Η Άποψή μας
«Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» - φαγοπότι γι’ αυτούς, προεκλογικά παραμύθια για μας

Αθήνα, 20 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Λένε ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να πιαστεί από τις τρίχες του Σκυλακάκη. Αφού οι φιέστες με τον Κάρολο της Βρετανίας για τα 200 χρόνια της «παλιγγενεσίας» αποδείχθηκαν φιάσκο, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να δοκιμάσει άλλον τρόπο για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, να ξεφύγει από τα αίσχη του Χρυσοχοΐδη και το θανατικό του Κικίλια: φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση που ΘΑ στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εισπράξει χρηματοδότηση για έργα που ΘΑ φέρουν ανάπτυξη.

Πρόκειται για κίνηση απελπισίας για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί η θανατερή σοδειά της καταστολής και της πανδημίας δεν κρύβεται. Δυο πρόσφυγες νεκροί στα στρατόπεδα-φυλακές, ένας στην Κω και ένας στην Κόρινθο, υπογραμμίζουν τη βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής που συμβαδίζει με τους 70 νεκρούς καθημερινά από τον κορονοϊό.

Επιπλέον, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση βραδυπορεί. Το «Ταμείο Ανάκαμψης» πρέπει να πάρει έγκριση από τα κοινοβούλια όλων των κρατών-μελών, αλλά στη Γερμανία το συνταγματικό δικαστήριο (αντίστοιχο του Συμβουλίου της Επικρατείας) έχει μπλοκάρει τη διαδικασία. Το σενάριο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει τον Αύγουστο μια πρώτη δόση 4,1 δις ευρώ βρίσκεται στον αέρα.

Συνταγές

Ακόμη όμως και αν παραβλέψουμε όλα αυτά, τα σχέδια που ετοίμασε ο Σκυλακάκης είναι συνταγές για φαγοπότι μεγάλων επιχειρήσεων που σερβίρονται ως προεκλογικές υποσχέσεις για 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ένα μέρος από τα δισεκατομμύρια που περιμένει ο Μητσοτάκης από την ΕΕ προορίζονται για «ψηφιοποίηση» του δημόσιου. Μια γεύση για το σημαίνει αυτό πήραμε από τη σκανδαλώδη σύμβαση της Κεραμέως με τη Cisco. Όσο για θέσεις εργασίας, ξέρουμε τι σκέφτεται ο κάθε Βορίδης και Γεωργιάδης για το δημόσιο: «ηλεκτρονική εξυπηρέτηση» είναι καλή δικαιολογία για να μην γίνουν προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αντίστοιχα ισχύουν και για τα σχέδια περί «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Ξέρετε εσείς να υπάρχει κάποιο εργοστάσιο που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα; Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, όποτε έρθουν, θα φύγουν για τη Γερμανία και το μόνο που θα μείνει είναι περισσότερες καταστραμμένες βουνοκορφές στην Εύβοια, στα Άγραφα και στα νησιά. Όσο για τις ενεργειακές ανάγκες, αυτές θα καλυφθούν στην πραγματικότητα με τους παλιούς τρόπους που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή: με φυσικό αέριο που θα εισάγεται υγροποιημένο όπως προβλέπει η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί ήδη να προετοιμάσει την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας με παραμύθια για τους εργαζόμενους και πλούσια δώρα για τους χορηγούς του κόμματος του. Είναι κι αυτό μια ομολογία ότι οι μέρες ετούτης της κυβέρνησης τελειώνουν. Έχουμε κάθε λόγο να φροντίσουμε ότι αυτό το τέλος θα έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται και ότι θα βρει το εργατικό κίνημα πιο δυνατό και οργανωμένο.

Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Χρειάζεται, όμως, μια Αριστερά ανατρεπτική που να δίνει όλες τις δυνάμεις της για να στηρίζει κάθε βήμα εργατικής αντίστασης. Εμπρός να την ενισχύσουμε.