Εκπαίδευση και νεολαία
Ο νόμος Κεραμέως Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά

25/2, Φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη ψηφίστηκε δυο εβδομάδες πριν στη Βουλή, δεν πτόησε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες την περασμένη Πέμπτη 25/2, να γεμίσουν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και πολλών ακόμα πόλεων. 

Η υπόσχεση για συνέχεια της μάχης μέχρι την ανατροπή εκφράστηκε στα πανό και τα συνθήματα των φοιτητικών συλλόγων είτε θυμίζοντας τον αγώνα του ’79 ώστε «αυτό το νομοσχέδιο να πέσει στη φωτιά», είτε το ’06 – 07 «με όπλο την κατάληψη να ρίξουμε το νόμο» ,όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η διαδήλωση στην Αθήνα ξεκίνησε από τα Προπύλαια και βάδισε μέχρι το Σύνταγμα χωρίς αυτή τη φορά να τολμήσει να της επιτεθεί η αστυνομία.

Στην αγανάκτηση για τον αντιεκπαιδευτικό νομο είχαν προστεθεί αφενός η οργή του φοιτητικού κινήματος για την εισβολή και την επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ λίγες ημέρες πριν, αφετέρου η αγωνία της νεολαίας μπροστά στο ενδεχόμενο να ζήσει τον πρώτο θανάτο κρατούμενου απεργού πείνας στη χώρα. 

Δυναμική ήταν η παρουσία των φοιτητριών/των του ΣΕΚ στις σχολές και των Mαθητών/τριών Anticapitalista, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ενωτική στάση των αγωνιστικών δυνάμεων στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες διαδήλωσαν δεκάδες μαθητές/τριες από σχολεία της Αθήνας κι εκπαιδευτικοί. 

Θεσσαλονίκη

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν ίσως η εικόνα του ξεσηκωμού στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα. Ήταν η κορύφωση μιας εβδομάδας που ξεκίνησε τη Δευτέρα με την κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, την βάναυση μεν, αποτυχημένη δε, προσπάθεια καταστολής της κινητοποίησης από την αστυνομία, μια διαδήλωση χιλιάδων την επόμενη ημέρα που ενώθηκε με τους απεργούς της Υγείας και βάδισε μέχρι τα δικαστήρια απαιτώντας και πετυχαίνοντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων, φτάνοντας σε αυτό που περιγράφει το μήνυμα που μας έστειλε η Μαρία, φοιτήτρια του ΑΠΘ: «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη έγινε πορεία 8.000 ανθρωπων (φοιτητών, καθηγητών κλπ) ενάντια στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Μια μεγάλη νίκη και η απόδειξη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν σε μια κατηφόρα γύρισε ο κόσμος και αντιλήφθηκε το πλήθος του κόσμου και άρχισε να χειροκροτεί. Ακόμα πιο συγκινητικό όταν τα παιδιά από τα σχολεία άρχισαν να φωνάζουν και να χειροκροτούν. Αυτή είναι η δυναμική λοιπόν».

Μια ημέρα πριν, την Τετάρτη 24/2 ανέλαβαν δράση καθηγητές/τριες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ με συγκέντρωση στην Πρυτανεία. «Οι φοιτητές θυσιάζονται με δύσκολες συνθήκες για να σπουδάσουν, δεν θα ξυλοκοπούνται κιόλας στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν θα το δεχτούμε. Θα είμαστε κοντά τους. Η αστυνομία δεν καμιά δουλειά στο πανεπιστήμιο» τονίζουν.

«Κλιμακώνουμε! Αυτό το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω. Θα συνεχίσει μέχρι την ανατροπή των νόμων Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη» υπογραμμίζει το ΣΕΚ στις σχολές σε ανακοίνωσή του μετά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης 25/2 και βάζει τα επόμενα βήματα: «Συνεχίζουμε με γενικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές την επόμενη εβδομάδα. 8 Μάρτη διαδηλώνουμε μαζικά ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις. Όλοι και όλες μαζί ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού, του ρατσισμού και της πανδημίας. Συνεχίζουμε στις 10 Μάρτη με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των σχολών από την κυβέρνηση. Να ανοίξουν τώρα οι σχολές με όλα τα μέσα προστασίας».

Σε πολλές σχολές ήταν προγραμματισμένες συνελεύσεις στην αρχή αυτής της εβδομάδας. Είχε προηγηθεί η συνέλευση στην Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου αποφασίστηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος.

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων στα Γιάννενα την Πέμπτη 25/2» μας είπε η Αρετή Κανέλλου. «Συνεχίζουμε! Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένες συνελεύσεις σε πολλές σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις οποίες διεκδικούμε τη συνέχεια και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ήδη έχουμε το επόμενο μεγάλο ραντεβού στην απεργιακή κινητοποίηση της 8 Μάρτη στην οποία διεκδικούμε ότι θα κατέβουν όλος ο κόσμος των σχολών. Την Τρίτη 2/3, γινόταν κινητοποίηση στην Πρυτανεία όπου από νωρίς υπήρχαν απειλές για εισβολή των μπάτσων».


