Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια απ’ τα Μουσεία

26/2, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας και η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) στις 26/2. Είναι η πρώτη κινητοποίηση ενάντια στην προωθούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού ιδιωτικοποίηση δημόσιων μουσείων με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Είναι ακόμα ένας αγώνας που φωνάζει "Μενδώνη παραιτήσου" και να φύγει η κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, των σεξιστών και του ρατσισμού. «Το δημόσιο μουσείο είναι του λαού και όχι σαλονάκι του κάθε αυλικού» έγραφε το πανό των εργαζόμενων του ΒΧΜ. 

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το μουσείο παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος του ΒΧΜ, ο Γιάννης Βεργιόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών του ΥΠ.ΠΟ., ο Μιχαήλ Ζερβός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ. (ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ), ο Γιάννης Θεοχάρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Στάθης Γκότσης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Βασίλης Κουκαλάνι και ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών και μέλη του ΣΕΗ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης.

Ο Βασίλης Μπακάλης, συντηρητής αρχαιοτήτων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι ένα προοίμιο των μεγάλων κινητοποιήσεων που σκοπεύουμε να κάνουμε για το ζήτημα της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Μουσείων μας. Οι πρακτικές που απεργάζεται η συγκεκριμένη Υπουργός Πολιτισμού οδηγούν σε ένα καθεστώς ιδιωτικοποίησης. Τα μουσεία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δεν θα έχουν καμία σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα. Θα μπει η εμπορική λογική στα Μουσεία και αυτό θα είναι πρόβλημα και για τους πολίτες. Στο Μουσείο της Ακρόπολης που ισχύει αυτό το καθεστώς, έχει σταματήσει η επιστημονική έρευνα που είναι καίρια για τη λειτουργία των Μουσείων. Είμαστε κομμάτι του κινήματος που λέει “Μενδώνη παραιτήσου”».

«Εμείς σαν ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ βγάλαμε στάση εργασίας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις», μας είπε ο Μιχαήλ Ζερβός, πρόεδρος του Σωματείου. «Έχουμε φτιάξει συντονισμό με 7 σωματεία από το Υπουργείο Πολιτισμού που συνδέει μόνιμους, αορίστου χρόνου και έκτακτο προσωπικό. Με το καθεστώς ΝΠΔΔ, διευθυντές των μουσείων δεν θα γίνονται πρόσωπα με εμπειρία στο αντικείμενο, αλλά θα διορίζονται ακόμα και άσχετοι με τον Πολιτισμό, με μοναδική προϋπόθεση να είναι αρεστοί στην εκάστοτε κυβέρνηση. 

Επίσης, ανοίγει δρόμος για την επαγγελματική αβεβαιότητα, καθώς μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Για να είναι κερδοφόρες, είναι σίγουρο ότι θα θέλουν να πάρουν ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας και να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων προς το χειρότερο. Απέναντι σε αυτούς που φέρνουν το νέο Μουσείο Ακρόπολης σαν καλό παράδειγμα λειτουργίας ΝΠΔΔ, έχουμε να πούμε ότι έχει οικονομικά προβλήματα, ενώ παίρνει τεράστιες επιχορηγήσεις. 

Μέχρι τώρα υπάρχει ένας κουμπαράς από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις των μουσείων για να συντηρούνται τα μικρότερα μουσεία που δεν έχουν την ίδια επισκεψιμότητα. Αν σταματήσει αυτό, είτε θα κλείσουν είτε θα γίνουν μαγαζιά για να επιβιώσουν. Τα μουσεία είναι κομμάτι του Πολιτισμού, πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και για τους μαθητές και για όλους».