Εργατικό κίνημα
STOP στα δώρα για τους βαρώνους των ΜΜΕ

11/2, Παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση ενάντια στο ν. Λιβάνιου. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κραυγαλέο δώρο στους βαρώνους των ΜΜΕ. Αυτό είναι με λίγες λέξεις ο νόμος του Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη 16/2 εν μέσω χιονιά. Αυτό που έγινε ευρύτερα γνωστό λόγω της τεράστιας κινητοποίησης των καλλιτεχνών είναι το άρθρο 8 και η σύνδεσή του καλλιτεχνικού έργου με τον τρομονόμο. Όμως και τα υπόλοιπα άρθρα είναι σκέτη πρόκληση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος προσφέρει έκπτωση στους καναλάρχες στη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική άδεια έως και 98%, τη στιγμή που έχουν ήδη τσεπώσει 44 εκατομμύρια ευρώ από τη λίστα Πέτσα. 

Σε 340 από 400 μειώνεται ο αριθός των εργαζόμενων που είναι υποχρεωμένο να έχει ένα κανάλι, με τους υπόλοιπους 60 να γίνονται εργολαβικοί εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, με πολύ χειρότερους όρους εργασίας. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα σημάνει άμεσες απολύσεις. 

Επίσης, άρεται το πλαφόν για τη μισθοδοσία διευθυντικών στελεχών μέσων ενημέρωσης, δηλαδή ο πρόεδρος και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΡΤ και ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μπορούν να πάρουν αύξηση. Κινήσεις όπως το χαρτάκι που έλεγε να μην δείξουν τα τραπεζώματα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και η λογοκρισία σε δημοσιογράφους ανταμείβονται. 

Τέλος, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Κ. Κεχαγιόγλου, πρόεδρος ΠΟΘΑ, ο νόμος «δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να αποδίδουν το 1,5% των εσόδων στο ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) αντί για το ΕΚΚ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Κάτι τέτοιο στερεί από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μία σημαντική πηγή εσόδων και θα την οδηγήσει σε συρρίκνωση, αφού το ΕΚΚ είναι ο μόνος φορέας που χρηματοδοτεί την παραγωγή ταινιών…».