Γράμματα και σχόλια
Εργολαβικό έγκλημα στη ΔΕΗ

Τρεις εργάτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία κι ένας βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΥΕ στο Γυμνό Ευβοίας. Οι συγκεκριμένοι ήταν εργάτες εργολαβικού συνεργείου του ΑΚΤΩΡΑ, που έχει αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Ένας εργοδηγός, ένας μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας ως υπεύθυνοι του τραγικού δυστυχήματος. 

Όμως η πραγματική ευθύνη βαραίνει την εργολαβικοποίηση όπως αυτή του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ και την κυβέρνηση που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της ενέργειας. Όχι μόνο ξεπουλάει φιλέτα στους καπιταλιστές για να κερδοφορούν, αλλά χτυπάει τον συνδικαλισμό και αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους να εργάζονται χωρίς μέτρα ασφαλείας με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Πολλές είναι οι καταγγελίες συνδικάτων που μιλούν για ένα εργοδοτικό έγκλημα και όχι ένα μεμονωμένο εργατικό ατύχημα, καταθέτοντας παρόμοια περιστατικά. «Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει ελεύθερους τους κατασκευαστές και τους εργολάβους να διαμορφώνουν σύγχρονα κάτεργα για τους συναδέλφους μας, με αποτέλεσμα να μετράμε σχεδόν καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους. Το Σάββατο 27 Μαρτίου συνάδελφός ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων σε ανακαίνιση στην περιοχή του Μοσχάτου, με αποτέλεσμα πολλαπλά κατάγματα και να εισαχθεί στην εντατική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου σημειώνει ότι «στις περιοχές μας από τύχη δεν είχαμε νεκρούς σε παρόμοιες εργασίες, αν θυμηθούμε τους σοβαρούς τραυματισμούς στην Ικαρία πριν δύο μήνες, συναδέλφου που εργάζεται στον εργολάβο που τώρα εκτελεί έργα στη Σάμο και του εναερίτη της ΔΕΔΔΗΕ στο Καρλόβασι το 2016. Χώρια οι αδήλωτοι τραυματισμοί εν ώρα εργασίας. Για όλα αυτά δεν φταίει ούτε η "κακιά η ώρα" και η τύχη, ούτε το ανθρώπινο λάθος, ούτε η απροσεξία της στιγμής όπως θα ακούσουμε ξανά από τους αρμόδιους. Φταίει η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, η ελλιπής συντήρηση των δικτύων, η έλλειψη προσωπικού, η ανυπαρξία και αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών, π.χ. στο νομό μας δεν υπάρχει Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας». 

«Η εργοδοτική αυτή δολοφονία έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργατικών “ατυχημάτων” στον κλάδο της ενέργειας που αποδεκατίζουν την τάξη μας και οφείλονται στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, την εντατικοποίηση της εργασίας και τη συνολική υποτίμηση και απαξίωση ακόμα και της φυσικής μας υπόστασης αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως αναλώσιμα “υλικά”, είναι ακόμα φρέσκο το αίμα των δύο νεκρών συναδέλφων στη Ζάκυνθο πριν από λίγους μήνες πάλι από ηλεκτροπληξία», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.