Καταπίεση και απελευθέρωση
Απεργιακή 8 Μάρτη στην Αθήνα

«Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν το σύνθημα που αντήχησε δυνατά στους δρόμους της Αθήνας στην μαζική φετινή απεργιακή 8 Μάρτη! Χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, δεκάδες συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών, πρόσφυγες από τα καμπς, καλλιτέχνες, γυναικείες και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλ. Κλαυθμώνος, ενώ με στάση εργασίας καλούσαν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλα συνδικάτα.

Στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης από την εξέδρα της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, το λόγο πήραν δεκάδες εκπρόσωποι συλλογικοτήτων ενώ τη συγκέντρωση συνόδευσαν με την μουσική τους μια σειρά από καλλιτέχνες. Ακολούθησε δυναμική διαδήλωση που κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και από εκεί μέσω Πανεπιστημίου-Σταδίου πίσω στον χώρο εκκίνησης του συλλαλητηρίου στην πλ. Κλαυθμώνος. Δεκάδες, πανό σε πολλές γλώσσες, εκατοντάδες πικέτες και αυτοσχέδια πλακάτ, συνθήματα και χαιρετισμοί εκφράζαν όλες τις πτυχές του αγώνα ενάντια στην καταπίεση, που βρίσκονται σε εξέλιξη:
Το ελληνικό #metoo που ξεδιπλώνεται με ορμητικό τρόπο στους χώρους εργασίας κόντρα στην κάλυψη που παρέχει στους εκ-βιαστές φίλους της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την επιδείνωση της θέσης των γυναικών στο σπίτι μέσα στις συνθήκες της καραντίνας και την απαίτηση για δημόσιες υπηρεσίες που να τις στηρίζουν. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Τον αγώνα για δικαίωμα στη δουλειά, για ίσα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ και στην τρανσφοβία. Τον διπλό αγώνα των μεταναστριών και των προσφυγισσών ενάντια στο σεξισμό και τον ρατσισμό. Αλλά και την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία – που έσπασε την Δευτέρα 8 Μάρτη για ακόμη μια φορά στην Κλαυθμώνος παρά τις απόπειρες της αστυνομίας αρχικά να περιορίσει (και να στριμώξει) τη μεγάλη συγκέντρωση για να αφήσει «ανοιχτό διάδρομο» για τα αυτοκίνητα!
«Όχι οι γυναίκες στην κουζίνα να μπει ο Μητσοτάκης στην καραντίνα», «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει στην φυλακή οι βιαστές μαζί με την Μενδώνη», «ΣΕΗ, ΣΕΗ για κάθε βιαστή», «Με τις γυναίκες στην πρώτη τη γραμμή παλεύουμε ενωμένοι για την ανατροπή», «Ίση αμοιβή παιδικοί σταθμοί όχι διακρίσεις και σεξισμοί», «Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών» , «Φτώχεια ανεργία και σεξισμός αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Το σώμα μου δεν είναι τσιφλίκι κανενός – Τσακίζουμε το σεξισμό θα γίνει πανικός» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση.
Mουσική στο συλλαλητήριο έπαιξαν οι Sun Electric Dopperman, οι Stockholm Syndrome και οι Οιστρογόνες.

Διαβάστε το τετρασέλιδο αφιέρωμα στη φετινή Απεργιακή 8 Μάρτη, στην Εργατική Αλληλεγγύη που κυκλοφορεί την Τετάρτη 10/3.

Δείτε Φωτογραφίες από τη συγκέντωση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Πάτρα και τη Ξάνθη.