Εκπαίδευση και νεολαία
Πάμε για πανεκπαιδευτική κλιμάκωση

15/4, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Φοιτητές

Xιλιάδες φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 15/4. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη κ.α.

Η μέρα είχε οριστεί από τον ίδιο τον Χρυσοχοΐδη ως αυτή που για πρώτη φορά θα έκανε την εμφάνισή της η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές. Αντ’ αυτού ήταν ημέρα νίκης για το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει, δια στόματος του υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου, το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου -τουλάχιστον- μέχρι το Σεπτέμβρη. Οι μεγάλες διαδηλώσεις του τελευταίου τετραμήνου και πολύ περισσότερο το ζωντάνεμα των -ακόμα κλειστών- σχολών, με τις εκδηλώσεις, τα αντιμαθήματα, τις καταλήψεις και τις πολύμορφες δράσεις των συλλόγων φοιτητών, διδασκόντων κι εργαζομένων στα ΑΕΙ, έφεραν αυτή την πρώτη σημαντική υποχώρηση. Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει βήμα πίσω μήπως κι εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα στις σχολές. Αντί για εκτόνωση όμως μπορεί να σημάνει κλιμάκωση με όλη την αυτοπεποίθηση που δημιουργεί η αίσθηση ότι οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα. 

Μέχρι την ανατροπή

«Το πανεκπαιδευτικό κίνημα συνεχίζει μέχρι την ανατροπή των νόμων Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη» υπογραμμίζει το ΣΕΚ στις σχολές σε ανακοίνωσή του μετά τα συλλαλητήρια: «Διεκδικούμε να ανοίξουν άμεσα όλες οι σχολές, λεφτά για την Παιδεία και για την Υγεία, δεν θα αφήσουμε ποτέ στις σχολές μας να μπεί η αστυνομία. Είναι σωστά τα βήματα της τελευταίας εβδομάδας που τα αντιμαθήματα γενικεύτηκαν, που οι σχολές γέμισαν ξανά με φοιτητές και φοιτήτριες στην κατεύθυνση του να ζωντανέψουμε ξανά τις σχολές μας και να τις πάρουμε κάτω από τον έλεγχο μας. Μπορούμε να τα συνεχίσουμε και να τα γενικεύσουμε. 

Συγκροτούμε ξανά την συλλογικότητα μας σε κάθε σχολή, δίνουμε συνέχεια στην οργάνωση γενικών συνελεύσεων. Συντονισμός με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι μόνο, μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις μέχρι τη νίκη».

Πράγματι οι κινητοποιήσεις μέσα στις σχολές συνεχίστηκαν όλες τις επόμενες ημέρες. Την Παρασκευή 16/4 έγινε συγκέντρωση κι εκδήλωση στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών/τριών κι εργαζομένων. Οι 18 και 19 Απρίλη ήταν ημέρες δράσης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των καλλιτεχνικών σχολών των ΑΕΙ. Την Κυριακή 18/4 έγινε μεγάλη εκδήλωση από φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ ενάντια στην καταστολή. Και τα αντιμαθήματα συνεχίστηκαν σε πολλές σχολές σε όλη τη χώρα.

«Στη σχολή μου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι δράσεις μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Είναι σημαντικό να συνδεθούμε με τους αγώνες των εργαζομένων» μας λέει η Σήλια φοιτήτρια στη Φιλοσοφική της Αθήνας.


Εκπαιδευτικοί

Σε διήμερο κινητοποιήσεων κατέβηκαν οι εκπαιδευτικοί γυμνασίων, λυκείων και δημοτικών σχολείων. Την Τετάρτη 14/4 στη διαδήλωση που κάλεσε η ΟΛΜΕ και την επόμενη μέρα μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στα πανεκπαιδευτικά. Κεντρική αιχμή για τους εκπαιδευτικούς είναι το αίτημα για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, σε αντίθεση με τους όρους με τους οποίους προχωράει σε επαναλειτουργία των Λυκείων η κυβέρνηση. 

«Ανοίξανε τώρα τα λύκεια όπως ακριβώς τα κλείσανε. Δεν άλλαξαν τίποτα. Τα σελφ τεστ είναι μια κοροϊδία. Παίζουν για άλλη μια φορά το χαρτί της ατομικής ευθύνης παίζοντας με τις ζωές μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών, αφού την ίδια στιγμή οι τάξεις συνεχίζουν να έχουν μέσα 20 - 25 παιδιά» τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μάνος Καρτέρης, αναπληρωτής εκπαιδευτικός και μέλος του Δικτύου Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας». 

«Μετά από μια χρονιά χωρίς ουσιαστικά μαθήματα, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τα δια ζώσης μαθήματα, λένε τώρα στα παιδιά να πάνε να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν γίνεται αυτό. Η ίδια η κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία και η άθλια διαχείρισή της από την κυβέρνηση, κάνει ακόμα πιο ρεαλιστική την πάγια διεκδίκησή μας: Την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε όλες τις άλλες βαθμίδες.

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τους όρους που βάζει το κίνημα. Μαζικές προσλήψεις, δηλαδή, μόνιμων εκπαιδευτικών για να μικρύνουν τα τμήματα, προσλήψεις καθαριστριών, συχνές εξετάσεις από τον ΕΟΔΥ, εμβολιασμό για όλους, χρηματοδότηση για νέες σχολικές υποδομές κλπ.

Ξέρουμε ότι αυτά δεν θα μας τα χαρίσει κανείς. Πρέπει να συγκρουστούμε απεργιακά με την κυβέρνηση. Άμεσα να γίνουν συνελεύσεις των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ, να πάρουμε απεργιακές αποφάσεις και σε κοινό μέτωπο με το φοιτητικό κίνημα, αλλά και τους εργαζόμενους στην Υγεία, την Τέχνη, τον επισιτισμό και όλους τους κλάδους που αγωνίζονται, να τσακίσουμε την κυβέρνηση και να σώσουμε ζωές».