Κορονοϊός
Τα “self-test” είναι σκάνδαλο

Από την απεργία στα νοσοκομεία στις 23 Φλεβάρη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης» κινείται η κυβέρνηση, παρά την αποδεδειγμένη πια παταγώδη αποτυχία αυτής της στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η τελευταία της απόφαση για χορήγηση ατομικών διαγνωστικών τεστ (self test) στο σπίτι για δυο μήνες δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με μεταφορά του βάρους της διάγνωσης, της καταγραφής και του περιορισμού του ιού από την ίδια στους πολίτες. 

Η ανάγκη του ελέγχου της διασποράς μέσα από τη μαζική ιχνηλάτηση του πλυθυσμού αναδείχτηκε ως επιτακτική από την αρχή της πανδημίας. Το αίτημα της διενέργειας συστηματικών μαζικών δωρεάν τεστ, ειδικά στους χώρους δουλειάς, αλλά και σε δήμους και γειτονιές, με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, από δημόσιες δομές και συνεργεία ελέγχου, με εκπαιδευμένο προσωπικό, έγινε κεντρικό από τα συνδικάτα από το πρώτο λοκντάουν. Τότε όμως η κυβέρνηση έδινε όλες της τις δυνάμεις για να πείσει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Κυβέρνηση-Αρνητής των τεστ

Ο Τσιόδρας, αμφισβητώντας ακόμα και διεθνείς οργανισμούς που πρόβαλαν τη μαζική ιχνηλάτηση ως ένα από τα πιο κρίσιμα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, μιλούσε για μεγάλη σπατάλη πόρων σε λάθος κατεύθυνση. Ούτε το δεύτερο κύμα, με την υπερμετάδοση και τις εκατόμβες των νεκρών, συγκίνησε την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Παρότι αναγκάστηκε να αυξήσει τα τεστ, δεν τα έκανε ποτέ όλα δωρεάν, ενώ ο αριθμός τους (μοριακών και ράπιντ) παρέμεινε μέχρι σήμερα απελπιστικά μικρός, ειδικά τώρα στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Τώρα, το μόνο που κάνει είναι να φορτώνει για άλλη μια φορά στις πλάτες του κόσμου την ευθύνη για ό,τι συμβεί υγειονομικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς που ετοιμάζει. 

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που έκφρασε τη διαφωνία του με αυτή την απόφαση, λέει και για άλλα προβλήματα που δημιουργεί: «Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη... Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι το κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες; Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας.

Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα άστοχα πυροτεχνήματα ... και ας προσπαθήσει να οργανώσει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό: την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με ορθό και επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένο και όχι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Με ότι μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η μέχρι τώρα πολιτική της στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτό το εφιαλτικό αποτέλεσμα».