ΧΑΝΙΑ

Η περασμένη εβδομάδα στα Χανιά υπήρξε γεμάτη δράσεις και κινητοποιήσεις. Την Δευτέρα ο Φοιτητικός Σύλλογος κινητοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, για να διεκδικήσει μία επίσημη τοποθέτηση του Πρύτανη κ. Διαμαντόπουλου πάνω στο θέμα της εφαρμογής του νομοσχεδίου της Κεραμέως. 

Αφού έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με αυτόν και συζήτηση με τον αντιπρύτανη κ.Λαγουδάκη και αφού πέσαμε σε κλειστά αυτιά, ο συγκεντρωμένος σύλλογος προχώρησε σε κατάληψη της Πρυτανείας, με στόχο τον ορισμό συγκλήτου διά ζώσης πάνω στο θέμα του νομοσχεδίου και ως στήριξη στους φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι δέχτηκαν ακραία καταστολή μέσα στον χώρο του ιδρύματός τους. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και την Τρίτη μέχρι που ορίστηκε σύγκλητος για την Παρασκευή με θέματα το νομοσχέδιο και τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

Μέρα Τετάρτη, μέρα γενικής συνέλευσης του Φ.Σ. όπου πάρα τα εμπόδια και την άρνηση των αστικών δυνάμεων να συμμετέχουν πραγματοποιείται με ακόμη πιο μαζική προσέλευση από την προηγούμενη. Η Ενωτική Πρωτοβουλία και το Μ.Α.Σ. συμφωνούν σε κοινό αγωνιστικό πλαίσιο για να κατέβουν την επόμενη μέρα στον δρόμο.

Την Πέμπτη, παρά τον προβληματικό καιρό, το φοιτητικό μπλοκ έχει μεγάλη προσέλευση. Πραγματοποιείται πορεία μέσα στο κέντρο των Χανίων χωρίς κάποιο ουσιαστικό εμπόδιο αλλά με σημαντική αστυνομική παρουσία στον τριγύρω χώρο.

Την Παρασκευή ο σύλλογος συγκεντρώνεται στην πρυτανεία για να παρακολουθήσει την τελικά ηλεκτρονική Σύγκλητο. Βρίσκει κλειδωμένες πόρτες και παρεμβαίνει ηλεκτρονικά. Η Σύγκλητος τελικά και αφού έχει κλείσει μικρόφωνα σε διάφορους/ες συμφοιτητές/ήτριες, βγάζει μία αδιάφορη απόφαση χωρίς κάποια ουσιαστική επίθεση στο νομοσχέδιο και παρά τις εναντιώσεις κάποιων Κοσμητόρων και μελών Δ.Ε.Π., κυρίως στο θέμα της ύπαρξης αστυνομίας μέσα στις σχολές.

Τέλος, το Σάββατο και μισή ώρα πριν την πορεία για τον Δ. Κουφοντίνα που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, 4 φοιτητές «απήχθησαν» μέσα και μπροστά από τα σπίτια τους από τις δυνάμεις καταστολής. Τρεις προσαγωγές, μία σύλληψη, εισβολή σε σπίτι με υποτιθέμενες μαρτυρίες βανδαλισμού και δημιουργία φανταστικής δικογραφίας είναι η απάντηση της αυταρχικής κυβέρνησης στους φοιτητές που μάχονται.

Η συνέχεια είναι μεγάλη και ξεκινάει με την συνέλευση στις 3/3 και την απεργιακή κινητοποίηση στις 8/3.

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Και στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως που διαλύει την δημόσια παιδεία. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για συνελεύσεις στις σχολές προκειμένου να οργανώσουμε την συνέχεια με συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη που συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστές σχολές, αλλά και να ανοίξουμε τα ζήτημα του σεξισμού και της καταπίεσης στον δρόμο για τις 8 Μάρτη.

Θεοδώρα Καφήρα


ΒΟΛΟΣ

Την Πέμπτη 25/2 διαδηλώσαμε και στον Βόλο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη που θέλει να τσακίσει την δημόσια Παιδεία, να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και φέρνει εικόνες σαν αυτές που είδαμε στο ΑΠΘ την περασμένη Δευτέρα. 

Με τους μαθητές στην πρώτη γραμμή, κοινό πανό των Φ.Σ Αρχιτεκτονικής και ΗΜΜΥ αλλά και την παρουσία του ΣΕΚ στις σχολές και της πρωτοβουλίας μαθητών-φοιτητών πραγματοποιήσαμε μια δυναμική πορεία πάνω από 200 άτομα και ακολούθησε συντονιστικό για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα. Η Ν.Δ νομίζει ότι μπορεί να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα αλλά στην πραγματικότητα μας εξοργίζει. Συνεχίζουμε τη μάχη με συνελεύσεις στις σχολές μας αυτή τη βδομάδα και έχουμε σαν επόμενο σταθμό τη διαδήλωση στις 4/3 στον Θόλο στις 12μ στην οποία θα συμμετέχει και ο Φ.Σ Πολιτικών Μηχανικών μετά από μια μαζική συνέλευση 40 φοιτητών.

Τζένη Δεμιρτζίδου