Καταστολή
Δίκη B. Σταθόπουλου: «Διώκεται η αλληλεγγύη»

Η καφκική δίκη του Βαγγέλη Σταθόπουλου φτάνει στο τέλος της. Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος δικάζεται κατηγορούμενος για ληστεία καταστήματος ΟΠΑΠ στο Χολαργό που αποδίδεται στην οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα. Κι όμως. Τίποτα δεν αποδεικνύει τη συμμετοχή του στη ληστεία. Ο Σταθόπουλος έχει την ατυχία να ανήκει στις λίστες των «συνήθως υπόπτων» που παραδοσιακά το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί για να τραβολογάει αγωνιστές σε δίκες και καταδίκες με μόνο κριτήριο την ένταξή τους στον αναρχικό χώρο ή την αριστερά.

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος είχε καταδικαστεί παλιότερα για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας χωρίς όμως να κριθεί ένοχος για καμία από τις δράσεις της οργάνωσης. Αφού αποφυλακίστηκε, άνοιξε μια σχολή Κουνγκ Φου στο κέντρο της Αθήνας κι ασχολήθηκε πλέον με την τέχνη του.

Όλα αυτά μέχρι την 21η Οκτώβρη του 2019. Σύμφωνα όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά και με αυτόπτες μάρτυρες, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος βρίσκεται σε μπαρ και αφού γυρίζει σπίτι, μαθαίνει από κοινό γνωστό, ότι ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης που καταζητείται για τη ληστεία εκείνης της βραδιάς, είναι τραυματισμένος και πάει να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε σπίτι που είχε καταφύγει στο Χολαργό. Αυτό ήταν αρκετό για να συλληφθεί μερικές μέρες μετά, από τότε να βρίσκεται στη φυλακή της Λάρισας -για τις οποίες έχει καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες καθοριστικές για τα εκατοντάδες κρουσμάτων κορονοϊού, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

Μαζί με τον Σταθόπουλο δικάζεται ο Δ.Μ, που επίσης ειδοποιήθηκε για τον τραυματισμό του Χατζηβασιλειάδη και στο σπίτι του οποίου πήγε για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Καμία μαρτυρία δεν αναφέρει τη συμμετοχή τους στη ληστεία, ο ίδιος ο Χατζηβασιλειάδης έχει δηλώσει ότι ο Σταθόπουλος δεν συμμετείχε, το βιντεοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες του καταστήματος δεν επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους, μάρτυρες αναφέρουν την παρουσία του Σταθόπουλου την ίδια ώρα με τη ληστεία, σε μπαρ, σε άλλο σημείο. Ο Σταθόπουλος δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα μέχρι και την ώρα που συνελήφθη. Αν δικάζονται για κάτι ο Β. Σταθόπουλος και ο Δ.Μ είναι γιατί έσπευσαν να βοηθήσουν κάποιον που είχε δεχθεί πυροβολισμό. Αυτό όμως λέγεται αλληλεγγύη, όχι συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία.

«Εδώ η αλληλεγγύη διώκεται, επειδή έδωσα πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία. Διώκομαι όμως και για την πολιτική μου δράση και την συμμετοχή μου σε κινηματικές διαδικασίες. Ήμουν πάντα με τους καταπιεσμένους και ενάντια στην καταπίεση. Δεν είμαι και μοναδική περίπτωση…» είπε ο Σταθόπουλος στην απολογία του στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο ολοκλήρωσε την αποδεικτική διαδικασία την Τρίτη 13/4, μετά από 10 συνεδριάσεις. Θα ακολουθήσει η αγόρευση του εισαγγελέα την Πέμπτη 15/4.

Μιλήσαμε με την Αντωνία Λεγάκη, συνήγορο του Βαγγέλη Σταθόπουλου μετά το τέλος της 10ης δικασίμου:

«Η αποδεικτική διαδικασία εξελίχθηκε καλά για τους κατηγορουμένους αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει απόφαση του δικαστικού μηχανισμού να καταδικάσει τους κατηγορούμενους. Μια κατάσταση “η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε”. Το λέω αυτό γιατί δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία, ούτε καν καταθέσεις που να εμπλέκουν τον Σταθόπουλο με όλες αυτές τις κατηγορίες περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατικές ενέργειες που του έχουν αποδοθεί. Σε αυτό συνηγορούν όχι μόνο οι μάρτυρες υπεράσπισης που είναι πολλοί και αρκετοί από αυτούς αυτόπτες και τοποθετούν τον κατηγορούμενο σε άλλο μέρος της Αθήνας το χρόνο που διαπράττεται η ληστεία. Αλλά ο λόγος του Σταθόπουλου επιβεβαιώνεται κι από το λόγο της αστυνομίας. Δεν έχει βρεθεί ίχνος του Σταθόπουλου ούτε στα όπλα, ούτε στις συσκευασίες του, ούτε στα δωμάτια που φυλάσσονταν, σε κανένα σημείο που υπήρξε κάποια παράνομη δράση.

