Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαιδευτικοί: Ανοιχτά σχολεία χωρίς κορονοϊό και αξιολογητές

Καθολικά ποσοστά συμμετοχής πλησιάζει η απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση. Ολόκληρα σχολεία δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην αποχή οδηγώντας την Κεραμέως σε άλλο ένα φιάσκο. Στα Χανιά για παράδειγμα την Παρασκευή 26/2, 178 από τα 196 σχολεία είχαν δηλώσει αποχή από τη διαδικασία. Τρεις ημέρες μετά ο αριθμός είχε φτάσει τα 192. Σε ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις χαιρετίζουν «τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία – αποχή! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν σταθερά και αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης. Να συσπειρωθούν ακόμα πιο αποφασιστικά στις ΕΛΜΕ» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

«Οργανώνουμε την απεργία αποχή αλλά αυτό είναι μόνο μια πλευρά της σύγκρουσης» επισημαίνει το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”. «Αυτή η μάχη δεν θα κριθεί εξατομικευμένα ή με εσωτερικούς όρους και με κλειστά σχολεία. Χρειάζεται να συγκρουστούμε με όλο το διαλυτικό πλαίσιο που έχει επιβάλει η Κεραμέως εδώ και ένα χρόνο κωφεύοντας στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.  Με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό. Σε συντονισμό με τη σύγκρουση που έχει ανοίξει το φοιτητικό κίνημα, που απαιτεί με τους αγώνες του ανοιχτές σχολές, χωρίς αστυνομία και πειθαρχικά και που δεν σταματά, ούτε μετά την ψήφιση του νόμου» συνεχίζει.

Ήδη “η Τάξη μας” με προκήρυξη που έχει εκδόσει προτείνει απεργία «για να ανοίξουμε τα σχολεία με μέτρα προστασίας από την πανδημία χωρίς κορονοϊό κι αξιολογητές»:

«Τα σχολεία συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και εκεί που είναι ανοιχτά λειτουργούν χωρίς κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας. Η πολιτική της κυβέρνησης ιδιαίτερα σε Υγεία και Παιδεία είναι καταστροφική! …

Δεν είμαστε αναλώσιμοι ούτε εμείς, ούτε οι μαθητές μας, αλλά ούτε και η μόρφωσή τους! Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ζωντανό σχολείο και έχει βαθιές επιπτώσεις στην μόρφωση, στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στα εργασιακά δικαιώματά μας. Καταρχήν ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών παραμένει αποκλεισμένο γιατί έχει ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε δίκτυο ή σε μέσα. Τα πιο φτωχά παιδιά, οι Ρομά, τα προσφυγόπουλα αποκλείονται με δραματικό τρόπο από τα μορφωτικά δικαιώματά τους και το σχολείο. Αλλά και για όσα παιδιά τα καταφέρνουν, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και στην μόρφωση και στην κοινωνικοποίηση τους. Ενώ η τηλεκπαίδευση γίνεται η κερκόπορτα για την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας μας. 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, προχωράμε σε Συνελεύσεις, διεκδικούμε απεργιακή απάντηση στο πλευρό των φοιτητών από ΟΛΜΕ ΔΟΕ και από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας. …

Ο αγώνας για να επιβάλουμε τους όρους που μπορεί να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο, είναι κεντρική σύγκρουση και αφετηρία της είναι να επιβάλουμε το άνοιγμα των σχολείων με τις προϋποθέσεις που βάζουν τα συνδικάτα μας. Με ολιγομελή τμήματα, μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα, με μαζικούς διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών και του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας. Με άνοιγμα των εκατοντάδων κλειστών αιθουσών και την επίταξη κτιρίων για τη δημιουργία σχολείων και αιθουσών. Με την οργάνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα τεστ covid σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με τον οργανωμένο εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Με την στήριξη του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που αποτελούν ασπίδα προστασίας για όλους μας».