Ιδέες
Εκδήλωση για τον Τάτλιν 13/3

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μάρτη η διαδικτυακή εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου “Τάτλιν - μνημείο στην Τρίτη Διεθνή - Αριστερός Μοντερνισμός και Οκτωβριανή Επανάσταση” (εκδόσεις ΚΨΜ). 

Την συζήτηση άνοιξε ο Γιώργος Ράγκος από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Επισήμανε ότι μια τέτοια συζήτηση γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη στις σημερινές συνθήκες. Οι αγώνες των «εργαζόμενων στην τέχνη» έχουν πυροδοτήσει έναν «αναστοχασμό» για το ρόλο της τέχνης -και τον δικό τους- στην κοινωνία. 

Αυτό γίνεται πάντα σε περιόδους κρίσης και επαναστάσεων, και η Ρώσικη Επανάσταση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Η Ρώσικη Επανάσταση και η Τέχνη συνδέθηκαν διαλεκτικά μεταξύ τους. Η Ρώσικη Επανάσταση οργάνωσε, στήριξε και έδωσε απόλυτη ελευθερία σε όλη αυτή την δραστηριότητα. Κρατικοποιεί και χρηματοδοτεί τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχολές, τα θέατρα, τα μουσεία, τις πινακοθήκες. Τα κάνει προσβάσιμα στους καλλιτέχνες και στο κόσμο».

Τέχνη και Επανάσταση

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου και ιστορικός τέχνης Νίκος Αξαρλής. Παρουσίασε την ιστορία του ίδιου του μνημείου, για την ακρίβεια των μοντέλων που κατασκεύασαν ο Βλαντίμιρ Τάτλιν κι η ομάδα του, με τη βοήθεια και του πλούσιου εποπτικού υλικού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Και επεσήμανε ότι:

«Έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες μελέτες και κατάλογοι εκθέσεων για τον Τάτλιν και τους μοντερνιστές Ρώσους καλλιτέχνες. Όμως στο βιβλίο μου παραθέτω στοιχεία που συνηγορούν ότι το μνημείο είναι μια έκφραση της ώσμωσης της αριστερής τέχνης και της επανάστασης. Αντίθετα με την επίσημη ιστορία της τέχνης που ξεχνά ή θεωρεί την Οκτωβριανή Επανάσταση ως ένα μπακγκράουντ. 

Η μελέτη μου θεωρεί την Επανάσταση και τη Σοβιετική Δημοκρατία ως την υλική βάση. Η εξέλιξη της αριστερής τέχνης του Τάτλιν και η συνάντηση και αλληλοδιείσδυση με την Επανάσταση απ’ όπου προήλθε και το μνημείο στη Τρίτη Διεθνή βρίσκονται στον πυρήνα του βιβλίου μου». 

Ολόκληρο το βίντεο με τις ομιλίες και τη συζήτηση μπορείτε να το δείτε στο https://www.facebook.com/Marxistiko/videos/439508453944670