Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Eκδηλώσεις για τις 20 Μάρτη

Νίκαια

Στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γιατροί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στην Κοκκινιά υπενθύμισε  πως το αντιρατσιστικό κίνημα συντονίζεται διεθνώς για τις 20 Μάρτη αλλά και στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση στοχοποιεί τους πρόσφυγες ως “επικίνδυνους” με στόχο να αποπροσανατολίσει το εργατικό κίνημα και να κερδίσει το ακροατήριο της ΧΑ. Επισήμανε πως η εργατική τάξη πρέπει να απαιτήσει την είσοδο όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία και την αξιοπρεπή στέγαση όλων.

Η Στέλλα Μπελλιά, πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας υπονόμευσε τις προσπάθειες ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία με αποτέλεσμα φέτος να έχουν παρακολουθήσει μόνο 2 μέρες μαθημάτων. Εξήγησε πως οι δάσκαλοι της περιφέρειας Πειραιά είναι ευαισθητοποιημένοι κι έχουν αποκτήσει νέες προσεγγίσεις και δεξιότητες προσπαθώντας να εντάξουν τα προσφυγόπουλα.

Η Λιάνα Μαΐλη, πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου μίλησε για τα θέματα υγείας στις διάφορες δομές. Υπενθύμισε ότι με εγκύκλιο του Μηταράκη καταργήθηκε το ΑΜΚΑ, ενώ παράλληλα τόνισε πως εν μέσω πανδημίας δεν υπάρχει έλεγχος του πληθυσμού στις δομές με τεστ, ούτε πρόσβαση στους εμβολιασμούς.

Ο Ασίφ Αλί, από την Πακιστανική κοινότητα Ελλάδας και την ΚΕΕΡΦΑ, ανέφερε πως πολλοί μετανάστες δεν έχουν χαρτιά με αποτέλεσμα να εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν ένσημα ενώ άλλοι δεν μπορούν καν να εργαστούν. Για τον ίδιο η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την Πακιστανική κοινότητα είναι η φωνή του μετανάστη. “Έλληνες και μετανάστες εργάτες, πρέπει να δίνουμε τις μάχες μαζί” είπε.

Τέλος, ο Παντελής Δεντάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από παραστάσεις σε διαπολιτισμικά σχολεία και δομές προσφύγων. “Οι καλλιτέχνες και οι βιώνουν την απαξίωση και την αδιαφορία από το Υπουργείο Πολιτισμού” είπε και διαπίστωσε πως η πανδημία έχει πολιτικοποιήσει έντονα τον καλλιτεχνικό χώρο και όσον αφορά τη μάχη με το ρατσισμό.

Ακολούθησε συζήτηση από τις εμπειρίες του εργατικού κινήματος, την επαφή με τους πρόσφυγες στα καμπ, τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, το κίνημα για την απεργιακή 8 Μάρτη και κυρίως για την ανάγκη σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Πηνελόπη Κουτσουδάκη

Αμπελόκηποι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ σε Αμπελόκηπους – Γκύζη. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την δυναμική του κινήματος και την ανάγκη ενότητας στον αγώνα κατά του ρατσισμού, που πάνω τους στηρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η Πέπη Παπαδημητρίου περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση των 800 παιδιών στο στρατόπεδο της Ριτσώνας που βρίσκονται φυλακισμένα και εκτός σχολείου εδώ και ένα χρόνο. Η Εύα Ηλιάδη μίλησε για τη Μαλακάσα, το “καμπ της ντροπής” όπως είπε χαρακτηριστικά, και για την ανάγκη η γειτονιά να συντονίσει τον αντιρατσιστικό αγώνα με τα σωματεία και τις υπόλοιπες δυνάμεις για να νικήσουμε την κυβέρνηση που έχει κηρύξει πόλεμο στους πρόσφυγες. Ο Κώστας Καταραχιάς τόνισε ότι ο πόλεμος στους πρόσφυγες είναι και πόλεμος στους εργαζόμενους. Όμως “το ποτάμι της οργής ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού, του ρατσισμού και της καταστολής φουσκώνει και θα νικήσει”. Ο Τάκης Ζώτος επεσήμανε το γεγονός ότι και οι εκπαιδευτικοί με το αίτημα για άνοιγμα των σχολείων και οι νοσοκομειακοί με τη διεκδίκηση για δημόσια  Υγεία για όλους, ενώνουν τις φωνές τους με τους πρόσφυγες. Μίλησε επίσης για το  αντιρατσιστικό αλλά και ταξικό κίνημα που έχει ξεκινήσει από την καρδιά του κτήνους τις ΗΠΑ. Με την ίδια προτροπή νίκης και αγώνα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις του Βασίλη Μυρσινιά, της Νίκης Αργύρη και του Αντώνη Φώσκολου. Πάμε λοιπόν δυνατά, να συντρίψουμε την κυβέρνηση της τρομοκρατίας, του ρατσισμού, του σεξισμού και της ανοικτά.

Βασίλης Μάραντος

Αγ. Ανάργυροι-Ίλιον-Πετρούπολη

Την Παρασκευή 19 Φλεβάρη έγινε η διαδικτυακή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Αγ. Αναργύρων-Ιλίου-Πετρούπολης. Όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό μέσα από τους χώρους εργασίας τους. 

Ο Θανάσης Λυμπερόπουλος εκ μέρους της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε τη σημασία της διεθνούς διαδήλωσης στις 20 Μάρτη σαν μια συντονισμένη απάντηση στο θεσμοθετημένο ρατσισμό της ΕΕ. Ο Χρήστος Κουρνιώτης καθηγητής στα Άνω Λιόσια ενημέρωσε για τη μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί με τους φοιτητές ενάντια στο έκτρωμα της Κεραμέως συνδέοντας αυτούς τους αγώνες με την αντιφασιστική και αντιρατσιστική μάχη. Η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας μίλησε για τον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί ενάντια στη κυβέρνηση τονίζοντας πως ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων πρέπει να είναι βασικό αίτημα της απεργίας την Τρίτη 23 Φλεβάρη. Ο Γιώργος Χρόνης, δάσκαλος στο Ίλιον έθιξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα ιδιαίτερα τώρα με την τηλεκπαίδευση. Ακολουθησε συζήτηση ενώ αρκετοί παρακολούθησαν τη συζήτηση στο livesteaming στη σελίδα της ΚΕΕΡΦΑ στο facebook.

Βασίλης Καταραχιάς