Εργατικό κίνημα
Αλληλεγγύη στον Κώστα Καταραχιά

2/3, Απεργοί του Αγ. Σάββα και συμπαραστάτες διαδηλώνουν προς το Υπ. Υγείας. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Σε αναβρασμό βρισκόταν από νωρίς το πρωί της Τρίτης 2/3 το νοσοκομείο του Άγιου Σάββα. Από τη ντουντούκα που βρισκόταν στο προαύλιο επαναλαμβανόταν το κάλεσμα για συμμετοχή στη στάση εργασίας που είχε βγάλει το σωματείο ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά, προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων του νοσοκομείου. Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ ενώ οι δύο τελευταίες είχαν πάρει απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία.

Η διοίκηση του Αγ. Σάββα είχε προσπαθήσει τις προηγούμενες ημέρες να ανακόψει τη δυναμική της κινητοποίησης σκίζοντας αφίσες και κατεβάζοντας πανό του σωματείου. Αυτό όμως δεν σταμάτησε δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους να δώσουν το παρών στην προσυγκέντρωση που ξεκίνησε στις 10πμ στο προαύλιο του νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκαν από νωρίς με πανό και πλακάτ “Οχι στην απόλυση του Κ. Καταραχιά” η καμπάνια Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης αλλά και μέλη της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη. Οι κινήσεις μπόρεσαν να παραβρεθούν χάρη στην αλληλεγγύη που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στην είσοδο παρά τις εντολές τις διοίκησης να μην επιτραπεί κανείς, χρησιμποιώντας ως δικαιολογία τον “συγχρωτισμό”.

Παρά το τσουχτερό κρύο η συγκέντρωση μαζικοποιήθηκε, με αισθητή παρουσία των εργαζομένων γυναικών στην καθαριότητα του νοσοκομείου. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με λεωφορεία στο Πεδίο του Άρεως από όπου ξεκίνησε και η πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

Φωνάζοντας δυνατά το σύνθημα “Κικίλια Μπαλαούρα ακούστε το καλά, ο Καταραχιάς θα μείνει στη δουλειά” η πορεία βάδισε μέχρι το Υπουργείο ενώ από τη ντουντούκα ο ίδιος ο προέδρος ενημέρωνε διαρκώς οδηγούς και περαστικούς για τα αιτήματα των εργαζομένων. “Μέσα στην πανδημία ενισχύεις τα νοσοκομεία, δεν απολύεις συμβασιούχους. Η ίδια η κυβέρνηση έκανε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της σύμβασης των επικουρικών μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Και αντί για αυτό προχωρούν σε απολύσεις” είπε απευθυνόμενος στον κόσμο διασχίζοντας την Πατησίων.

Μπροστά στο υπουργείο η αστυνομία επιχείρησε να περιορίσει την έκταση της συγκέντρωσης επί της οδού Αριστοτέλους αφήνοντας εσκεμμένα δεκάδες αυτοκίνητα να μπλοκαριστούν ώστε να απαιτήσει από τους απεργούς να περιοριστούν σε μία λωρίδα. Οι τελευταίοι απάντησαν δια στόματος του προέδρου του σωματείου πως “ευχαρίστως να αφήσουμε μία λωρίδα εφόσον και ο υπουργός πράξει το αυτονόητο, εφόσον δεχτεί μια αντιπροσωπεία μας, όπως του ζητάμε εδώ και δύο μήνες”. Παρόλα αυτά η αδιαλλαξία της αστυνομίας και του Υπουργού δεν βρήκε συμμάχους. Εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι μοίρασαν προκηρύξεις του σωματείου για να ενημερώσουν τους μπλοκαρισμένους οδηγούς η οποίοι και έκαναν αναστροφή κάτω από τον ήχο του συνθήματος “Θέλουμε προσλήψεις στην Υγεία, κάτω τα χέρια απ'τα νοσοκομεία”.

Τη συγκέντρωση μαζικοποίησαν με την παρουσία τους και τα πανό τους η πρωτοβουλία Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Όλγα και το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς. 


 

“Στηρίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση”

Στη συγκέντρωση πρώτος πήρε το λόγο ο Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ. “Ο κ. Κικίλιας κρύβεται και δεν έχει δώσει καμία απάντηση στις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 για την απόλυση του Καταραχιά. Ντρέπεται να ομολογήσει ότι όλη αυτή η ιστορία, εκτός από την τρομοκράτηση των υγειονομικών, χρησιμεύει για να κουκουλώσει τις εγκληματικές ευθύνες τις διοικήτριας του νοσοκομείου για το ότι ένα ογκολογικό νοσοκομείο που δεν νοσήλευε περιστατικά covid έγινε εκκολαπτήριο διασποράς. Επί μήνες είχε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις επισημάνσεις του συλλόγου εργαζομένων και των υγειονομικών του νοσοκομείου.”

