Εκπαίδευση και νεολαία
Προσχολική Αγωγή: Βρείτε χώρους για τα παιδιά

19/4, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 19/4, σωματεία εκπαιδευτικών, ενώσεις γονέων και δημοτικές κινήσεις της αριστεράς, ενάντια στα μέτρα του δήμου που αφορούν την προσχολική αγωγή. Σύμφωνα με αυτά προβλέπεται μεταξύ άλλων η στέγαση των νηπιαγωγείων ακόμα και σε κοντέινερ στα προαύλια άλλων σχολείων. 

«Θεωρούμε απαράδεκτη μια τέτοια ενέργεια» μας λέει ο Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας. «Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Εμείς λέμε να βρει λύσεις προσωρινά ενοικιάζοντας κτήρια και να προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός προγράμματος ανέγερσης σχολικών μονάδων, προκειμένου τα παιδιά του προνηπίου να στεγαστούν σε σχολεία κι όχι σε κοντέινερ». 

Η Αθανασία Κατσούλη εκπαιδευτικός και κοινοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζει: «Είμαστε εδώ γιατί αιφνιδιαστικά ο δήμος Αθήνας αποφάσισε να στεγάσει την προσχολική αγωγή μέσα σε κοντέινερ που θα τα τοποθετήσει σε αυλές σχολείων. Είμαστε αντίθετοι από όλες τις απόψεις: Γιατί τα κοντέινερ είναι ακατάλληλα για μικρά παιδιά, γιατί οι αυλές των σχολείων είναι λειτουργικά κομμάτια της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν νηπιαγωγεία σε προαύλια λυκείων και να συγχρωτίζονται παιδιά τόσο διαφορετικών ηλικιών. Ο δήμος και το κράτος θα πρέπει να βρουν χώρους ειδικούς, να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές για να στεγαστεί η προσχολική αγωγή».

Αίθουσες

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας μεταφέρει: «Στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή παρουσίασε ένα καινούργιο ακόμα χειρότερο σχέδιο το οποίο πάει να στεγάσει έναν ακόμα μικρότερο αριθμό παιδιών σε 57 αίθουσες αντί 84 που έλεγε αρχικά. Οι εκπαιδευτικοί μιλάνε για ανάγκη 110 αιθουσών. Ο δήμος από την αρχή έκανε έκπτωση σε αυτό και τώρα κόβει ακόμα περισσότερο. Η πρόβλεψη για κοντέινερ στις αυλές των σχολείων παραμένει. Θα κλείσουν ολόκληρα προαύλια σχολείων για να τα βάλουν. Τα θεωρούν άχρηστους χώρους παρότι είναι απόλυτα λειτουργικοί κι απαραίτητοι χώροι. Είναι χώροι που γίνεται το μάθημα της γυμναστικής, που βγαίνουν τα παιδιά στα διαλείμματα, που ειδικά σε περίοδο πανδημίας είναι απαραίτητο για να αερίζονται οι τάξεις, είναι χώροι διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου κλπ. Σε διάφορες περιπτώσεις όπως αυτή του 8ου λυκείου, το προαύλιο είναι ο μόνος ελεύθερος χώρος στη γειτονιά. Εκτός από τα προαύλια και οι αίθουσες που αρπάζονται είναι επίσης λειτουργικές. Αλλάζει όλο το πρόγραμμα του σχολείου. Κόβονται λειτουργίες όπως οι τάξεις υποδοχής, πετώντας απ’ έξω τα προσφυγόπουλα. 

Στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου πήραν το λόγο σχεδόν όλες οι ΕΛΜΕ και πολλοί σύλλογοι δασκάλων κι ενώσεις γονέων και για σχεδόν 4 ώρες κατακεραύνωσαν το σχέδιο Μπακογιάννη.    

Αυτό που λέμε είναι να κόψουν το λαιμό τους να βρουν άλλους χώρους για να στεγαστεί η προσχολική αγωγή. Με τα δεκάδες εκατομμύρια που έδωσαν για τους Μεγάλους Περιπάτους ή με αυτά που σπαταλάει η κυβέρνηση για Ραφάλ θα είχαν χτίσει πολλά νηπιαγωγεία. Θα συνεχίσουμε με παρεμβάσεις στα κοινοτικά συμβούλια που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα και με κινητοποιήσεις που θα βάλουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών και οι ενώσεις γονέων».