Συνεντεύξεις
Συνέντευξη Τύπου ΚΕΕΡΦΑ: Πώς συμμορφώνεται η κυβέρνηση με την καταδίκη της ΧΑ;

(Από αριστερά προς τα δεξιά) Κώστας Παπαδάκης, Μαρία Ψαρά, Πέτρος Κωσταντίνου

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου διοργάνωσε την Τρίτη 16/2 η ΚΕΕΡΦΑ. Μίλησαν οι Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ, Μαρία Ψαρά, δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες και Πέτρος Κωσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Τη συνέντευξη συντόνισε η δημοσιογράφος Φύλλια Πολίτη.


Φ.Π: Η σύλληψη του Παππά έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο, ο Λαγός συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος και από εχθές ο καταδικασμένος σε κάθειρξη έξι ετών χρυσαυγίτης Παπαβασιλείου ετοιμάζεται να βγει από τη φυλακή καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής που έκανε και βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων της ΧΑ. Θα πληρώσουν τελικά οι καταδικασμένοι;

Κ.Π: Η καταδικαστική απόφαση υπονομεύεται από σωρεία περιστατικών που κάθε μέρα πληθαίνουν. Ο Παππάς είναι ο μόνος που δεν παραδόθηκε μόνος του. Έναν χρειάστηκε η αστυνομία να αναζητήσει και να συλλάβει και δεν το έχει κάνει. Δεν έχει καν εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ούτε καν σήμα στην Ιντερπόλ δεν έχει δοθεί, γιατί θεωρούν ότι είναι στην Ελλάδα. Ο Λαγός απολαμβάνει της ασυλίας του καθώς χρειάστηκαν 4 μήνες στις Βρυξέλλες για να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων.

Τα γραφεία της ΧΑ παραμένουν ανοιχτά με τις πινακίδες να φιγουράρουν. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μια εγκληματική οργάνωση να διατηρεί γραφεία και μάλιστα με πινακίδες. Η κυβέρνηση πώς συμμορφώνεται σε μια απόφαση ποινικού δικαστηρίου που κρίνει ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση; Επιτρέποντάς της να έχει γραφεία, ιστοσελίδα και να κάνει πορείες στο κέντρο της Αθήνας που τις περιφρουρεί η αστυνομία; 

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που νομιμοποιεί και ισχυροποιεί τον ρατσισμό. Το μήνυμα απαξίωσης απέναντι στις συνθήκες ζωής των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που μέσα στο χιονιά ζουν σε σκηνές είναι μήνυμα ισχυροποίησης της ακροδεξιάς και ρατσιστικής πολιτικής που γεννάει Χρυσές Αυγές.

Ενθαρρυμένοι λοιπόν από όλο αυτό το κλίμα αλλά και από τις χαμηλές ποινές που τους επιβλήθηκαν διεκδικούν την αποφυλάκιση τους πριν καλά καλά καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου. Η αίτηση του Παπαβασιλείου ήταν η πέμπτη αίτηση αναστολής. Οι προηγούμενες απορρίφθηκαν αλλά όχι όλες ομόφωνα. Κάποιες έτυχαν και θετικών εισαγγελικών προτάσεων. Ο δικαστής που καλείται να αποφασίσει αν θα αναστείλει μία ποινή, δεν πρέπει αν μη τι άλλο να διαβάσει το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης αλλά και το λόγο για τον οποίο δεν του δόθηκε αναστολή σε πρώτο χρόνο; Το να δίνεται αυτή η δυνατότητα σε μια τόσο μακρόχρονη υπόθεση συνιστά περιφρόνηση και υπονόμευση της ίδιας της απόφασης.

Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στο περιεχόμενο της καταδικαστικής απόφασης και να αντιπαλέψουμε κάθε πολιτική που ενθαρρύνει τα ακροδεξιά μορφώματα, τις ρατσιστικές και φασιστικές πολιτικές.

