Εκπαίδευση και νεολαία
Ενωμένοι ενάντια στην επίθεση στην Παιδεία

Κοινή εκδήλωση οργανώνουν την Κυριακή 11/3, στις 5μμ, οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές, οι Μαθητές/τριες Anticapitalista και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας». Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Ανοιχτές σχολές και σχολεία με μέτρα προστασίας για την πανδημία – Κάτω οι νόμοι Κεραμέως Χρυσοχοΐδη» και το άνοιγμα της συζήτησης θα κάνουν ο Νίκος Γεροντής, φοιτητής στο ΠΑΔΑ, η Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ Παντείου, ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. στα Χανιά, και ο Πάνος Γκαργκάνας, από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν:

«Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς είμαστε ξεσηκωμένοι ενάντια στις εγκληματικές επιθέσεις της κυβέρνησης! Τον περασμένο Μάρτη προχώρησε στο πρώτο λοκντάουν και ισχυρίστηκε ότι έδινε χρόνο στον κρατικό μηχανισμό, ώστε να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ένα χρόνο μετά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πανδημία θεωρείται ευκαιρία για την Κεραμέως για να προωθήσει όλες τις αντιδραστικές επιθέσεις στην Παιδεία.

Η κυβέρνηση κρατά τις σχολές κλειστές και ψηφίζει νόμους που διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση και στηρίζει τα ιδιωτικά κολέγια ενώ τα πανεπιστήμια ρημάζουν με μείωση της χρηματοδότησης και με περικοπές. Αντί να ανοίξουν τις σχολές με όλα τα απαιτούμενα μέσα προστασίας, Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης αποφασίζουν την είσοδο όχι των φοιτητών και των φοιτητριών στα πανεπιστήμια, αλλά των μπάτσων. Προσπαθούν να σπάσουν τη συλλογική δράση και τη δυνατότητα αντίστασης του φοιτητικού κινήματος για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Το κλείσιμο ή το άνοιγμα των σχολείων αποφασίζεται χωρίς τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσει το σχολείο με ασφάλεια για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ζωντανό σχολείο. Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών παραμένει αποκλεισμένο. 

Όμως οι αγώνες φοιτητών και εκπαιδευτικών ξεδιπλώνονται. Μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια τσάκισαν τις απαγορεύσεις και συνεχίζουμε με δράσεις μέσα στις σχολές για να τις ανοίξουμε. Το τελευταίο διάστημα οι σχολές μας ζωντανεύουν ξανά με αντιμαθήματα, εκδηλώσεις και συνελεύσεις.

Με τους αγώνες μας, να επιβάλουμε το άνοιγμα των σχολείων με τις προϋποθέσεις που βάζουν τα συνδικάτα μας. Με ολιγομελή τμήματα, μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα, με μαζικούς διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών και του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας. Με άνοιγμα των εκατοντάδων κλειστών αιθουσών και την επίταξη κτιρίων για τη δημιουργία σχολείων και αιθουσών. Με τη στήριξη του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που αποτελούν ασπίδα προστασίας για όλους μας. 

Με ποιο τρόπο και με ποιες ιδέες μπορεί αυτό το κίνημα να νικήσει; Πώς προχωράει ο συντονισμός όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης από τους μαθητές και τους δασκάλους μέχρι τα πανεπιστήμια; Πώς μπορούν να συνδεθούν οι αγώνες της Παιδείας με την πάλη της εργατικής τάξης που αντιστέκεται μέσα στη μεγαλύτερη κρίση αυτού του βάρβαρου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός;

Οι εκπαιδευτικοί της κίνησης «Η Τάξη μας» μαζί με τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΣΕΚ στις Σχολές και τους μαθητές και μαθήτριες των «Anticapitalista» οργανώνουν εκδήλωση διαδικτυακά την Κυριακή 11 Απρίλη στις 5μμ για να συζητήσουμε συλλογικά τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις».


 

1/4, Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Αθήνα

Η βροχή και η κακοκαιρία της Πέμπτης 1/4, δεν πτόησε πλήθος φοιτητών και φοιτητριών να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και συνολικά την κυβέρνηση και την πολιτική της. Δίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ.

Δυναμικό παρών έδωσαν και οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές. 

«Κάθε βδομάδα θα είμαστε στο δρόμο. Είναι το ραντεβού όλου του κινήματος. Διεκδικούμε την κλιμάκωση του αγώνα. Συνελεύσεις παντού, καταλήψεις που θα ξαναζωντανέψουν τις σχολές, διαδηλώσεις βρέξει – χιονίσει και μάχη μέχρι να ανατρέψουμε τα σχέδια της Κεραμέως» δήλωσε ο Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής στην ΑΣΚΤ και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές.

Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους βάδισαν σωματεία εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και σπουδαστές/τριες σχολών θεάτρων και χορού. 

