Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Επιτάξτε τα κλειστά ξενοδοχεία - δώστε στέγη σε πρόσφυγες και άστεγους

26/6/20, Αθήνα, Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Κάτοικοι της Λέσβου κυκλοφόρησαν κείμενο με το οποίο ζητάνε να πάρουνε πρόσφυγες στα σπίτια τους: “Υπάρχουν πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και ανοίγουν τα ίδια τους τα σπίτια... Γιατί πρέπει να κοιμηθούν και σήμερα γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να κοιμίσουν ένα παιδί στα ζεστά μα αντίθετα τρέμει από το κρύο σε ένα απαίσιο τσαντίρι”. Αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης το εργατικό κίνημα μπορεί να το κάνει οργανωμένη πράξη.

Την προηγούμενη βδομάδα είδαμε αποτρόπαιες εικόνες. Στο ξενοδοχείο "Στεφανία" στην Ερέτρια, ξεκίνησε η έξωση των προσφύγων που είναι και οι μόνοι του κάτοικοι. Είδαμε οικογένειες έξω από ξενοδοχείο  στους Αγίους Θεοδώρους και επτά ξενοδοχεία στα Γρεβενά να πετάνε εκατοντάδες στον δρόμο. Πρόκειται για το απόγειο του ρατσιστικού παραλογισμού που έχουν στήσει η κυβέρνηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης αλλά και με το Υπουργείο Εργασίας. Το ένα υπουργείο διακόπτει και την τελευταία δυνατότητα στέγασης σε χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ το άλλο δίνει κάθε διευκόλυνση στους ξενοδόχους να κρατούν κλειστά τα ξενοδοχεία, όχι μόνο λόγω πανδημίας αλλά ακόμη και αν είχαν υπογράψει συμβάσεις εκμίσθωσης σε προγράμματα του ΔΟΜ ή του ΟΗΕ. Και επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου για τους ξενοδόχους, και ζεστό χρήμα από συμβάσεις με οργανισμούς.

Κάθε ξενοδοχοϋπάλληλος, κάθε καμαριέρα ξέρει τι θα πει φιλοξενία και τι σχέση έχουν με αυτή οι παραπάνω “κύριοι”: καμία. Στο χέρι μας είναι να μετατραπούν τα ξενοδοχεία που είναι κλειστά ένα χρόνο σε δομές κατοικίας για του πρόσφυγες. Και όχι κάπου αλλού. Στα δεκάδες κλειστά συγκροτήματα στο λεκανοπέδιο. Να βγουν από την αναστολή συναδέλφισσες και συνάδελφοι, να καλυφθεί ο μισθός τους από το κράτος και να επιταχθούν μονάδες ανάλογα με τον αριθμό των αστέγων. Αν θέλει κάποιος εργοδότης να δώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του, θα πάμε να τα πάρουμε γιατί καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε ότι ο Χατζηδάκης με τον Γεωργιάδη θα γνωρίσουν τώρα τον ανθρωπισμό.

Είναι η ώρα το αίτημα της επίταξης και κρατικοποίησης ολόκληρων μονάδων ξενοδοχείων να μπει στην πρώτη γραμμή των Συνδικάτων Τουρισμού και Επισιτισμού. Έχουμε όλοι και όλες να κερδίσουμε από μια πολιτική φιλοξενίας προς όφελος των προσφύγων, των αστέγων και των εργαζομένων.

Βασίλης Μυρσινιάς,
μπουφετζής, μέλος της κίνησης “Καμαριέρα”