Κορονοϊός
Στηρίξτε τους ήρωες των νοσοκομείων

Κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ στις 24 Μάρτη. Φωτό: Η ΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Στην κορύφωσή της βρίσκεται, μαζί με το τρίτο κύμα, η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να συνεχίζει την ανηφόρα, τα νοσοκομεία να βουλιάζουν και οι νεκροί, όπως και οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ, καθημερινά να αυξάνονται, αλλά το υπουργείο Υγείας αρνείται πεισματικά τόσο να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση του ΕΣΥ όσο και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Αντίθετα, δεν διστάζει διά στόματος Παπαεαυγγέλου της επιτροπής των «ειδικών» να μιλά για «μικρό ποσοστό» θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Γεννηματάς

Οι εικόνες που έρχονται από όλα τα νοσομομεία είναι εφιαλτικές. Την περασμένη Τετάρτη 24/3, οι εργαζόμενοι στο ΓΝΑ Γεννηματάς προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας -τη δεύτερη μέσα σε πέντε μέρες- στη Διοίκηση, οργισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε νοσοκομείο covid χωρίς καμιά απολύτως ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Για τις τρεις τελευταίες κλινικές (Γ' ΠΘ, ΓΑΣΤΡΟ, Β' ΟΡΘ) που έγιναν covid, καθώς και για το Ορθοπεδικό Χειρουργείο που έγινε χώρος αναζογώνησης, η απόφαση ανακοινώθηκε μόλις μια μέρα πριν, με το προσωπικό τους να πρέπει μέσα σε ένα απόγευμα να «εκπαιδευτεί» στα νέα του καθήκοντα και να αλλάξει προγράμματα εφημέρευσης και βαρδιών.

Όπως κατήγγειλε, η αναλογία covid ασθενών - εφημερευόντων γιατρών διαμορφώνεται στο 35:1 διαλύοντας κάθε έννοια ασφάλειας, ενώ κάθε μέρα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους χάνοντας πολύτιμες ώρες που κοστίζουν ακόμα και ζωές. Την ίδια στιγμή, η μία Παθολογική Κλινική που έχει απομείνει για τα εκτός covid περιστατικά εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες πρακτικά μόνη της για όλο το Λεκανοπέδιο.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, η Διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να κόψει τις άδειες ειδικού σκοπού για το προσωπικό. Το έγγραφο που στάλθηκε στα τμήματα ανέφερε: «Προσοχή. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες δεν θα δίνονται άδειες ειδικού σκοπού, θα δίνονται μόνο σε μονογονεϊκές οικογένειες. Λόγω έκτακτων αναγκών. Η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας». Μητσοτάκης - Κικίλιας αδιαφορούν όχι μόνο για το πώς θα ανταποκριθούν όσοι έχουν χίλιες δυο οικογενειακές υποχρεώσεις πίσω τους λόγω των λοκντάουν που οι ίδιοι έχουν επιβάλλει, αλλά και για τί μπορεί να σημάνει αυτή η απόφαση για όσους εργαζόμενους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στην πιο επικίνδυνη και πιο θανατηφόρα φάση της πανδημίας.

Ερυθρός

Πριν δυο βδομάδες περίπου, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο Ερυθρός μετατράπηκε σε αποκλειστικά covid νοσοκομείο. Η συνέχεια είναι τραγική. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στις 25/3: «Τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν όλα τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου που δέχονταν κατά μέσο όρο 58.000 ασθενείς ανά έτος, με το τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας να είναι το μόνο που παραμένει ανοιχτό, ενώ οι 400 κλίνες που διατίθενται για τη νοσηλεία ασθενών με covid-19, πλαισιώνονται από τους ελάχιστους Ειδικούς Παθολόγους που υπηρετούν στο νοσοκομείο (13 στον αριθμό) και από τους γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, μη συναφών με τη νόσο, χωρίς καν οι γιατροί αυτοί να έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση. 

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στις 24/3 το νοσοκομείο εκτάκτως και χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του προσωπικού, εντάχθηκε σε καθεστώς 24ωρης εφημερίας για παραλαβή ασθενών με λοίμωξη από κορονοϊό. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, και ενώ στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν ήδη περί τους 150 ασθενείς, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν είχε προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ δεν είχε καθοριστεί το απαιτούμενο προσωπικό για να διεκπεραιωθεί με ασφάλεια μια 24ωρη γενική εφημερία. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο, πληθώρα ασθενών να γίνονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, και το λιγοστό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να πραγματοποιεί αγώνα δρόμου σε διαφορετικές μεριές του νοσοκομείου για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές».

