Εργατικό κίνημα
Αγ. Σάββας: Επιμένουμε!

30/3, Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Αγωνιστικό παραμένει το κλίμα στον Άγιο Σάββα κόντρα στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων και όλες τις επιθέσεις της διοίκησης και του υπουργείου. Μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών με κορύφωση την πανυγειονομική απεργία στις 30 Μάρτη, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν δυναμικά τη μάχη τόσο για την επαναπρόσληψη του Κώστα Καταραχιά όσο και για την κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου.

Η απόλυση του Κώστα Καταραχιά ξεγύμνωσε απόλυτα την κυβέρνηση. Με τη συμβολή του τεράστιου κύματος συμπαράστασης που ξεδιπλώθηκε στο πλευρό του, αυτή η επίθεση έγινε ο καθρέφτης όλης της δολοφονικής πολιτικής της.

Η επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά στους απεργούς υγειονομικούς και τους συμπαραστάτες τους έξω από το υπουργείο Υγείας στις 30 Μάρτη, το μόνο που κατάφερε ήταν να μεγαλώσει την οργή εναντίον της. Το ίδιο και η απόφασή της την επόμενη μέρα να στείλει τον νομικό σύμβουλο του Κικίλια να παραστεί, χωρίς να είναι διάδικος, στη δίκη που εξέταζε το αίτημα για προσωρινή διαταγή αναστολής της απόλυσης του Κώστα Καταραχιά.

Για ξεκάθαρη πολιτική δίωξη καθώς και για απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη, μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης και ο Τάκης Ζώτος, συνήγοροι του Κ. Καταραχιά, την ίδια μέρα έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εργαζόμενοι του Άγιου Σάββα και συμπαραστάτες. «Αν αυτό δεν είναι πολιτική πίεση προς την πρόεδρο να βγάλει απόφαση κατά του Καταραχιά, πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί;. Είναι κορυφαίο πολιτικό σκάνδαλο», είπε ο Κ.Παπαδάκης. «Το τελευταίο προσχηματικό επιχείρημα για το ότι δεν τον διώκουν για συνδικαλιστικούς λόγους ήταν πως προσέλαβαν μια άλλη γιατρό ακτινολόγο στη θέση του. Αποδείχτηκε μέσα στο δικαστήριο και το ομολόγησαν ότι αυτή η γιατρός θα έρθει τον Οκτώβρη και άρα μέχρι τότε η θέση παραμένει κενή», είπε ο Τ. Ζώτος.

Η απόρριψη της αίτησης την επόμενη μέρα επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Ωστόσο, δεν απογοήτευσε κανέναν. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα συνέχισε τις αγωνιστικές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του τις επόμενες μέρες, προειδοποιώντας πως «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους και να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας και των ασθενών μας. Στις απεργίες, μπροστά, στην πρώτη γραμμή θα είναι το σωματείο του Αγίου Σάββα μαζί με τον πρόεδρο μας Κώστα Καταραχιά. Συνεχίζουμε!».

Το Σάββατο 3 Απρίλη ο Σύλλογος συμμετείχε στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο που καλούσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης στο Πασαλιμάνι και ο Κ.Καταραχιάς από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με πρώτο σταθμό τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων στις 7 Απρίλη. Ενώ τη Δευτέρα 5 Απρίλη, ενόψει της κινητοποίησης, έγινε συγκέντρωση-συζήτηση στο προαύλιο του Άγιου Σάββα για την οργάνωσή της, καθώς και για όλα τα επόμενα βήματα μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόλυσης στις 25 Μάη. 


 

Τόσα fake news μαζεμένα, όσα ξέρασε ο Κοντοζαμάνης τη Δευτέρα 5 Απρίλη στη Βουλή για την απόλυση του Κώστα Καταραχιά, δεν έχουν ξαναϋπάρξει. Όπως μας είπε ο Κ.Καταραχιάς:

«Η τοποθέτηση Κοντοζαμάνη αποτελεί μνημείο ψεμάτων και χυδαιότητας. Ο πανικός τους δεν κρύβεται. Ένας υφυπουργός Υγείας, που τρεις μήνες τώρα δεν είχε αρθρώσει λέξη για το θέμα, που έτρεμε να συναντήσει ως αρμόδιος που είναι τους υγεινομικούς και τα συνδικάτα τους, έρχεται να το κάνει πέντε μέρες μετά την απόλυση, κυριολεκτικά κρυμμένος πίσω της.

Λέει ψέματα ότι βρίσκεται σε διάλογο με τους συνδικαλιστές, όταν ένα χρόνο τώρα το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν διακόψει κάθε επικοινωνία με τα συνδικάτα της Υγείας και τον μόνο που συναντάμε είναι την αστυνομία και τα ΜΑΤ. Λέει ψέματα ότι δεν υπάρχουν άλλες διώξεις, όταν ένα όργιο συνδικαλιστικών διώξεων υγειονομικών, με πειθαρχικά και εισαγγελείς, βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Ψέματα

Λέει ψέματα ότι ακόμα και η Δικαιοσύνη απεφάνθη σχετικά με την απόλυση (ενώ πρόκειται μόνο για την προσωρινή διαταγή αναστολής της) και πως ουδεμία ανάμειξη είχε η κυβέρνηση. Τότε αλήθεια τί έκαναν ο δικηγόρος της 1ης ΥΠΕ και ο νομικός σύμβουλος του Κικίλια στο δικαστήριο χωρίς να είναι διάδικοι; Και γιατί ο τελευταίος ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει την παρουσία του στην πρόεδρο; Προσπαθεί τελικά ο υφυπουργός να προκαταλάβει και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 25 Μάη;

Λέει ψέματα ότι για τους συμβασιούχους-επικουρικούς αποφασίζουν οι διοικήσεις γιατί δήθεν υπάρχει το “αυτοδιοίκητο” των νοσοκομείων. Είναι αστείο να υποστηρίζει ότι οι διορισμένες, οι εγκάθετες, από το υπουργείο διοικήσεις απέκτησαν ξαφνικά αυτονομία από τον εργοδότη τους.

Η μόνη αλήθεια ήταν η παραδοχή ότι η απόλυσή μου έγινε όχι γιατί δεν είμαι πλέον απαραίτητος ως γιατρός όπως τόσο καιρό υποστήριζαν διοίκηση, ΥΠΕ και υπουργείο για να αποσείσουν την κατηγορία της συνδικαλιστικής δίωξης, αλλά γιατί κατήγγειλα, μαζί με το Σύλλογό μου, τους συναδέλφους μου στον Άγιο Σάββα, όλους τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, όλα όσα η κυβέρνησή του χαρακτηρίζει fake news. Δηλαδή την εγκληματική πολιτική τους στο ΕΣΥ. Και αυτό τον συνδικαλισμό δεν πρόκειται να τον σταματήσουν ποτέ».