Περιβάλλον
Cosco, ρύπανση και αυθαιρεσίες

Φωτό από παλιότερη κινητοποίηση

«Σήμερα με βορειοδυτικό άνεμο εμφανίστηκε η εκτεταμένη θολότητα της θάλασσας η οποία έχει πλέον γίνει διαχρονική κατάσταση, από τότε που οι χερσαίες επιχωματώσεις της COSCO 20.000 τόνων δίπλα στο μνημείο του Θεμιστοκλή , κατέληξαν μέσα στη θάλασσα εν μέσω καταιγίδας».

Αυτά καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής με ανάρτησή του στις 22 Μάρτη. «Το τμήμα περιβάλλοντος της περιφέρειας που επισκέφτηκε για αυτοψία την Πειραϊκή υποτίμησε τη ρύπανση και το όλο γεγονός χαρακτηρίζοντας το, μικρής έκτασης. Το λιμεναρχείο διαβιβάζει το θέμα σε λοιπά υπουργεία, ενώ οι COSCO και ΤΕΚΑΛ θρασύτατα εμφανίζονται στα δικαστήρια και διαψεύδουν οτιδήποτε σχετικό με ρύπανση. Περιττό να αναμένουμε δηλώσεις από την δημοτική αρχή, η οποία στο θέμα αυτό τηρεί τον κανόνα: Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω».

Στο μεταξύ στην πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου της Α’ κοινότητας Πειραιά εγκρίθηκε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα των ενεργειών της COSCO η οποία μετατρέπει το Παλατάκι σε σταθμό μεταφόρτωσης αυτοκινήτων. Όπως αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα σε δήλωσή τους η Δήμητρα Βήνη και ο Σωτήρης Αλεξόπουλος από τους «Ενεργούς Πολίτες Α’ Κοινότητας-Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή»: 

«Περιμένουμε και το Δημοτικό συμβούλιο Πειραιά να πάρει επιτέλους θέση, διότι ήδη από τις 8 Μαρτίου έχουν γίνει δυο μεταφορτώσεις αυτοκινήτων στο Παλατάκι το οποίο υπενθυμίζουμε είναι Δημοτική περιουσία που ακόμη ο Δήμος δεν έχει διεκδικήσει. Οι ενέργειες αυτές κάνουν φανερό ότι οι προθέσεις της COSCO είναι η εκμετάλλευση των προβλητών κρουαζιέρας τόσο των ήδη υφιστάμενων όσο και των σχεδιαζόμενων στην Πειραϊκή για εμπορευματικούς σκοπούς ελλείψει τουριστών κατά βούληση και κατά παράβαση των νόμων αδιαφορώντας πλήρως για την πόλη, την κοινωνία και τους τοπικούς θεσμούς».