Καταπίεση και απελευθέρωση
Μετά τις 8 Μάρτη, συνεχίζουμε!

Η φετινή 8 Μάρτη ήταν μια ημέρα ορόσημο. Χιλιάδες κόσμου, οργανωμένου σε σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές κινήσεις, γυναικείες και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες και επιτροπές προσφύγων και προσφυγισσών, διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα ενάντια στην κυβέρνηση που καλύπτει τους πλούσιους εκβιαστές. Η 8 Μάρτη γιορτάστηκε απεργιακά και μαχητικά μέσα σε φοβερές συνθήκες, ενώ για εβδομάδες το φοιτητικό κίνημα βρισκόταν σε ξεσηκωμό ενάντια στην Κεραμέως και τον Χρυσοχοΐδη, ενώ στις γειτονιές ο κόσμος διαδήλωνε ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, ενώ οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo συνεχίζονταν αμείωτα.

Πιο έντονα από κάθε άλλη χρονιά, η 8 Μάρτη έβαλε τις βάσεις για τη συνέχιση της πάλης για την απελευθέρωση. Ανέδειξε τον ρόλο των σωματείων στη συλλογική αντιμετώπιση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, οι οποίες, επίσης πιο έντονα από ποτέ, φαίνεται πόσο συσχετισμένες είναι με την εργοδοτική αυθαιρεσία. Τον κομβικό τους ρόλο επίσης στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, τη διεκδίκηση ίσης αμοιβής για ίση εργασία και συλλογικών συμβάσεων ώστε να προστατεύονται οι γυναίκες, τη διεκδίκηση για μόνιμες μαζικές προσλήψεις στο κοινωνικό κράτος ώστε να μη βαραίνει την οικογένεια και τη γυναίκα η αυξημένη ανάγκη για φροντίδα μέσα στην πανδημία.

Μπροστά μας έχουμε και τη μάχη ενάντια στο κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής, των οποίων η μερίδα του λέοντος στις παρενοχλήσεις και τη συγκάλυψη τέτοιων περιστατικών φάνηκε τις τελευταίες ημέρες. Από τους μπάτσους που κακοποίησαν τη 18χρονη συλληφθείσα της Νέας Σμύρνης μέχρι το γεγονός ότι πέρασαν 10 ολόκληρες μέρες από τη σύλληψη του Λιγνάδη για να γίνει έρευνα στο σπίτι του, η αστυνομία παίζει έναν βρώμικο ρόλο στο θέμα της κακοποίησης. Και υπηρετεί μια βρώμικη κυβέρνηση που ενώ όλες οι έρευνες δείχνουν αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την τελευταία χρονιά, βγάζει σε διαβούλευση το κατάπτυστο νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Όλα αυτά ενώ η δίκη των δολοφόνων του Ζακ, στην οποία εμπλέκονται και τέσσερις αστυνομικοί, έχει πάει έναν ακόμη ολόκληρο χρόνο πίσω, δηλαδή τρία χρόνια μετά τη δολοφονία.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, οι επιθέσεις στην εργατική τάξη για να πληρώσει το νέο βάθεμα της κρίσης, η επιστροφή αντιδραστικών ιδεολογημάτων όπως το “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” ή η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην έκτρωση, ο ολοένα και πιο δολοφονικός ρατσισμός, δείχνουν ότι η απελευθέρωση συνδέεται άρρηκτα με την μάχη να απαλλαγούμε από αυτό το επικίνδυνο σύστημα. Κι αυτή είναι μια πάλη όλων των εργατών κι εργατριών.

Για να συζητήσει και να βάλει τις συνέχειες σε όλα αυτά τα ζητήματα, η Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη, καλεί σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση το Σάββατο 27 Μάρτη στις 6μμ. Θα μιλήσουν: Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός νοσ. Γεννηματάς, συντ. της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη, Φωτεινή Σιάνου, τ. πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών στα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, γραμματέας ΠΟΘΑ, Χουάνα Σταυριανού, σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού, δίκτυο «Καμαριέρα», Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Γεννηματάς, Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός. Συντονίζει η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Αγ. Σάββας.

Η συζήτηση θα γίνει μέσω zoom στο λινκ: tinyurl.com/ekdilosiKA8M
Ή για να συνδεθείτε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς:
Meeting ID: 854 9934 5694 Passcode: 349286