Περιβάλλον
Φυλή-Σχιστό: Όχι στην επέκταση, όχι στην καύση

“Οι δεκάδες συλλογικότητες και οι πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΣΜΑ Σχιστού,  έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την ακύρωση των σχεδίων του κ. Πατούλη και της Κυβέρνησης για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας στη Φυλή και το Σχιστό” αναφέρει σε ανακοίνωσή τους για την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο ΧΥΤΑ Φυλής, οι Φορείς και συλλογικότητες  Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας - δήμων Δυτικού Πειραιά την περασμένη Τετάρτη 17 Μαρτίου.

«Μετά την συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή που κατέληξε στο Σχιστό και συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους στο ΣΜΑ Σχιστού… Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που συλλογικότητες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από το δυτικό ημισφαίριο της Αττικής ένωσαν τις φωνές και τα βήματά τους για να πάψει η δυτική Αττική να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος όλης της Αττικής. Οι συλλογικότητες που συνδιοργάνωσαν τις σημερινές κινητοποιήσεις στη Φυλή και το Σχιστό προγραμματίζουν ήδη τα επόμενα βήματα τους και καλούν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της δυτικής Αθήνας και του δυτικού Πειραιά αλλά και τις συλλογικότητες και τους πολίτες να συντονίσουμε τα βήματά μας. Με ενότητα και αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Απαιτούμε: Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ). Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής. Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική. Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα. Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων». Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων…»