Λαϊκό, Ευαγγελισμός

Την ίδια μέρα το πρωί το Λαϊκό έκλεινε εφημερία ακόμα και με ράντζα στην κλινική covid. Ο προϊστάμενος της κλινικής κατήγγειλε ότι κάποια στιγμή το νοσοκομείο αναγκάστηκε να διακόψει την εφημερία του για περιστατικά covid λόγω έλλειψης κρεβατιών. «Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid», είπε.

Η διοίκηση του Λαϊκού έτρεξε φυσικά, κατά τη συνήθη τακτική υπουργείου και διοικήσεων, να το διαψεύσει, αλλά κανείς πλέον δεν τους πιστεύει. Το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τους υγειονομικούς. Ακόμα και με τιμωρητικές αποφάσεις, όπως στον Ευαγγελισμό όπου η Διοίκηση προχώρησε σε ποινές στέρησης μισθού (!) σε ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τον Διοικητή του νοσοκομείου “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” κ. Γρηγορόπουλο και τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Βαμβουρέλη οι οποίοι προχώρησαν σε μία απαράδεχτη, πρωτοφανή αυταρχική ενέργεια σε ειδικευόμενους γιατρούς. Συγκεκριμένα, επιβάλλουν σε έναν ειδικευόμενο ποινή στέρησης μισθού 15 ημερών “για απρεπή και επιθετική συμπεριφορά στου πρόσωπο του Αναπληρωτή Διοικητή” και για “απείθεια”. Σε άλλον ειδικευόμενο ποινή στέρησης μισθού 5 ημερών “γιατί δε φορούσε σωστά τη μάσκα του”. Οι ποινές αυτές συνοδεύονται από “συστάσεις” “να είστε περισσότερο προσεκτικοί στη συμπεριφορά σας προς τους εκπροσώπους της Διοίκησης του νοσοκομείου”.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι εξοργιστικά προκλητικό Διοικητές νοσοκομείων να στρέφονται ενάντια στους ειδικευόμενους γιατρούς που επί 13 συνεχόμενους μήνες είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Διοικητή της 1ης Υ.Πε. και της Πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να ακυρωθεί αμέσως αυτή η απαράδεκτη ενέργεια».

Θεσσαλονίκη, Πειραιάς

Αυτή είναι η συνέχεια των διώξεων που έχουν ασκηθεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος των προέδρων της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΝΙΘ και άλλων υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, με αποκορύφωμα την απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχαιά. Τελευταίο τέτοιο κρούσμα η δίωξη του γιατρού Θ. Σιούλη στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Τετάρτη 24/3, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας της ΕΝΙΘ για αυτή τη δίωξη και μεγάλη συγκέντρωση στο ΑΧΕΠΑ.

Όπως έγραψαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη: «Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία της πόλης, φοιτητές/τριες και αλληλέγγυοι/ες πήραν μέρος στη στάση εργασίας και στην παράσταση διαμαρτυρίας που καλούσαν η ΕΝΙΘ και το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΑΧΕΠΑ ενάντια στη δίωξη του πρ. νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου και μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΘ Θ. Σιούλη.

Σύσσωμο το προσωπικό του νοσοκομείου στάθηκε στο πλευρό του γιατρού, που καλείται σε προκαταρκτική εξέταση στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε μετά από αίτημα του Διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και απειλή διάπραξης εγκλημάτων (!) επειδή ανέδειξε μέσα από δηλώσεις του στα ΜΜΕ τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ στη διαχείριση της πανδημίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης οι σύλλογοι φοιτητών Ιατρικής, Νομικής και Μουσικού και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, που κάλεσε σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την ερχόμενη Τρίτη 30/3 και στη Θεσσαλονίκη, για να μην περάσει η απόλυση του συνδικαλιστή γιατρού Κ. Καταραχιά, προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Αγ. Σάββα».

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ο Κικίλιας την Κυριακή 28/3 πήγε στο Τζάνειο λέγοντας προκλητικά ψέματα ότι το ΕΣΥ «ανταποκρίνεται και με το παραπάνω», ενώ, όπως κατήγγειλε παθολόγος του νοσοκομείου, η εφημερία έκλεισε με τέσσερις διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους, οι δύο εκ των οποίων περιμένουν στη λίστα για ΜΕΘ πάνω από βδομάδα.

Τις προηγούμενες μέρες το Μεταξά είχε πρακτικά κλείσει λόγω κρουσμάτων σε προσωπικό και ασθενείς, το Δρομοκαϊτειο είχε γεμίσει ασθενείς με covid χωρίς καμιά αντιμετώπιση, συνολικά όλα τα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, όπως και όλης της Αττικής, βρίσκονται στο κόκκινο με εφημερίες που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ως πολεμικές. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα υπεύθυνη για όλο αυτό το έγκλημα.