Εργατικό κίνημα
Οι καθαρίστριες θα νικήσουν!

6/4, Καθαρίστριες σχολείων του Δ. Αθήνας στο πλευρό των καθαριστριών του ΥΠ.ΟΙΚ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Συνεχίζουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη και τη μονιμοποίηση οι καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών, που απολύθηκαν στις 31 Μάρτη παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις για παράταση της σύμβασής τους. 

«Παρουσία βουλευτών ο υπουργός Εργασίας προ λίγων ημερών υποσχέθηκε παράταση της σύμβασής μας με δέσμευση να γίνει αορίστου», τονίζει η Λίτσα Κόκκορη από την επιτροπή των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ. «Μετά από αυτό, λόγω covid δόθηκε παράταση των συμβάσεων που στη λίστα πριν κατατεθεί στη Βουλή ήμασταν κι εμείς μέσα. Τελικά μας άφησαν απέξω και απολυθήκαμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε μετά από 18 χρόνια δουλειάς με μια οριστική λύση. Υπάρχουν θέσεις για όλους και για αυτούς που μπήκαν με ΑΣΕΠ στη θέση μας και για μας. Μας έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες. 

Ο λόγος που μας διώχνουν είναι ότι δεν θέλουν μόνιμο προσωπικό κι εμείς μετά από τόσα χρόνια είμαστε νομικά καλυμμένοι να διεκδικήσουμε να γίνουμε αορίστου. Αντίθετα αυτό που θέλουν είναι να μπουν ιδιωτικά συνεργεία, ούτε καν εργαζόμενοι με ολιγόμηνες σύμβασεις». 

Συμπαράσταση

Στο πλευρό των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών βρέθηκαν, μαζί και με άλλους συμπαραστάτες, οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου της Αθήνας που κατάφεραν ενάντια στον ρατσιστικό αποκλεισμό τους να γυρίσουν στη δουλειά. «52 καθαρίστριες που μας απέλυσαν επειδή δεν είχαμε ελληνική ιθαγένεια κερδίσαμε μετά από αγώνα να ξαναγυρίσουμε στα σχολεία μας. Σήμερα είμαστε εδώ με το πανό μας να υποστηρίξουμε τις καθαρίστριες του Υπουργείου που τις απολύουν. Καμία καθαρίστρια έξω από τη δουλειά, ειδικά τώρα στην πανδημία, θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά», δήλωσε η Μπούζι Λίντιτα.

Στη συγκέντρωση παρεβρέθηκε και η Δέσποινα Κωστοπούλου από τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ που έδωσαν τον αγώνα το 2013. «Ξυπνάνε μνήμες μετά από τόσα χρόνια. Είναι άλλη μια αδικία στις πλάτες εργαζομένων. Κι εμείς κάπως έτσι ξεκινήσαμε τότε, 15-20 γυναίκες στην αρχή, ηλικίας από 45 και πάνω, σε μια περίοδο τεράστιων προβλημάτων, αλλά και έκρηξης. Η αλληλεγγύη σε αυτές τις γυναίκες και σε κάθε αδικία είναι που θα φέρει τη νίκη»

Χαιρετισμό από την ντουντούκα έκαναν η Μπούζι Λίντιτα, η Ελένη Καμπουρούδη, μέλος ΔΣ του σωματείου καθαριστριών σχολείων Αθήνας, ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας εργαζομένων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΑΑΔΕ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», ο οποίος εκτός των άλλων τόνισε ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης ενάντια στην κυβέρνηση που καλύπτει τους Λιγνάδηδες. Η θέση τους είναι στη δουλειά, στο συνδικάτο, στον αγώνα για να αλλάξει η κοινωνία».