Η Άποψή μας
Μπορούμε να νικάμε μια κυβέρνηση στριμωγμένη

30/3, Επίθεση των ΜΑΤ σε υγειονομικούς στο υπ. Υγείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση, στριμωγμένη πολιτικά από την μαζική οργή του κόσμου αλλά και χρονικά καθώς το κύμα της πανδημίας φουντώνει αντί να υποχωρεί την ώρα που πλησιάζει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να αλλάξει την ατζέντα.

Το πόσο στριμωγμένος είναι ο Μητσοτάκης πολιτικά το ομολογούν πια ακόμη και οι αγαπημένες του εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας πέφτει και οι δημοσκόποι σχολιάζουν ότι οι απώλειες διαχέονται σε ένα αγανακτισμένο τμήμα «αναποφάσιστων» . 

Παράλληλα, οι τραγικοί αριθμοί των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των θανάτων από τον κορονοϊό συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους στερώντας από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να πανηγυρίσει ότι «ανοίγει την οικονομία με ασφάλεια».

Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, η κυβερνητική προπαγάνδα ξαναγυρνάει σε γνωστά μοτίβα αποπροσανατολισμού. Ξαφνικά, η απειλή προέρχεται ξανά από την «ανεύθυνη νεολαία». Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία προτρέποντας τους μαθητές να κάνουν μόνοι τους τεστ για τον κορονοϊό, τα δουλικά της ΜΜΕ καταγγέλλουν τους νεολαίους που βγαίνουν στις πλατείες το Σαββατόβραδο.

Κλιμάκωση των αγώνων

Εξίσου φτηνές είναι οι πατριωτικές κορώνες μετά το ταξίδι του Δένδια στην Τουρκία. Ο Δένδιας συναντήθηκε όχι μόνο με τον Τσαβούσογλου αλλά και με τον Ερντογάν και συμφώνησαν για διάλογο στα πλαίσια της επιστροφής της Τουρκίας στην «ευρωπαϊκή πορεία» της. Αυτό το παζάρι προχωράει, αλλά στην κυβερνητική προπαγάνδα κυριαρχούν οι κραυγές για τουρκικές προκλήσεις και μητσοτακικούς ηρωισμούς.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν πρέπει να γίνει αφορμή για χαλάρωση των αγώνων. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας και αυτό σημαίνει κλιμάκωση και όχι αναστολή κινητοποιήσεων. Η πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης φάνηκε και με την απόφασή της να μεταθέσει για τον Σεπτέμβρη την είσοδο της «πανεπιστημιακής» αστυνομίας στις σχολές. 

Έπαιξαν ρόλο για αυτήν την απόφαση και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών αλλά και η γελοιοποίηση της πολιτικής του Χρυσοχοΐδη από τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών. Η εικόνα με τα ΜΑΤ να ξεπροβάλουν από μέσα από το υπουργείο Υγείας για να χτυπήσουν τους απεργούς που διεκδικούσαν να μην απολυθεί ο Κώστας Καταραχιάς έκανε συντρίμια το παραμύθι ότι οι μπάτσοι κυνηγούν «μπαχαλάκηδες».

Πλέον, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να βρει παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές πριν κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο. Αυτό την κάνει ακόμη πιο ευάλωτη και με αυτόν τον αέρα πρέπει να πάμε στις επόμενες μάχες: στην απεργία των Νοσοκομείων αυτή την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, των εργατών της Τέχνης, των καθαριστριών που κέρδισαν την πρώτη μάχη στα δικαστήρια για να γυρίσουν στη δουλειά τους, των προσφύγων και των μεταναστών που αντιστέκονται στις ρατσιστικές βαραβαρότητες του Μηταράκη.  Και βέβαια όλοι και όλες μαζί στην πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

Πάμε δυνατά, δυναμώνοντας την επαναστατική Αριστερά που δεν δίνει κανένα συναινετικό περιθώριο στην κυβέρνηση του θανάτου να πάρει ανάσα.