Η Άποψή μας
Το τελευταίο μίλι του Μητσοτάκη

Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 20 Μάρτη μπροστά στη Βουλή. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πρωθυπουργικές δηλώσεις, βρισκόμαστε στο «τελευταίο μίλι» πριν από την έξοδο από την πανδημία. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι της κυβέρνησης που προσπαθεί απεγνωσμένα να ανασυνταχθεί μετά τα απανωτά χαστούκια που έχει φάει. Δεν πρέπει να της αφήσουμε κανένα περιθώριο να επιβιώσει.

Το ξέσπασμα της μαζικής αγανάκτησης το τελευταίο διάστημα έχει αναγκάσει τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να αναδιπλωθούν. Αυτό είναι φανερό στην περίπτωση του Χρυσοχοΐδη: από εκεί που ήθελε να κάνει επίδειξη πυγμής, με την αστυνομία να προσπαθεί να χτυπάει ό,τι κινείται, τώρα έχει βρεθεί να παριστάνει τον μισοκακόμοιρο που «συκοφαντείται» από τα ΜΜΕ. Αλλά δεν είναι ο μόνος.

Ο Χατζηδάκης είναι ο υπουργός με την πιο άγρια ατζέντα της κυβέρνησης. Πρόσφατα ακόμα είχε κάνει δηλώσεις ότι μέσα στον Μάρτη θα στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που βάζει χέρι στο συνδικαλιστικό κίνημα και αμέσως μετά νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Και τα δυο αυτά σχέδια αποτελούν κήρυξη πολέμου στην εργατική τάξη. Αλλά μέσα στο εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια περιθώρια. Ο Μάρτης τελειώνει και ο Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής όπου δηλώνει:

«Το [εργασιακό] νομοσχέδιο είναι έτοιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν θέλαμε να το περάσουμε χωρίς εκτεταμένο διάλογο, γνωρίζετε ότι έχουμε την πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορούσε να είχε ήδη περάσει. Δίνουμε περισσότερο χρόνο διότι δεν θέλουμε να το καταθέσουμε μεσούσης της πανδημίας και των σχετικών μέτρων».

Δεσμεύσεις

Όποιος πιστεύει ότι ο Χατζηδάκης ξαφνικά απόκτησε ευαισθησίες κοινωνικού διαλόγου, σίγουρα έχει αδύνατη μνήμη. Όλη η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μήπως εκτονωθεί το βαρύ γι’ αυτήν κοινωνικό κλίμα και μπορέσει να πάει για εκλογές πριν αντιμετωπίσει μεγαλύτερες εκρήξεις. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στους πλούσιους χορηγούς της.  Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση του Ασφαλιστικού.

Στην ίδια συνέντευξη ο Χατζηδάκης δηλώνει ότι τώρα ο «στόχος είναι να παρουσιαστεί [το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό] μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους». Και εδώ υπάρχει αναβολή μιας κατά μέτωπο επίθεσης, αλλά συνδυάζεται με πλαγιοκόπηση του ΕΦΚΑ: ιδιωτικές εταιρείες δικηγορικών και λογιστικών υπηρεσιών εισβάλλουν στο ασφαλιστικό σύστημα με πρόσχημα την «επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων». Όπως παρατηρεί ο Δ. Τεμπονέρας σε ανάρτησή του «Αν οι διαδικασίες αυτές ανατεθούν σε ιδιώτες, ο e-ΕΦΚΑ θα είναι απλά, ένα «αδειανό πουκάμισο». Ένας εποπτικός φορέας διαχείρισης, που θα ασχολείται με τον συντονισμό των ιδιωτών (και τις αμοιβές τους) και όχι με την κρίσιμη, δημόσια, λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία να παίζει τέτοια παιχνίδια. Είναι εφικτό να κάνουμε το «τελευταίο μίλι» του Μητσοτάκη πραγματικό τέρμα γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία είναι ήδη ξεσηκωμένοι ενάντια στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και τις συνδικαλιστικές επιθέσεις σε βάρος τους. Απεργούν ξανά στις 30 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό κινητοποιούνται ξανά στις 31 Μάρτη και οι φοιτητές την 1 Απρίλη. Η πολιτικοποίηση όλων των αγώνων φάνηκε δυνατά με την επιτυχία της απεργιακής 8 Μάρτη των Γυναικών και ξανά με τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 20 Μάρτη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κλιμάκωση και γενίκευση.

Είναι ώρα να δυναμώσουμε την Αριστερά που έχει την τόλμη να μπαίνει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι και όλες μαζί να φωνάξουμε ότι θέλουμε περισσότερους γιατρούς και όχι μπάτσους, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού και όχι διώξεις συνδικαλιστών, επίταξη χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες, τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Τα αιτήματά μας διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα εργατικής εναλλακτικής λύσης, εμπρός να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική Αριστερά που το κάνει σημαία της.