Εργατικό κίνημα
Ντίνος Αγιομαμίτης: Η πιο μεγάλη αντικυβερνητική πορεία στην Κύπρο

20/2, Λευκωσία

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ

Πάνω απο 8,000 κόσμος συμμετείχε σήμερα στην πορεία ενάντια στη διαφθορά και τον αυταρχισμό. Ενα ατέλειωτο ποτάμι ξεχείλισε στους δρόμους της Λευκωσίας, κυρίως νεολαία, αλλά και μεσήλικες, ηλικιωμένοι, ακόμη και οικογένειες με παιδιά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις οδηγίες των διοργανωτών και φορούσε μάσκες και κρατούσε τις αποστάσεις. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να ακουστεί πιο δυνατά από κάθε προηγούμενη φορά το Αναστασιάδη παραιτήσου.
Ήταν η πιο μεγάλη αντικυβερνητική εκδήλωση των τελευταίων χρόνων. Ηταν μια ενωτική παρέμβαση όσων έχουν αηδιάσει από τη διαφθορά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε κριτική και διαφωνία με καταστολή. Κόσμος ανένταχτος ή που προέρχεται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ενώθηκε κάτω από ένα ξεκάθαρο πολιτικό σύνθημα που είναι το ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΤΕ. Ακούστηκαν βέβαια και άλλα συνθήματα αλλά αυτό ήταν που κυριάρχησε σε όλη την πορεία.
Πάνω σε αυτό είναι που πρέπει να κτίσουμε για τη συνέχεια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πανδημία για να καταπατά συνταγματικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και θυσίες, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αν συνεχίσει θα πρέπει να έχει μια ακόμη πιο δυνατή απάντηση την επόμενη φορά. Αν χρειαστεί θα πρέπει να μας βρίσκει μπροστά της ακόμη και κάθε Σάββατο.

Έχουμε όμως μπροστά μας και την καθιερωμένη εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή που κάνουμε κάθε χρόνο με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας κατά του ρατσισμού που γιορτάζεται στις 21 Μάρτη. Θα πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε γι αυτή την εκδήλωση αξιοποιώντας τις εμπειρίες της σημερινής εκπληκτικής εκδήλωσης. Θα πρέπει να είναι μια μαζική και δυναμική εκδήλωση με ξεκάθαρο αντιφασιστικό και αντικυβερνητικό περιεχόμενο. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να ξεκινήσουμε δουλειά από αύριο. Ενωτικά και συντονισμένα όπως το κάνουμε τα τελευταία χρόνια μαζί με την ΠΕΟ, τις οργανώσεις της αριστεράς και άλλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις.

Ντίνος Αγιομαμίτης, Εργατική Δημοκρατία

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.