Στη συνέχεια μίλησε η Δέσποινα Τοσονίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας η οποία τόνισε πως “εχθές στο Ασκληπίειο απολύθηκαν και επίσημα 11 εργολαβικές καθαρίστριες, ενώ κατέληξε και ο πρώτος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ ασθενής, την ίδια ώρα που 300 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ παραμένουν απείραχτες”. Συνέχισε απευθύνοντας την ερώτηση “Τι σχέση έχουν αυτά με την απόλυση ενός επικουρικού;” για να απαντήσει πως “το σωματείο του Αγ. Σάββα είναι ένα από τα σωματεία που ανυποχώρητα δίνουν τη μάχη στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού, για να μην πεθαίνει κανένας, για να μην απολύεται κανένας, για να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές”. Τελείωσε την ομιλία της λέγοντας πως πρόκειται “για τον μόνο συμβασιούχο συνάδελφο που απολύεται εν μέσω πανδημίας, γιατί τον λένε Κώστα Καταραχιά, γιατί είναι ανυποχώρητα στο πλευρό των εργαζόμενων και του λαού”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Μυλωνάς είπε πως “όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που έχει παίξει ο Κ. Καταραχιάς μέσα από την προσπάθεια του να αλλάξει τα δεδομένα στον Αγ. Σάββα και συνολικά στα νοσοκομεία και καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια εκδικητική απόφαση. Μετατρέπουν τους ήρωες σε θύματα. Η απόφαση πρέπει να παρθεί πάση θυσία πίσω. Το υπουργείο είναι με την πλάτη στον τοίχο. Στηρίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση.”

Επόμενη μίλησε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς μίλησε για την ανάγκη “να γίνει το αυτονόητο πραγματικότητα”. “Θέλουμε προσλήψεις, θέλουμε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια ότι προσφέρουμε αυτό που πρέπει στους ασθενείς μας. Τέρμα στην κοροϊδία, θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να τα επιβάλουμε”.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής που βρίσκονται στα όρια τους και την προσπάθεια της κυβέρνησης να την αποκρύψει. “Όποιος τους χαλάει το αφήγημα”, είπε, “διώκεται και ποινικά και πειθαρχικά. Ο Κ. Καταραχιάς αναδείκνυε συνεχώς τη μεγάλη διασπορά που υπήρχε σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο και τις ελλείψεις τεστ. Γι' αυτά βρέθηκε στο στόχαστρο. Γι' αυτό δεν του ανανεώνουν τη σύμβαση. Στεκόμαστε δίπλα και στον Κώστα και σε όσους άλλους συνδικαλιστές διώκονται”.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Ο Βασίλης Κουκαλάνι από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών απεύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης θυμίζοντας πως “τις τελευταίες μέρες και εμείς οι συνδικαλιστές ηθοποιοί και ο πρόεδρος μας έχουμε στοχοποιηθεί μέσω του Λιγνάδη από τους κυρίαρχους, πως από φθόνο και μετριότητα κατηγορούμε την κυβέρνηση για την υπόθεση Λιγνάδη. Είναι η ίδια ιστορία. Στηρίζουμε τον πρόεδρο μας, στηρίζουμε και τον Κώστα Καταραχιά. Είμαστε ένα μέτωπο. Θέλουμε μια πόλη γεμάτη με γιατρούς και νοσηλευτές και όχι αστυνομία”.

“Πίσω από την απόλυση του Καταραχιά και των άλλων συνδικαλιστών, κρύβεται η κατάρευση του συστήματος Υγείας και οι ελλείψεις, κρύβεται το γεγονός ότι ο κόσμος πεθαίνει αβοήθητος”, είπε ο Δημήτρης Περίχαρος, προεδρεύων του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ. “Πρέπει ενωμένοι, επίμονα και συλλογικά να αγωνιστούμε” τόνισε.

Ο Πέτρος Κωσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας είπε: “Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα αποφάσισε να βάλει χέρι στα συνδικάτα γιατί είναι η δύναμη που στέκεται απέναντί τους. Επιτίθονται στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και σε πολλούς συνδικαλιστές βάσης. Θα μας βρούν μπροστά τους και τη Δευτέρα 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα των γυναικών”.

Όταν πήρε το λόγο ο Χρίστος Αργύρης από το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ για να ενημερώσει πως το υπουργείο υποσχέθηκε μέσω τηλεφώνου συνάντηση με τους συνδικαλιστές την ερχόμενη Πέμπτη, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε συνθήματα γνωρίζοντας πως το υπουργείο έχει δώσει ανάλογες υποσχέσεις αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. “Απαιτούμε μια οριστική υπογραφή ότι ο Καταραχιάς δεν θα απολυθεί, όπως δεν θα απολυθούμε όλοι οι επικουρικοί γιατροί. Είμαστε 20.000 συμβασιούχοι. Η μονιμοποίησή μας θα έπρεπε να είναι αυτονόητη αλλά δυστυχώς, για αυτούς δεν είναι. Να ξέρουν λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να απαιτούμε, κάθε μέρα, την ανάκληση της απόλυσης”, είπε κλείνοντας.

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο ίδιος ο Κώστας Καταραχιάς ευχαριστώντας όσους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα του σωματείου για την υπεράσπιση του συνδικαλισμού και του δικαιώματος για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να σταματήσουν τις μεθοδέυσεις. Θα είμαστε και πάλι εδώ την Πέμπτη που το υπουργείο μας υποσχέθηκε συνάντηση”, τόνισε.