Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε στις 28/3 ότι ελπίζει πως η Ευρώπη θα έχει μια καλοκαιρινή τουριστική σεζόν «παρόμοια με την περυσινή», γιατί παρά το τρομερό τρίτο κύμα της πανδημίας, θεωρεί πως οι εμβολιασμοί θα ισορροπήσουν την κατάσταση.
Μια βδομάδα πριν, στις οικονομικές σελίδες της Καθημερινής έξι έλληνες μεγαλοξενοδόχοι δίνουν μια άλλη εικόνα, αυτή της άνθησης του φετινού τουρισμού με περίπου διπλάσιους τουρίστες από πέρσι. Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε: «Οι περισσότεροι ξενοδόχοι σχεδιάζουν να ανοίξουν φέτος περισσότερες ή και όλες τις μονάδες τους», «ο ρυθμός προκρατήσεων από τη Βρετανία τριπλασιάστηκε, προσεγγίζοντας τις αντίστοιχες του 2019». Από που προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει για ακόμη μια φορά τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοξενοδόχοι δεν θα χάσουν τα κέρδη τους. Με κάθε κόστος. Τη στιγμή της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης, αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ, τρέχουν να κλείσουν τουρίστες από το εξωτερικό για να ανοίξει ο τουρισμός πολύ πιο πριν από τις 14 Μαΐου που έχουν ανακοινώσει. Ήδη στην Κρήτη έφτασαν έξι πτήσεις με τουρίστες από τη Γερμανία. Η αφήγηση της κυβέρνησης είναι ότι όσο καλύτερα πάει ο τουρισμός, τόσο καλύτερα για όλους, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τα οικονομικά του κράτους και για τους εργαζόμενους που θα δουλέψουν. Πρόκειται για ψέμα.
Όσα κέρδη και να βγάλουν τα μεγάλα αφεντικά, δεν θα τα μοιραστούν με τους εργαζόμενους. Η περσινή εμπειρία το αποδεικνύει. Εκ περιτροπής εργασία, αναγκαστικές άδειες, εξαντλητικά ωράρια, διπλές βάρδιες, πολλαπλά πόστα. Ούτε τα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους τηρήθηκαν, ενώ υπήρξε μέχρι και απόκρυψη κρουσμάτων «για να μην κλείσει το ξενοδοχείο». Με τη δικαιολογία της κρίσης και τον μπαμπούλα της ανεργίας η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε όριο.
Υγειονομικά, η κυβέρνηση δεν διαφαίνεται μέχρι τότε να έχει πετύχει τον εμβολιασμό ενός μεγάλου ποσοστού των εργαζόμενων στον κλάδο αλλά και των κατοίκων των νησιών. Αντίθετα, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό θα σημάνει ακόμα περισσότερο βάρος για τα νοσοκομεία, τα οποία ήδη βρίσκονται στο απροχώρητο. Ειδικά στα νησιά που ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά πολύ λόγω των τουριστών, το ενδεχόμενο να αντέξει το σύστημα Υγείας μοιάζει απίθανο. Εκτός κι αν επιτάξει γιατρούς από την Ηπειρωτική Ελλάδα και τους μεταθέσει μαζικά στα νησιά για να διαφημίζει στο εξωτερικό ότι υπάρχει υγειονομική ασφάλεια…
Ολόκληρη την πίτα
Στο μεταξύ οι μεγαλοξενοδόχοι, όσο κι αν πέσουν τα νούμερα των τουριστών, όσο μικρότερη κι αν είναι πίτα, θα την έχουν όλη δική τους. Αυτά τα ντιλς γίνονται με τα μεγάλα συμβόλαια του εξωτερικού, κάτι στο οποίο οι μικροξενοδόχοι, που έπαιρναν μερίδιο από την κοσμοπλημμύρα, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα των 200 Ολλανδών που θα κάνουν διακοπές πειραματικά σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ρόδου, χωρίς να μπορούν να βγουν έξω. Οι μικροξενοδόχοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, τα μικρομάγαζα, τα ενοικιαζόμενα, η ντόπια αγορά δεν θα έχουν παρά ελάχιστο όφελος.
Αυτό το καθεστώς θέλει να στηρίξει η κυβέρνηση προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων και εις βάρος των εργαζομένων με την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα κομμένα ρεπό, με τον νόμο του Χατζηδάκη που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Φέτος μάλιστα, οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν αριθμό εργαζόμενων με βάση την περσινή χρονιά, που είχαν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και βέβαια, η όποια ενίσχυση στην οικονομία θα καταλήξει στους ίδιους τους μεγαλοξενοδόχους με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση: Μείωση ΦΠΑ, ελαφρύνσεις σε ενοίκια και εφορία, συνέχεια αναστολής εργασίας και προγράμματος Συν-εργασία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.
Υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το σενάριο. Αυτήν που μπορούν να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι μέσα από την οργάνωση και τις μάχες τους. Αυτοί είναι που βάζουν μπρος τη μηχανή του τουρισμού, αυτοί μπορούν να τη σταματήσουν και να τη βάλουν να λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφίας και όχι εις βάρος της.
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που βάζουν τα συνδικάτα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις, για επαναπρόσληψη όλων και επιδόματα στο ύψος του μισθού για όσους μείνουν εκτός. Να επιταχθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Στέγαση για τους άστεγους και τους πρόσφυγες και ενίσχυση του κράτους στον κοινωνικό τουρισμό για την εργατική τάξη, για να μπορεί να κάνει φτηνές διακοπές και να ξεκουραστεί μετά από όλα όσα έχει υποστεί από τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.