Εκπαίδευση και νεολαία
Μαζικά στους δρόμους οι φοιτητές

Οι φοιτήτριες στην πρώτη γραμμή στην απεργιακή 8 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με νέα μεγάλα συλλαλητήρια την 1η Απρίλη δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όλης της χώρας. Σε κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης και συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλούν τις ομοσπονδίες και τα σωματεία της εκπαίδευσης οι Παρεμβάσεις Π.Ε.

“Το συλλαλητήριο την 1η Απρίλη είναι ο νέος μεγάλος σταθμός του φοιτητικού κινήματος” τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια ΕΜΜΕ και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές. “Δεν είναι μόνο η διαδήλωση της Πέμπτης 1/4 αλλά ένα τριήμερο κινητοποιήσεων που ξεκινάει από την Τρίτη 30/3 όπου θα δώσουμε το παρών στην κινητοποίηση στο Υπ.Υγείας ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα, Κ.Καταραχιά. Είναι και δικός μας αγώνας. Η επιχειρούμενη εκδικητική απόλυση του Καταραχιά είναι κομμάτι της επίθεσης στα σωματεία και τον συνδικαλισμό, όπως είναι και η προσπάθεια Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη να βάλουν μπάτσους στις σχολές. Θα συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στον επισιτισμό. Άλλωστε εκτός από την απαραίτητη ενότητα φοιτητικού κι εργατικού κινήματος, η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη κινητοποίηση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των φοιτητριών/ών εργάζονται παράλληλα σε αυτόν τον κλάδο. Και την Πέμπτη 1η Απρίλη, με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, κορυφώνεται αυτό το τριήμερο κινητοποιήσεων, κατεβαίνοντας ξανά μαζικά στους δρόμους ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολών μας.

Οργανώνουμε

Ήδη έχουμε ξεπεράσει τον ένα χρόνο που οι σχολές μας είναι κλειστές. Η κυβέρνηση θέλει όταν τις ανοίξει, να μας τις φέρει τελείως διαφορετικές με μπάτσους παντού και ποινές ενάντια στην συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Γι' αυτό και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Οργανώνουμε τη διαδήλωση την 1η Απρίλη αλλά ταυτόχρονα οργανωνόμαστε και μέσα στις σχολές. Τις ζωντανεύουμε από τα κάτω με συνελεύσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, αντιμαθήματα. Σε συνεργασία με καθηγητές και καθηγήτριες έχουμε τέτοια παραδείγματα σε πολλές σχολές. Εμείς σαν ΣΕΚ στις Σχολές βάζουμε και την πρόταση για κλιμάκωση, με κατάληψη των σχολών. Καταλήψεις που θα επαναφέρουν όλη τη ζωντάνια και θα μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε κέντρα αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση”.

Ολες οι μέρες που προηγήθηκαν ήταν μέρες δράσης για εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις σε σχολές του ΑΠΘ ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25/3 και την Παρασκευή 26/3 με μαζική συμμετοχή. Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν τα δια ζώσης μαθήματα και οι εκδηλώσεις μέσα στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ.

Αντίστοιχα και στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια την Παρασκευή 26/3, ενώ την Τετάρτη 24/3 έγινε εκδήλωση του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ για την επανάσταση του 1821. Την Τετάρτη 31/3, οργανώνεται νέα συζήτηση για τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, στις 12μ στο αίθριο της Φιλοσοφικής από το σχήματα ΣΑΦ ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ,Υπέρβαση, ΑΡΕΝ. Την ίδια μέρα στις 2μμ, οργανώνεται αντιμάθημα στο προαύλιο της Νομικής Αθήνας, με τη συμμετοχή του καθηγητή κ.Κουντούρη. Συνελεύσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την Τρίτη 30/3 σε ΑΣΚΤ και Πάντειο και την Τετάρτη 31/3 στην ΑΣΟΕΕ.

Κινητοποιήσεις και συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Βόλο, στα Χανιά κ.α.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Απόφαση συμμετοχής στο μεγάλο πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο την 1η Απρίλη πήρε το συντονιστικό των δραματικών σχολών και σχολών χορού. 

Διανύουμε την 3η εβδομάδα αποχής από τα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ πλέον 15 σχολές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας το άνοιγμα των σχολών μας με μέσα προστασίας, την παράταση του έτους και την οικονομική στήριξη των σπουδαστριών/ών. Στις μαζικές συνελεύσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα στο σύνολο σχεδόν των σχολών πάρθηκε η απόφαση για κοινή δράση μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους. Παλεύουμε όλες και όλοι μαζί ενάντια στην καταστολή, ενάντια στο τσακισμα της Παιδείας και σε αυτήν την δολοφονική κυβέρνηση.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη,
Σπουδάστρια σχολής θεάτρου “Δήλος”