Υπάρχει μόνο ένα μείγμα DNA πολλών ανθρώπων που δεν ήρθε καν να υποστηρίξει κανένας της αντιτρομοκρατικής. Πρόκειται για το DNA που βρέθηκε στις γάζες τις οποίες πήρε μαζί του για να δέσει το τραύμα του Χατζηβασιλιάδη. Εδώ μέμφομαι τις διωκτικές αρχές διότι παρότι ζητήσαμε ευθύς εξαρχής όλα εκείνα τα πρωτόλεια στοιχεία που αποτελούν την απόδειξη για τα συμπεράσματα που φέρνει η αντιτρομοκρατική στα δικαστήρια, δεν μας δόθηκαν ποτέ ώστε να τα αξιολογήσουμε και να τα αντικρούσουμε. Το επόμενο στοιχείο και τελευταίο είναι μια ανώνυμη πληροφορία προφανώς κατασκευασμένη από την αντιτρομοκρατική. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι δεν έχει την τεχνολογική δυνατότητα να καταγράψει, να μαγνητοσκοπήσει, να το ιχνηλατίσει.

Το μόνο για το οποίο δικάζεται ο Σταθόπουλος είναι γιατί πήγε να βοηθήσει έναν άνθρωπο που είχε δεχθεί πυροβολισμό. Ούτε με τον Δ.Μ γνωρίζονταν. Ο Δ.Μ, όπως λέει ο ίδιος, ήταν παλιός γνωστός του Χατζηβασιλειάδη από το σχολείο και δεν έχει καν σχέση με τον πολιτικό χώρο που ανήκει ο Σταθόπουλος. Ο Σταθόπουλος κλήθηκε να δώσει πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που όπως του είπαν είχε αυτοπυροβοληθεί και πήγε να τις προσφέρει στη λογική της έμπρακτης αλληλεγγύης που του υπαγορεύει η συνείδησή του ως αναρχικός. Εκεί αρχίζει και τελειώνει η υπόθεση και μάλιστα τα ευρήματα της αστυνομίας επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό.

Πρόκειται για μια δίωξη που έχει να κάνει με τα πολιτικά του φρονήματα. Αποδείξαμε με σειρά καταθέσεων ότι υπάρχουν λίστες συνήθως υπόπτων. Άνθρωποι που ενώ είχαν απαλλαγεί παμψηφεί από δικαστήρια, συνεχίζουν να τους παρακολουθούν, να τους βάζουν εμπόδια παντού, από τις συναλλαγές τους με υπηρεσίες μέχρι στα ταξίδια τους και εν τέλει ενώ δεν έχουν καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο, να παραμένουν χωρίς δικαιώματα. Κι όποτε καθίσταται εύκαιρο, να στήνεται πάνω τους μια ολόκληρη δικαστική ιστορία.

Χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο βαθμό η στοχοποίηση του Σταθόπουλου στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται σε μια απλή συνωνυμία. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που ήταν κρυμμένα τα όπλα λέγεται Σταθόπουλος. Ο οποίος όμως δεν έχει καμία σχέση με τον κατηγορούμενο. Κι όμως. Ακόμα κι ο εισαγγελέας που πρότεινε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο έγραφε στο βούλευμα ότι πρόκειται για τον πατέρα του Βαγγέλη».  

Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες του Βαγγέλη Σταθόπουλου από τη σχολή Κουνγκ Φου που διατηρούσε, μαζί με πλήθος συναδέλφων του εκπαιδευτών και μαθητών σε σχολές πολεμικών τεχνών, υπογράφουν κείμενο συμπαράστασης. «Όλοι εμείς που γνωρίσαμε τον Β.Σ. ως δάσκαλο του Wing Tzun, στη σχολή της προπονητικής… και γενικότερα όσοι και όσες συμπορευθήκαμε μαζί του στον χώρο των πολεμικών τεχνών εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και ευχόμαστε να καταπέσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης και να επιστρέψει μαζί μας πίσω στις προπονήσεις» καταλήγουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση συμπαράστασης.