Φ.Π: Έχουν περάσει τόσοι μήνες από την καταδικαστική απόφαση και μόλις τώρα ξεκινάνε οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για την άρση της ασυλίας του Λαγού. Θα μπορούσατε να μας πείτε που βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

Μ.Ψ: Η άρση της ασυλίας του Λαγού αφορά δύο αιτήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Το δεύτερο με τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Και τα δύο πρέπει πρώτα να συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων η οποία αρνήθηκε να τα θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα παρόλο που η δεύτερη αποτελεί την πιο βαριά κατηγορία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ εν ενεργεία ευρωβουλευτής. Ο λόγος ήταν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την άρση της ασυλίας των Καταλανών βουλευτών και ο πρόεδρος της επιτροπής τυγχάνει να είναι Ισπανός. Έγινε όμως η πρώτη συζήτηση για την υπόθεση Λαγού και ακολουθεί η ακρόαση από την οποία ο Λαγός έχει το δικαίωμα να απουσιάσει μία μόνο φορά. Άρα μέχρι τα μέσα του Μάρτη αυτή θα έχει πραγματοποιηθεί και μετά μέσα σε 2-3 μήνες η απόφαση της επιτροπής θα συζητηθεί και θα γίνει ψηφοφορία στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. 

Θα έχουμε φτάσει δηλαδή τους εφτά μήνες από την καταδίκη, και αν ο Λαγός δεν μεταβεί στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης προς τις βελγικές αρχές και αυτές να εκδώσουν τον Λαγό. Μία ακόμα χρονοβόρα διαδικασία που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Εν τω μεταξύ ο Λαγός συνεχίζει να ψεύδεται και να με απειλεί για ρεπορτάζ που έχω κάνει. Εγώ δεν μιλάω με φασίστες όμως. Μιλάω μέσα από τη δουλειά μου και μέσα από εκδηλώσεις όπως η σημερινή.

Εδώ στο Βέλγιο υπάρχει ένα μικρό μεν αλλά δυναμικό κίνημα που ετοιμάζει εκδηλώσεις και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ο χρυσαυγιτισμός δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Φ.Π: Μετά την απόφαση του Εφετείου όλοι οι πολιτικοί δήλωναν ευτυχείς. Μάλιστα διαγκωνίζονταν για το ποιος ήταν ο πιο αντιφασίστας. Τέσσερις μήνες μετά πως σχολιάζεις αυτά που συμβαίνουν; 

Π.Κ: H 7 Οκτώβρη ήταν η πρώτη φορά που το αντιφασιστικό κίνημα έβαλε φρένο στην τακτική οργάνωσης των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου μέσω της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας, κάτι που η ΧΑ είχε κάνει με επιτυχία. Στις 7/10 η ΧΑ βγήκε παράνομη. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τους θεσμούς του κράτους από την πολύχρονη ασυλία που παρείχαν στη ΧΑ στην πορεία της από το 0,08% ως το 7%. Είχε την κάλυψη της αστυνομίας, της πολιτείας, των δικαστηρίων, ακόμα και του Άρειου Πάγου που της έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές. Οι δεσμοί αίματος του κράτους με τον φασισμό δεν έχουν διαρρηχθεί με τρόπο καταλυτικό. Βλέπουμε έδρες δικαστηρίων που αποφυλακίζουν έναν χρυσαυγίτη που συμμετείχε στην καταστροφή των γραφείων της κοινότητας των Καμερουνέζων και του μπαρ Κουαντρό. Πάντα επιμέναμε ότι δεν τελειώσαμε με τη ΧΑ στις 7/10 και ότι αυτό είναι υπόθεση του αντιφασιστικού και του εργατικού κινήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η πολιτική που άνοιξε το δρόμο στη ΧΑ ήταν αυτή που μιλούσε για ανακατάληψη των δρόμων απέναντι στους “λαθρομετανάστες”. Ήταν οι 6.000 κρατούμενοι της επιχείρησης Ξένιος Δίας. Ακόμα και τώρα, η ΝΔ πλειοδοτεί σε ρατσισμό παρέα με τους Όρμπαν και Σαλβίνι αποκαλώντας τούς κατατρεγμένους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα “εισβολείς”. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο που μια κυβέρνηση της Ευρώπης αναστέλλει τη διαδικασία ασύλου. Στον Έβρο έδωσαν το πράσινο φως σε παρακρατικές ομάδες να δρουν δίπλα στην αστυνομία και τον στρατό να κλέβουν, να χτυπάνε και να διεκπεραιώνουν παράνομες επαναπροωθήσεις.

Γι' αυτούς τους λόγους ως ΚΕΕΡΦΑ σας καλούμε όλους και όλες στις 20 Μάρτη να διαδηλώσουμε με το Διεθνές κίνημα από τη Νέα Ζηλανδία ως την Ιταλία και από τις ΗΠΑ ως την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο, Χανιά, Ηράκλειο και Ξάνθη. Να δώσουμε τη δική μας απάντηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.