Κορονοϊός
Δρομοκαΐτειο: Οι θάνατοι ανθρώπων απλά νούμερα στα χαρτιά τους!

22/3, Παράσταη διαμαρτυρίας στο Δρομοκαΐτειο. φωτό: Μαρία Μπολοβίνα

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκληματικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Μαζικά κρούσματα -υπολογίζονται πάνω από 40 με 50 που συνεχώς αυξάνονται, παρά το γεγονός πως δεν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ σε προσωπικό και ασθενείς-, νοσηλεία των ασθενών σε ψυχιατρικά τμήματα, απουσία κατάλληλα εξειδικευμένου και επαρκούς προσωπικού, με ταυτόχρονη έλλειψη στοιχειώδους και άκρως απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως αξονικός τομογράφος, μηχάνημα αερίων κ.α.

Υγειονομικοί εξουθενωμένοι, καταβάλλοντας καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες και ασθενείς που διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους να χάσουν τη ζωή τους, χωρίς να τους δίνεται καν το αυτονόητο δικαίωμα να νοσηλευτούν σε ένα Γενικό Νοσοκομείο. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς συνοδεύονται από το στίγμα της νόσου τους και αντιμετωπίζονται ως ασθενείς δεύτερης κατηγορίας ακόμη και την στιγμή εκείνη που παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή!

Το χρονικό των επιλογών αυτής της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και κανένα αφήγημα περί ατομικής ευθύνης δεν είναι ικανό να το αλλοιώσει, στη συνείδηση των επαγγελματιών που μαχόμαστε στην πρώτη γραμμή: Η μη στελέχωση των Νοσοκομείων, η διάλυση της πρωτοβάθμιας Υγείας, η απουσία μαζικών τεστ και αποτελεσματικής ιχνηλάτησης, οι τρομερές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και του γενικού πληθυσμού καθώς και ο άκρατος ναρκισσισμός τους, που τους οδηγεί στην πλήρη υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, μετατρέπει σήμερα το Δρομοκαΐτειο (το σήμερα του έναν ολόκληρο χρόνο μετά…) σε μια αποθήκη ψυχών και σωμάτων. 

Αποσιώπηση

Δημιουργώντας πλασματικά τμήματα διαχείρισης περιστατικών covid, όπως όλο αυτό το διάστημα κάνουν πλασματικές προσλήψεις, δημιουργούν πλασματικές MΕΘ και πλασματικά έξυπνα lock down, για να αποσιωπήσουν τη μια και μοναδική πραγματικότητα. Οι άνθρωποι νοσούν κατά χιλιάδες και πεθαίνουν κατά εκατοντάδες κάθε βδομάδα!

Στο νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα εμπόλεμης ζώνης όλες οι ειδικότητες δίνουν μια άνιση μάχη. Μια άνιση μάχη όχι με τον Covid, όπως συνηθίσουν να λένε οι ιθύνοντες, αλλά μια άνιση μάχη με τις πολιτικές που επέλεξαν οι θεσμοί για να τον διαχειριστούν. Τόσο οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν αγωνιωδώς αναδείξει τη Δαντική κατάσταση που επικρατεί. Για το λόγο αυτό νομίζω πως αξίζει να σταθεί κανείς και στον αντίκτυπο αυτής της ιστορίας στις οικογένειες των ασθενών.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί του Νοσοκομείου έχουν την υποχρέωση, μέσα σε μια πληθώρα καθηκόντων, να ενημερώνουν και να στηρίζουν τις οικογένειες των νοσούντων και των θανόντων. Φανταστείτε να νοσηλεύεται το παιδί, η μάνα, ο αδερφός κάποιου σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, στο πλαίσιο μιας υποτροπής της ψυχικής του νόσου και να μαθαίνει ξαφνικά πως έχει covid, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλευτεί σε ένα Γενικό Νοσοκομείο όπως θα έπρεπε και να ζει με μια διπλή αγωνία ή ακόμη χειρότερα αυτή η αγωνία ναι γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα απλό τηλεφώνημα(!) με τεράστιο βραχυπρόθεσμο και μακροχρόνιο ψυχοκοινωνικό κόστος για όλες αυτές τις οικογένειες.

Στη συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μάρτη πρώτα έξω από το Ψυχογηριατρικό τμήμα που έχει μετατραπεί σε κλινική covid και στη συνέχεια στη διοίκηση, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δήλωσαμε επιτακτικά πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και να συγκαλύψουμε άλλα τέτοια «τηλεφωνήματα». Οι ψυχικά πάσχοντες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή, όπως έχουν και όλοι οι πολίτες, τους οποίους έχετε αφήσει διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ για μέρες. Απαιτούμε την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, την διακομιδή των ασθενών μας, μονιμοποίηση και προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Διακοπή των εφημεριών στο Δρομοκαΐτειο και ενδελεχή ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων σε ασθενείς και προσωπικό. 

Μαρία Μπολοβίνα,
κλινική κοινωνική λειτουργός