«Έχουμε κατέβει σήμερα ως συντονιστικό σπουδαστριών/ών δραματικών σχολών και σχολών χορού, για να στηρίξουμε τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δημόσιων πανεπιστημίων» μας είπε ο Γιάννης, σπουδαστής σε σχολή θεάτρου. «Ο αγώνας μας άλλωστε είναι κοινός. Ανοιχτές σχολές με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Δεν θέλουμε την αστυνομία και την καταστολή, ούτε στις σχολές, ούτε στις γειτονιές. Είμαστε εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις. Τόσο η σχολή που είμαι εγώ όσο και αρκετές ακόμα βρισκόμαστε σε αποχή από τα μαθήματα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δεν μπορεί να μένουν αδιάφορα τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού».

Σε προκήρυξή που μοιράστηκε μαζικά στη διαδήλωση, το ΣΕΚ στις σχολές καλεί σε κλιμάκωση: 

«Δίνουμε μάχη για να ανοίξουμε τις σχολές μας με την οργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και αντιμαθημάτων δια ζώσης στις σχολές, δεν περιμένουμε να τις ανοίξει η Κεραμέως αλλά οργανώνουμε διαδικασίες για να επιστρέψουν οι φοιτητές στους χώρους τους. Ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο μεγάλο μέτωπο ενάντια σε νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατεβάσει το υπουργείο για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συνέχεια για να ανατραπεί ο ψηφισμένος νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. 

Κέντρο σε αυτή τη προσπάθεια πρέπει να είναι η οργάνωση νέου γύρου γενικών συνελεύσεων ανά σχολή. Οι συνελεύσεις βάζουν δράσεις και ζωντανές διαδικασίες, δε θα ρίξουμε το νόμο επειδή θα αποσπάσουμε μια θετική απάντηση από κάποιον πρύτανη αλλά με μετωπική σύγκρουση με τη κυβέρνηση. 

Καταλαμβάνουμε τις σχολές μας και τις μετατρέπουμε ξανά σε κέντρα αγώνα, οι καταλήψεις είναι άνοιγμα και σύνδεση με τη κοινωνία και τους αγώνες. Με καταλήψεις όχι κάποιων μικρών χώρων αλλά συνολικά των ιδρυμάτων βάζοντας τα σε λειτουργία κάτω από τον έλεγχο των φοιτητών και των φοιτητριών μπορούμε να κερδίσουμε. Το φοιτητικό κίνημα έδειξε τη δύναμη του όλο το προηγούμενο διάστημα και χρειάζεται να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με τη κυβέρνηση με μεγάλα κεντρικά συλλαλητήρια, να συνδεθούμε με τους αγώνες που δίνει η τάξη μας...».

Γύρος συνελεύσεων προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη με την προοπτική νέου συλλαλητηρίου στις 15 Απρίλη.

Στέλιος Μιχαηλίδης

 

1/4, Φοιτητικό συλλαλητήριο. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου 

 

Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές διαδήλωσαν για άλλη μια φορά, την Πέμπτη 1/4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φοιτητικών τους συλλόγων. 

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου καλούσαν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονικού, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Χωροταξίας, Αρχιτεκτονικής, Γαλλικού, Αγγλικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, ΦΠ, ΜΜΕ, Νομικής, Παιδαγωγικού, Ιατρικής, Κτηνιατρικης, Μουσικού, ΤΕΕΦΑ ΚΑΙ ΣΟΦΕΘ. 

Ταυτόχρονα, οι φοιτητικοί σύλλογοι των κατειλημμένων τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Εικαστικού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Πολιτικών Επιστημών και Ψυχολογίας, έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Χημείου και κινήθηκαν με πορεία προς το άγαλμα Βενιζέλου όπου και συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους συλλόγους. Με την παρουσία τους στήριξαν το συλλαλητήριο οι τοπικές ΕΛΜΕ, μέλη της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και πρωτοβουλίες φοιτητών του ΠΑΜΑΚ. Η διαδήλωση κατέληξε με επιτυχία στην Πρυτανεία του ΑΠΘ παρ' όλη την ισχυρή αστυνομική παρουσία στη διάρκεια της πορείας. 

Το τριήμερο που ακολούθησε οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη εδώ και εβδομάδες προχώρησαν σε πλήθος πολύμορφων δράσεων. Στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ οργανώθηκαν αντιμαθήματα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, εναλλακτικά μπαζάρ και πολιτικές συζητήσεις. Η Πανεπιστημιούπολη επανοικειοποιείται από τους φοιτητές και τους αλληλέγγυους και γίνεται ένας ζωντανός χώρος, σπάζοντας στην πράξη το νόμο Κεραμέως. Νέες γενικές συνελεύσεις είναι προγραμματισμένες αυτή τη βδομάδα ώστε οι σύλλογοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σάββας Κκονέ

1/4, Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

 

Χανιά

Την Πέμπτη 1η Απριλίου για άλλη μια φορά οι φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους. 

Στα Χανιά και μετά το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. δεκάδες κόσμου και φοιτητών συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγοράς ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Ακολούθησε πορεία μέσα στο κέντρο των Χανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποιο εμπόδιο και κατέληξε πίσω στην αγορά. Προχωράμε δυναμικά για τις επόμενες δράσεις μας, με πορείες και συνελεύσεις.

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης