Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Επιστολή προσφύγων που ζουν σε ξενώνα στον Ρέντη

Από επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας στον ξενώνα

Επιστολή που έστειλαν στην ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας οι αιτούντες άσυλο που ζουν στον ξενώνα του Ρέντη:

Με αυτά τα λόγια απευθυνόμαστε στις συνειδήσεις σας στο όνομα της ανθρωπότητας.

Εμείς οι αιτούντες άσυλο διαφόρων εθνικοτήτων ζούμε σε προσωρινές δομές φιλοξενίας στο Ρέντη, υπό την ευθύνη της ΜΚΟ HopeLand.
Είμαστε αυτοί που εγκαταλείψαμε τη χώρα μας, για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο αναζητώντας ασφάλεια για τα παιδιά μας.
Κάποιοι από εμάς έφτασαν στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια και παραπάνω και ζήσαμε σκληρά για μήνες στα στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά, κάτω από την οροφή της σκηνής, στη ζέστη του καλοκαιριού και στο κρύο του χειμώνα, πριν μεταφερθούμε εδώ.
Ζούμε περισσότερα από δέκα με δεκαπέντε άτομα σε κάθε διαμέρισμα, στο κάθε ένα από τα οποία ζουν τρείς οικογένειες, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν κενές μονάδες στέγασης, παρά το γεγονός ότι στην πολυκατοικία που στεγαζόμαστε, υπάρχουν πολλά διαμερίσματα που προσφέρονται προς πώληση.
Μας φέρνουν τρόφιμα που δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση, πόσο μάλλον για μικρά παιδιά. Είναι μπαγιάτικα και μουχλιασμένα. Ο νόμος περί στέγασης του Υπουργείου Μετανάστευσης ορίζει ότι εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος και εργαλεία κατάλληλα για μαγείρεμα μέσα στη μονάδα στέγασης, ο αιτών άσυλο λαμβάνει επίδομα τροφής σε μετρητά. Εδώ τα διαμερίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένα για μαγείρεμα.
Ζητήσαμε επανειλημμένα από την ΜΚΟ να αντικαταστήσει το φαγητό με μετρητά ή να βελτιώσει την ποιότητα των τροφίμων. Αυτοί το μόνο που έκαναν ήταν να μας φέρουν την αστυνομία και να μας εξανάγκασαν να φάμε το φαγητό.
Η ΜΚΟ HopeLand, η οποία λαμβάνει πολλά χρήματα από το υπουργείο Μετανάστευσης για τη διαχείριση οικιστικών μονάδων, είναι επίσης υπεύθυνη για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών για μας, μεταφέροντας μας σε νοσοκομεία. Αλλά στο Ρέντη, είναι διαφορετικά. Για να μας πάνε σε νοσοκομείο πρέπει να κινδυνεύουμε να πεθάνουμε.
Όταν ζητάμε από τους υπεύθυνους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους απέναντί μας, μας λένε ότι πρέπει να βασιστούμε στον εαυτό μας και να το κάνουμε μόνοι μας. Πώς μπορούμε να βασιστούμε στον εαυτό μας όταν δεν έχουμε τα έγγραφα που θα μας επιτρέπουν να το κάνουμε; Δεν έχουμε αριθμό AMKA, δεν έχουμε κάρτα δημόσιας συγκοινωνίας, δεν έχουμε αριθμό EKA, ούτε έγγραφα που να μας επιτρέπουν να ενσωματωθούμε στην κοινωνία ή να αποκτήσουμε εργασία.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι συνεντεύξεις μας για το άσυλο έχουν αναβληθεί έως το 2023 χωρίς κανένα λόγο.
Πώς μπορούμε να περιμένουμε και να ζούμε κάτω από τα σαγόνια της αναμονής και της ΜΚΟ;
- Ζητάμε να μας δώσετε τα πλήρη έγγραφα και όλα τα δικαιώματα των προσφύγων.
- Ζητάμε να εγγράψουμε τα παιδιά μας στα σχολεία.
- Ζητάμε υγειονομική περίθαλψη για εμάς και τα παιδιά μας.
- Ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα τμήματα ασύλου και μετανάστευσης.
Με όλες μας τις ευχαριστίες