Εκδήλωση για τον Μίμη Λιβιεράτο

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Αλεξάτος, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κουκουλές και Παναγιώτης Νούτσος, ο Δημήτρης Χαροντάκης και ο δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης Λέανδρος Μπόλαρης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη: «Δημήτρης Λιβιεράτος: Το αόρατο εργοστάσιο της επανάστασης» (για την οποία συνεργάστηκαν ο Βασίλης Κυριάκης, ο Βαγγέλης Μπέκας και ο Θανάσης Καμπαγιάννης). Είναι μια πρώτη κόπια 45 λεπτών από ένα πολύωρο υλικό συνομιλίας με τον Μίμη, στην οποία εξιστορεί τους βασικούς σταθμούς της ζωής και της πολιτικής του δράσης. Όπως είναι φυσικό, η αφήγηση ταυτίζεται με τα σημαντικότερα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας και του κινήματος στην Ελλάδα: την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα Ιουλιανά, την Χούντα, τη Μεταπολίτευση.

Αλγερία

Κεντρική θέση στην αφήγηση αυτή έχει και η ενεργή συμμετοχή του Δημήτρη Λιβιεράτου στην στήριξη του αντιαποικιακού αγώνα για την ανεξαρτησία της Αλγερίας τη δεκαετία του ’50. Με πρωτοβουλία της Τέταρτης Διεθνούς, υποστηρικτές της από πολλές χώρες οργάνωσαν ένα δίκτυο πολιτικής, οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης στους Αλγερινούς αντάρτες, ανάμεσά τους και ένα εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Ο Δημήτρης Λιβιεράτος έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, εμπειρία που περιγράφεται και στο ομώνυμο βιβλίο του.

Η εβδομηντάχρονη δράση του Δημήτρη Λιβιεράτου, αλλά και πολλών ακόμα αγωνιστριών και αγωνιστών της επαναστατικής Αριστεράς, κράτησε ζωντανό το εργοστάσιο της επανάστασης σε περιόδους πολύ δυσκολότερες από την τωρινή. Το σημερινό κίνημα έχει από αυτή την άποψη να αξιοποιήσει μια πλούσια κληρονομιά για να εξασφαλίσει ότι οι αγώνες του θα φτάσουν μέχρι την τελική νίκη, δικαιώνοντας έτσι μια από καιρό ξεκινημένη προσπάθεια.