Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης: τρεις νεκροί άστεγοι πρόσφυγες από αναθυμιάσεις

Φωτο: ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

Τρεις πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους χθες στην πόλη μας από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον 3ο όροφο εγκαταλελειμμένου κτηρίου. Οι πρόσφυγες είχαν μπει μέσα στο κτίριο προσπαθώντας να βρουν κάποιο μέρος να ζεσταθούν και να προστατευθούν από το κρύο. Δεν πρόκειται απλά για ένα άτυχο γεγονός. Είναι καρπός της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που ένα χρόνο μετά την έκρηξη της πανδημίας δεν έχουν κάνει τίποτα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας και αρκούνται απλώς στην επιβολή σκληρής καραντίνας στα camps.

Αντίθετα, με τη λήξη του προγράμματος “Φιλοξενία” δεκάδες οικογένειες και μικρά παιδιά πετάχτηκαν έξω από ξενοδοχεία και στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι από αυτούς κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και από εκεί ως κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας! Η κυβέρνηση τους επιφυλάσσει τη μοίρα είτε του κρατούμενου, είτε του άστεγου που προσπαθεί σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων να βρει όπως-όπως μια στέγη.

Απέναντι σ’ αυτή τη βαρβαρότητα και συνολικά απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη χρειάζεται μαζική και οργανωμένη απάντηση.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι μόνοι τους!

Μεγάλος σταθμός για τις διεκδικήσεις μας είναι το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου, σε συντονισμό με τις κινήσεις που οργανώνουν αντίστοιχες προσπάθειες σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, δημοτικούς συμβούλους, οργανώσεις, αντιρατσιστικές & αντιφασιστικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών και τους πρόσφυγες να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη.
Απαιτούμε:
• Να ανοίξουν χώροι, κλειστά σπίτια και ξενοδοχεία μέσα σε κάθε πόλη για να μπορούν να στεγαστούν μόνιμα και με ασφάλεια οι πρόσφυγες
• Όλα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων να μπουν επιτέλους στα σχολεία.
• Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να εμβολιαστούν άμεσα μέσα σε κάθε στρατόπεδο και να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και περίθαλψη στα νοσοκομεία.

ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, 11/3/21

Διαβάστε επίσης: Απάνθρωπη έξωση από τον Μηταράκη δεκάδων προσφύγων, γυναικών και παιδιών στους Αγίους Θεοδώρους