Eρχεται η ώρα της ανατροπής

Από τη μια μεριά, τα επιτελεία των τοκογλύφων σκληραίνουν διαρκώς τους όρους τους και από την άλλη, το εργατικό κίνημα κλιμακώνει τις αντιστάσεις του. Έρχεται η ώρα για την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της ανατροπής.

Τη Δευτέρα η Standard and Poor’s προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, δηλαδή σε χειρότερη θέση από κάθε άλλη χώρα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πάνε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ο ΓΑΠ και οι υπουργοί του έχουν βάλει την υπογραφή τους στη λεηλασία που αντιπροσωπεύει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και περιμένουν στο ακουστικό τους για να μάθουν την ετυμηγορία των τραπεζιτών από το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο κόσμος, όμως, δεν περιμένει. Βγαίνει στις πλατείες, προχωράει στις απεργίες και ψάχνει για την εναλλακτική λύση απέναντι στα Μνημόνια των εκβιαστών. Ακόμα και μια άτυπη δημοσκόπηση στο in.gr (που συνήθως παίρνει πιο συντηρητικές απαντήσεις από τους αναγνώστες του σε σύγκριση με την ευρύτερη κοινή γνώμη) δείχνει ότι ένα 70% προτιμάει «Λύση πέρα ή έξω από το Μνημόνιο, ακόμη κι αν αυτό φέρει τη χώρα σε σύγκρουση με την ΕΕ ή την οδηγήσει εκτός ευρωζώνης».

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η Αριστερά έχει διπλό επιτακτικό καθήκον.

Το πρώτο είναι να στηρίξει την κλιμάκωση των αγώνων μέχρι τη νίκη. Η Πανεργατική απεργία αυτής της Τετάρτης 15 Ιούνη δεν είναι άλλη μια πανεργατική. Έχει κάθε δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανεργατικό απεργιακό κίνημα διαρκείας μαζί με τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες της ΔΕΗ, τις καταλήψεις σε Δημαρχεία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το συντονισμό σε όλες τις ΔΕΚΟ και όχι μόνο.

Ακαταμάχητοι

Με τη διάθεση που δείχνουν οι διαδηλωτές κατεβαίνοντας κάθε μέρα στις πλατείες είναι εφικτό να οργανώσουμε τις απεργίες με εργασιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, με συνελεύσεις και απεργιακές φρουρές που δίνουν τον έλεγχο του αγώνα στη βάση. Τέτοια βήματα μπορούν να κάνουν τη δύναμη των εργατών ακαταμάχητη.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ετοιμάζουμε τις εναλλακτικές λύσεις των εργατών απέναντι στους εκβιαστές τραπεζίτες και τη χρεοκοπία. Όπως γράφει η προκήρυξη που κυκλοφόρησε η Εργατική Αλληλεγγύη για την Πανεργατική της Τετάρτης: «Ανοίγουμε την προοπτική για τα εργατικά αιτήματα που απαντούν στους εκβιαστές: Στάση πληρωμών εδώ και τώρα και διαγραφή του χρέους, έτσι μπορούμε να βρούμε τα λεφτά για τις ανάγκες μας όσο κι αν φοβερίζουν τα αφεντικά του ΔΝΤ και της ΕΕ. Κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, για να φράξουμε το δρόμο σε όσους απειλούν ότι θα φυγαδεύσουν τα κεφάλαιά τους αν δεν συμμορφωθούμε με τα Μνημόνια. Απαγόρευση των απολύσεων και επιστροφή στις δουλειές τους όλων των απολυμένων με ταυτόχρονη επιστροφή σε δημόσιο έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και οργανισμών που ξεπουλήθηκαν.

Κάθε εργασιακή επιτροπή που φτιάχνεται μέσα σε αυτή τη μάχη είναι το έμβρυο για τον αυριανό εργατικό έλεγχο που θα μας βγάλει από την κρίση. Η επιβολή ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος εξόδου από την κρίση δεν θα έρθει μέσα από τις υποσχέσεις κανενός «σωτήρα». Θα έρθει χτίζοντας τη δύναμη του κινήματος που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού, οργανώνοντας τις απεργίες στη βάση και δυναμώνοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΕΚ σας καλούν να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί.»

Διαβάστε επίσης

ΟΙ “ΣΩΤΗΡΕΣ” ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ:Πανικόβλητοι και διχασμένοι