Οικονομία και πολιτική
Η Εθνική Ασφαλιστική στα χέρια του αρχι-“κλινικάρχη”

Διαστάσεις σκανδάλου αποκτά το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC. Στις 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την τελική έγκριση του deal. Η προσφορά του CVC αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 385 εκατ. ευρώ. Επομένως, η ΕΤΕ θα εισπράξει, τίμημα 346,5 εκατ. ευρώ για το 90%.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής  με βάση τα αποτελέσματα του 2020 η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε υψηλή κερδοφορία που άγγιξε τα 82 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ τα τελευταία χρόνια η καθαρή κερδοφορία κινείται σταθερά πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η ζημιά που «γράφει» η ΕΤΕ από την πώληση της Εταιρίας μας ανέρχεται στα 855 εκατομμύρια ευρώ! Με δεδομένο ότι το 41% αφορά το ΤΧΣ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 350,50 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή 54 ευρώ για τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο.

To CVC Capital μέσω του Hellenic Healthcare Group (ΗΗG) έχει στην κατοχή του 6 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General και το Λητώ. Ακόμα απέκτησε πακέτο μετοχών από την Skroutz και εξαγόρασε από την Marfin Investment Group (MIG) τη βιομηχανία τροφίμων Vivartia. Η εξαγορά του Υγεία επίσης από την MIG έγινε το 2018 έναντι € 200 εκατ. Όπως ανέφερε τότε η οικονομική έκθεση της MIG για το Α' Εξάμηνο του 2018 η πώληση του Υγεία έγινε για να αντιμετωπιστεί “η κύρια πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, η ουσιώδης μείωση του υψηλού δανεισμού”.

Την ίδια ώρα στο προσκήνιο βρίσκεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και η παράδοσή της από το ΤΧΣ σε “ιδιώτες επενδυτές” αφού βεβαίως έχει ανακεφαλαιοποιηθεί επανειλημένα από το κράτος. Η Tράπεζα Πειραιώς ειναι βασικός μέτοχος στην MIG.

Το τραπεζικό χρήμα ήταν το καύσιμο για την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών. Αλλά ο εθισμός σε αυτό δημιουργεί επιχειρήσεις ζόμπι που αναζητούν διαρκώς “αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων”. Βαφτίζουν τις κομπινες επενδυτικά σχέδια αλλά πρόκειται για αλχημείες με μοναδικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση της χασούρας.

Νέα δώρα

Διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας που αποδεικνύεται το δριμύτερο μέχρις στιγμής και η Νέα Δημοκρατία εμμένει να μην προχωράει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Αντιθέτως κάνει νέα δώρα στους κλινικάρχες όπως η αφορολόγητη και ακατάσχετη αποζημίωση (αδιευκρίνιστου ποσού) για τη “συνεργασία” τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης επισπεύδει το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Στόχος να μετατραπεί η κοινωνική ασφάλιση από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική και να ανοίξει ο δρόμος για να πέσουν τα αποθεματικά των ταμείων στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών. Η πώληση αντί πινακίου φακής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται κινήσεις όπως η ανάθεση απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές εταιρείες δικηγορικών και λογιστικών υπηρεσιών. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αναφέρει πως ήδη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ) εξελίχθηκε σε «φιάσκο» για τον Χατζηδάκη καθώς οι αιτήσεις δεν φτάνουν ούτε το 20%.

Αν οι συνταξιούχοι γυρνάνε την πλάτη στα καταστροφικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να στείλουν στον αγύριστο την ΝΔ. Η κατάργηση του 8ωρου και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών πρέπει να σημάνουν πόλεμο για τα συνδικάτα.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα (ακόμα) κρίσιμο δίμηνο. Να φροντίσουμε ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το δίμηνο σε τελευταίο για τον Μητσοτάκη και την καταστροφική κυβέρνησή του.