ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Η συγκέντρωση της Κυριακής 12 Ιούνη δεν είχε το μέγεθος της προηγούμενης Κυριακής λόγω του απαίσιου καιρού, αλλά ήταν μέρα προετοιμασίας για την Πανεργατική Απεργία στις 15 Ιούνη αφού συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και το ΣΕΚ που μοίραζαν την προκήρυξη που καλούσε για πορεία από το Μουσείο μέχρι τη Βουλή συνάντησαν μεγάλη ανταπόκριση, ενώ δεκάδες ακόμα διαδηλωτές υπέγραψαν το κείμενο για τη στάση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους αποδεικνύοντας πως η πολιτική συζήτηση έχει βαθύνει από τις πρώτες μέρες του Συντάγματος.

Παρά τις προσπάθειες διάφορων ομάδων που προσπαθούν με μανία να ντύσουν «πατριωτικά» το Σύνταγμα, αυτό που βγαίνει από τις συζητήσεις είναι η αγωνία του κόσμου να υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με δυνατές απεργίες.

Αναποτελεσματική

Το ίδιο αναποτελεσματική είναι και η προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δίπολο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις «ζωντανές» συγκεντρώσεις στις πλατείες και στα «αρτηριοσκληρωτικά» συνδικάτα, την οποία προωθούν οι Πρετεντέρηδες και διάφοροι άλλοι. Μια καινούργια εικόνα που υπήρχε την τελευταία Κυριακή στο Σύνταγμα, τόσο έξω από τη Βουλή όσο και πάνω στην πλατεία, ήταν πανό συνδικάτων που είναι στολισμένα σε περίοπτη θέση.

Όποιος περνούσε μπροστά από το Σύνταγμα μπορούσε να δει το περίφημο πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το σύνθημα για την Αργεντινή και το ελικόπτερο, ενώ στην κάτω πλευρά της πλατείας υπάρχει πανό των εργαζόμενων του ΟΤΕ.

Η κουβέντα δεν πάει μόνο στο απεργιακό μέτωπο, αλλά απλώνεται συνολικά στις μάχες που έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστική ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ (βλέπε στις διπλανές στήλες) το Σάββατο 11 Ιούνη με τη συμμετοχή πολλών μεταναστών ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Ταυτόχρονα, ήταν και απάντηση σε φασισταριά που κινούνται κεκαλυμμένα με ελληνικές σημαίες και χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο.

Παρόμοιες εικόνες μας δίνουν σύντροφοι που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις από άλλες πόλεις. Ο Νίκος Τουρνάς μας μίλησε για τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. «Περίπου χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο παρά τη βροχή που υπήρχε. Το κέντρο της δικής μας παρέμβασης ήταν η οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας την Τετάρτη και οι συζητήσεις που οργανώνουμε για το πώς μπορούμε να σαρώσουμε τα Μνημόνια της χρεοκοπίας. Εκτός από διάφορους στημένους, όλος ο κόσμος καταλάβαινε ότι χρειάζεται η σύνδεση με την οργανωμένη εργατική τάξη και πρέπει να παλέψουμε να κατακτηθεί συνολικά ως αντίληψη από τον κόσμο που βρίσκεται στις πλατείες. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης».

Ο Βασίλης Μυρσινιάς μας μίλησε για τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο και για την προετοιμασία της απεργίας. «Η συγκέντρωση της πλατείας είχε λιγότερο κόσμο από τις προηγούμενες φορές, αλλά μάζεψε χίλια άτομα. Η Γενική Απεργία μονοπωλούσε τις συζητήσεις με τον κόσμο. Επίσης, η ΚΕΕΡΦΑ έκανε μεγάλη παρέμβαση με κεντρικό ζήτημα να μην ανοίξουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο όπως προσπαθούν οι φασίστες. Δεκάδες υπέγραψαν το κείμενο και πολλοί έλεγαν ότι η ίδια η «πλατεία» έπρεπε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία. Γενικά, όλη η πόλη έχει γεμίσει με τα πλακάτ του Εργατικού Κέντρου που καλούν στην 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στις 9 Ιούνη έγινε και πορεία των εργαζόμενων της ΔΕΚΟ στην οποία συμμετείχε και το ΣΕΚ με πανό αφού είχε προηγηθεί περιφρούρηση στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ».

Όπως γράφει και η προκήρυξη που κυκλοφορεί η Εργατική Αλληλεγγύη για την οργάνωση της απεργίας «η έκρηξη οργής έχει δώσει νέα ορμή και στο απεργιακό κίνημα…Ανοίγει μπροστά μας η προοπτική να ξεσηκώσουμε ένα νικηφόρο απεργιακό τσουνάμι διαρκείας που θα κάνει πράξη το κοινό σύνθημα όλων ‘’Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω’’».

Διαβάστε επίσης

Και οι μετανάστες πάνε Σύνταγμα