Εργατικό κίνημα
Οι διανομείς οργανώνονται

8 Οκτώβρη 2020, Μοτοπορεία διανομέων. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Δεν είναι νέα είδηση ότι μέσα στο lockdown ο τζίρος στη διανομή φαγητού – delivery εκτοξεύτηκε. Είναι κοινός τόπος, επίσης, ότι την αύξηση της κερδοφορίας των μαγαζιών την εισέπραξαν με ακόμη χειρότερους όρους εργασίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη διανομή. Βροχή οι καταγγελίες για τον τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν με αποτέλεσμα να δουλεύουν κάτω από απελπιστική πίεση, πάνω σε κακοσυντηρημένα μηχανάκια και χωρίς τα μέσα προστασίας, κράνος, αδιάβροχο, κτλ να παραχωρούνται από τους εργοδότες. Με συνταγή την ατομική ευθύνη, τα εργατικά ατυχήματα που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ το τελευταίο διάστημα «μαγειρεύονται» και σερβίρονται μετά ως απροσεξία και ανευθυνότητα των ίδιων των εργαζόμενων.

Η είδηση είναι ότι η συσσωρευμένη οργή των διανομέων μετατρέπεται σε συλλογική δράση με πιο μαζικούς όρους. Σε αυτή τη δυναμική λογοδοτεί η προσπάθεια του Συνδικάτου Επισιτισμού να βγάλει στάση εργασίας την Τετάρτη 31/3 και να βάλει κέντρο τους διανομείς. Στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες βδομάδες, διαδήλωση διανομέων συνδέθηκε στο δρόμο με τους φοιτητές και τους υγειονομικούς. Μοτοπορείες διανομέων οργανώθηκαν αυθόρμητα στην Αθήνα και αλλού μετά το θάνατο σε τροχαίο του 23χρονου Ιάσονα, που παρασύρθηκε με τη μηχανή του από υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη, έξω από τη Βουλή. 

Αντίστοιχες διεργασίες γίνονται στους εργαζόμενους της Wolt. Οργανώνουν μαζέματα με σκοπό να οργανωθούν και να φτιάξουν σωματείο. Στη Θεσσαλονίκη απέργησαν και οργάνωσαν συγκεντρώσεις την 25η Μαρτίου και τελικά κέρδισαν το αίτημά τους να πληρωθούν εκείνη τη μέρα ως αργία. Είναι το πρώτο παράδειγμα συλλογικής και νικηφόρας δράσης στη Wolt, που σπάει το παραμύθι της εταιρίας ότι οι διανομείς της είναι ανεξάρτητοι συνεργάτες και όχι εργαζόμενοι, που μπορούν να διεκδικούν από κοινού ενάντια στην εταιρία.

Το επόμενο βήμα είναι να μετατραπεί το αυθόρμητο και ο συντονισμός μέσω ομάδων στο φέισμπουκ σε πιο οργανωμένες δομές μαζί με τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα. Η απεργία της Τετάρτης μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού φέρνει πιο κοντά αυτή την προοπτική.