Η Άποψή μας
Η Άποψή μας: Διεφθαρμένοι μέχρι το μεδούλι

Το σκάνδαλο Ζαχόπουλου που συγκλονίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς έφυγε το 2007 και μπαίνει το 2008, συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική κατάσταση στη στροφή του χρόνου. Η διαφθορά είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης, γιατί είναι το συνώνυμο της πολιτικής της λεηλασίας που προωθεί. Και τα σκάνδαλα δεν μπορούν να καπελωθούν γιατί η μαζική αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της ΝΔ κάνει όλο το κυβερνητικό οικοδόμημα να τρίζει. 

Το σκάνδαλο Ζαχόπουλου  δεν είναι το πρώτο που έρχεται στην επιφάνεια. Εχουν προηγηθεί πολλά άλλα. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα κατορθώματα του Αδάμ Ρεγκούζα στο Υπουργείο Οικονομίας, από το κύκλωμα των «κουμπάρων» γύρω από το Σάββα Τσιτουρίδη όταν ήταν υπουργός Απασχόλησης και από τα «δομημένα ομόλογα» των Πρινιωτάκηδων. Το γεγονός ότι στην περίπτωση Ζαχόπουλου, η υπόθεση εμφανίστηκε με χροιά ροζ δεν αλλάζει τίποτα. Η ουσία παραμένει ίδια. Οι αξιωματούχοι του Καραμανλή έχουν τις ευκαιρίες να προσφέρουν ιδιαίτερες υπηρεσίες σε  ανθρώπους της τάξης τους- είτε πρόκειται για φοροαπαλλαγές, είτε για εξαφάνιση προστίμων και εισφορών, είτε για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων  ή άλλων πολυπόθητων «φιλέτων».

Οι ιστορίες με κολοσσιαία ποσά που πάνε και έρχονται, κοντεύουν να γίνουν είδηση στα ψιλά των εφημερίδων. Λίγο πριν σκάσει η βόμβα Ζαχόπουλου, η Ελευθεροτυπία είχε ρεπορτάζ για μεταφορά πακέτου με χιλιάδες ευρώ με… νταλίκα στα σύνορα Ελβετίας –Ιταλίας, όπου εμπλέκονται παράγοντες της υπόθεσης με το «δομημένο ομόλογο» του ΤΣΠΕΑΘ!.

Αυτές οι σκανδαλώδεις δοσοληψίες είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που βάζει στόχο να επιταχύνει τις νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».  Οσο πιο επιτακτικά προσπαθεί ο Καραμανλής να κατεδαφίσει κάθε εμπόδιο για το πέρασμα τεράστιων κομματιών του δημόσιου πλούτου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, τόσο πιο πολλές ευκαιρίες ανοίγει για να  απλώνεται η διαφθορά και να φτάνει πιο ψηλά. Ουσιαστικά είναι «αρχιερέας» της διαφθοράς.

Pιζοσπαστικοποίηση

Αυτή είναι μία διαπίστωση που την έκανε από την αρχή η αντικαπιταλιστική Αριστερά και το ΣΕΚ ιδιαίτερα. Όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του Μάρτη 2004, υπήρχαν αυταπάτες ότι θα βάλει χέρι στη διαπλοκή. Η Εργατική Αλληλεγγύη προειδοποιούσε ότι θα συμβεί το αντίθετο. Τώρα το λένε και οι πέτρες. Ιδιαίτερα με το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, που ήταν ο «αντ’ αυτού» του Καραμανλή στο Υπουργείο Πολιτισμού, τα σκάνδαλα φτάνουν επιτέλους εκεί που ανήκουν: στο Μαξίμου.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των αγώνων που ξεδιπλώθηκαν αυτά τα χρόνια και βοήθησαν στο προχώρημα των ιδεών και στη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Το 2005 ήταν οι απεργοί των Τραπεζών που αποκάλυπταν πόσα δισεκατομμύρια αρπάζει ο Αλογοσκούφης από τα Ταμεία τους και τα χαρίζει στους Τραπεζίτες. Στις 12 Δεκέμβρη 2007 ήταν μία τεράστια πανεργατική που έλεγε ότι η «μεταρρύθμιση» στα Ταμεία είναι λεηλασία, ότι ο Χατζηδάκης είναι «τσιράκι» των συμφερόντων που θέλουν να καταπιούν την Ολυμπιακή, ότι το ίδιο ισχύει για το Βουλγαράκη και τα Λιμάνια, και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη «διαφάνειας» που δεν αφήνει περιθώρια στους μηχανισμούς του Ρουσόπουλου να κουκουλώνουν τα σκάνδαλα. 

Μέσα στα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να δώσουμε μάχες ενάντια στο κουκούλωμα ξανά και ξανά, με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο αγώνας ενάντια στη συγκάλυψη των απαγωγών των πακιστανών ήταν μία κορυφαία τέτοια στιγμή, που έδειξε πόσο αδίστακτοι είναι οι πρωτεργάτες των σκανδάλων. Εδειξε, όμως, ότι μπορούμε να συγκρουστούμε νικηφόρα με τους μηχανισμούς των πλουσίων και διαφθαρμένων ηγετών, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στο Πακιστάν αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Τώρα, φτάνουμε σε ένα σημείο που αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατός. Το 2007 έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο για τον Καραμανλή και τους πλούσιους φίλους του. Το 2008 η νέα ριζοσπαστικοποίηση μπορεί να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Για να γίνουν πράξη αυτές οι δυνατότητες χρειαζόμαστε μία πιο ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά. Αυτή είναι η καλύτερη απόφαση για τη νέα χρονιά. Η Εργατική Αλληλεγγύη θα είναι στο πλευρό σας για να την προωθήσουμε μαζί.