Εκπαίδευση και νεολαία
Παίρνουμε τις Σχολές μας!

Συζήτηση στη Φιλοσοφική για την επανάσταση του 1821. Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές

Στις 24 Μαρτίου 2021 ο Φοιτητικός Σύλλογος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πήρε την ωραία πρωτοβουλία να οργανώσει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για αυτό που θα ήταν το θέμα της χρονιάς αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Ανταποκρίθηκα με μεγάλη προθυμία στην πρόσκληση και μίλησα για το τι μπορεί να σημαίνει σήμερα το 1821 σε ένα ακροατήριο φοιτητών και φοιτητριών από διάφορα Τμήματα της Σχολής, αφοσιωμένο όσο ποτέ! Μαζευτήκαμε σε υπαίθριο χώρο με τις μάσκες και τις αποστάσεις ασφαλείας όπως έχουν οριστεί, είχαμε όμως τη χαρά της ζωντανής παρουσίας, της αμεσότητας της συζήτησης, της φυσικότητας της επικοινωνίας που έχουμε όλοι στερηθεί.

Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Επιστρέφουμε στις Σχολές μας και παίρνουμε τις ζωές μας πίσω». Τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας. Διανύουμε το τρίτο εξάμηνο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έχουμε από καιρό καταλάβει τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης ανάγκης, αποδεκτής όσο η πανδημία μας αιφνιδίασε απροετοίμαστους αλλά που δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Οι Σχολές με εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές ασκήσεις όπως και οι Σχολές Καλών Τεχνών, Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών έχουν αντικειμενική δυσκολία να φέρουν σε πέρας το εκπαιδευτικό τους έργο με πληρότητα και επιστημονική επάρκεια ενώ όλες ανεξαιρέτως υποφέρουν από τις κλειστές βιβλιοθήκες, την αδυναμία λειτουργίας των Εργαστηρίων τους, την έλλειψη της διάδρασης με τους φοιτητές και με τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αποστολής μας.

Ανάγκη

Εκδηλώσεις όπως η επετειακή του 1821 στη Φιλοσοφική τονίζουν την ανάγκη να τεθεί το ζήτημα του ανοίγματος των Σχολών κατά προτεραιότητα και να ξεκινήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η κατάρτιση και υλοποίηση ενός σχεδίου σταδιακού ανοίγματος των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με τις Σχολές και τα Τμήματα. Η υγειονομική κρίση δεν θα λήξει σύντομα και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι υπόθεση μηνών αλλά ενός απρόβλεπτου αριθμού ετών. Επιβάλλεται κατά συνέπεια να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κάθε ολιγωρία ή αναβολή της σταδιακής επαναλειτουργίας των Ιδρυμάτων θα οδηγήσει στη συσσώρευση περισσότερων προβλημάτων και θα υπονομεύσει την ποιότητα των σπουδών μας και την απονομή τίτλων με ακαδημαϊκά προσόντα υψηλού κύρους.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να συνδράμει τα Πανεπιστήμια με τους απαραίτητους υλικούς και ανθρώπινους πόρους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς επαναλειτουργίας τους (π.χ. δημιουργία και υποστήριξη μηχανισμών υγειονομικής επιτήρησης σε κάθε Πανεπιστήμιο, εμβολιασμός των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας και ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών). Όμως διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι μέχρι τώρα οι κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αγνοούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία προσπαθούμε όλοι –φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικοί– με κάθε τρόπο να ανταποκριθούμε και στρέφονται σε στρατηγικά θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα (τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων Πανεπιστημίων-Κολλεγίων, είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ πολύ πριν τους φοιτητές και τους διδάσκοντες…) επιχειρώντας να αλλάξουν τα δεδομένα όσο οι Σχολές μένουν κλειστές. 

Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος εγκληματικότητας και βίας. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο δημιουργίας και ανάπτυξης, ανοικτό στην κοινωνία, δημοκρατικός χώρος διδασκαλίας και έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και του διαλόγου σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ως τέτοιο, δεν μπορεί να υπάρχει σε καθεστώς αυταρχισμού και επιτήρησης.

Άννα Καρακατσούλη,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

1 Aπρίλη
Όλοι/ες στα συλλαλητήρια!

Aθήνα Προπύλαια 1μμ
Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Γιάννενα Περιφέρεια 12μεσ
Πάτρα Πλ. Αγίου Γεωργίου 12μεσ
Βόλος Θόλος 12μεσ
Ηράκλειο Πλ. Ελευθερίας 1μμ
Χανιά Πλ. Αγοράς 1μμ
Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 12μεσ