Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές/τριες: Συνεχίζουμε 8 και 10 Μάρτη

Με δυο μεγάλους σταθμούς συνεχίζεται η μάχη του φοιτητικού κινήματος. Με τα συλλαλητήρια στις 8 και 10 Μάρτη.

Στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και μέρα πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις, η νεολαία των σχολών αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της κινητοποίησης δίπλα στα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες. Ήδη μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στα σημεία που έχουν ανακοινωθεί σε όλες τις άλλες πόλεις.

Για την οργάνωση της 8 Μάρτη οι φοιτήτριες/τές του ΣΕΚ στις σχολές οργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση την περασμένη Τρίτη. «Στις 8 Μάρτη πάμε να κάνουμε μια μεγάλη διαδήλωση» είπε η Ιφιγένεια, φοιτήτρια στο Πάντειο. «Είναι ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το βλέπουμε όλο τον τελευταίο καιρό με τις καταγγελίες που γίνονται από πολλές γυναίκες και γινόμαστε έξω φρενών. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που συγκαλύπτονται οι υποθέσεις». 

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΣΕΚ στις σχολές, συντονισμένες με τη δράση της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, οργανώνουν με όλες τους τις δυνάμεις την επιτυχία της κινητοποίησης. Με εξορμήσεις, αφισσοκολήσεις και διεκδικώντας αποφάσεις συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις των σχολών. 

«Στην ΑΣΚΤ κάναμε γενική συνέλευση με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών/τριών» μεταφέρει ο Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής στη σχολή. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι αποφασίσαμε να ανοίξει το κίνημα #metoo και στην ΑΣΚΤ με τη σύσταση ομάδας φύλου και τη συμμετοχή μας στην απεργιακή 8 Μάρτη. Έχουν βγει ήδη οι πρώτες καταγγελίες. Η διαχείριση είναι τρομακτική γιατί οι καταγγελίες περιλαμβάνουν ακόμα και τον Πρύτανη. Ακόμα σημαντικότερη ίσως είναι η απόφαση για μετατροπή της σχολής σε Κέντρο Αγώνα ενάντια στην Κεραμέως και την κυβέρνηση. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να ξαναζωντανέψουμε τη σχολή μας. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στο επόμενο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη για τον έναν χρόνο από το κλείσιμο των πανεπιστημίων, καθώς και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη στην Ομόνοια». 

Αιχμή

Δυο μέρες μετά την απεργιακή παγκόσμια ημέρα γυναικών, το φοιτητικό κίνημα θα βρεθεί ξανά στους δρόμους. Τα συλλαλητήρια στις 10 Μάρτη αποτελούν τη συνέχεια του κινήματος που κοντράρει το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη από τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς, αλλά έχει σαν κεντρική αιχμή της τη διεκδίκηση για άνοιγμα των σχολών. Η αφορμή άλλωστε είναι η συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμό τους. 

«Ένας χρόνος κλειστές σχολές δεν είναι υγειονομικό μέτρο αλλά κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στην Παιδεία, στο συνδικαλισμό, στην αριστερά, στη διακίνηση ιδεών στις σχολές», μας λέει η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ και μέλους του ΣΕΚ στις σχολές. «Ήξερε η κυβέρνηση ότι οι σχολές είναι προπύργια αγώνα και ριζοσπαστικοποίησης. Γι’ αυτό επέλεξε να τις κλείσει και να τις κρατάει κλειστές εδώ κι έναν χρόνο, την ίδια στιγμή που τα σχολεία ανοιγόκλειναν. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Κεραμέως περνάει νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, βάζει εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών/

τριών στην τριτοβάθμια. Αυτό που θέλουν είναι όταν ξανανοίξουν οι σχολές να είναι “ανακαινισμένες” με μπάτσους, πειθαρχικά, όρια φοίτησης κλπ. Από την αρχή της χρονιάς κάναμε επιλογή ότι θέλουμε ανοιχτές σχολές με τους δικούς μας όρους, με όλα τα μέτρα προστασίας, κι όχι απλά καλύτερη τηλεκπαίδευση. Κάναμε καμπάνια γι’ αυτό, βγάλαμε προκήρυξη, κάναμε κινητοποιήσεις στο Υπουργείο. Κι αυτό έφτασε σε κλιμάκωση με ένα μεγάλο κίνημα εδώ και αρκετές εβδομάδες ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Ζωντανεύουμε τις σχολές μας με συνελεύσεις και αποφάσεις για συνέχεια της μάχης. Όλο και περισσότερος κόσμος ειδικά από τα πρώτα έτη μπαίνει σε αυτό. Τη Δευτέρα 1/3 μαζευτήκαμε στην Νομική της Αθήνας όπου συζητήσαμε για την οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων, φτιάξαμε πανό για τις 8 Μάρτη. Αυτό προσπαθούμε σε όλες τις σχολές. Το συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη θα είναι ένας ακόμα μεγάλος σταθμός σε αυτή την προσπάθεια».