Εργατικό κίνημα
22/4: Απεργιακή ημέρα δράσης στα Νοσοκομεία

22/4, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 22 Απρίλη στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη διαδήλωση στην Αθήνα, και φωτογραφίες από Θεσσαλονίκη, Χανιά και Γιάννενα

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση στου Συντονιστικού Νοσοκομείων:

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

6 ΜΑΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

25 ΜΑΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Χαιρετίζουμε τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων των νοσοκομείων και των συμπαραστατών τους σήμερα 22 Απρίλη, στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη, μπροστά βρέθηκε η ΠΟΕΔΗΝ με το σωματείο του Δρομοκαιτειου, την πανελλήνια ένωση τραυματιοφορέων και εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Ακριβώς πίσω το σωματείο εργαζομένων του Αγίου Σάββα με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Καταραχιά. Ακολουθούσαν με πανό οι εργαζόμενοι από το Σωτήρια, το σωματείο του Γεννηματά, εργαζόμενοι από τον Ερυθρό, το σωματείο της Ικαρίας που έστειλε αντιπροσωπεία μαζί με την Χίο στην Αθήνα, του Αγία Όλγα, της Νίκαιας, των 4.000 ΟΑΕΔ, το σωματείο του Αττικού, του Ελπίς και του Αμαλία Φλέμινγκ. Στην πορεία προστέθηκε το σωματείο του Ευαγγελισμού με μαζική παρουσία με πανό των συμβασιούχων εργολαβικών της Invite, που κινητοποιούνται ενάντια στην απληρωσιά. Μέχρι τον Ευαγγελισμό μαζί με τον Άγιο Σάββα και τις ποδιές τους βάδισαν και εργαζόμενοι από το Αλεξάνδρας. Στην πανεπιστημίου με τις στολές βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του Οφθαλμιατρειου της Σίνα, ενώ στο Υπουργείο Υγείας όπου και κατέληξε η διαδήλωση βρίσκονταν τα σωματεία του ΚΑΤ και παραβρέθηκαν για αλληλεγγύη και οι καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών που αγωνίζονται για την επαναπρόσληψη τους. Στην διαδήλωση παραβρέθηκαν με πανό εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από το υπουργείο πολιτισμού, η κίνηση support health workers μαζί με φοιτητές από αρκετούς φοιτητικούς συλλόγους καθώς και συλλογικότητες συνδικαλιστικές και πολιτικές.
Η διαδήλωση είχε παλμό και κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις, υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και των μαζικών προσλήψεων, της επίταξης του ιδιωτικού τομέα και ενάντια στην διαχείριση της πανδημίας της κυβέρνησης. Αντίστοιχη και σε μια σειρά από πόλεις από την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα μέχρι τα Χανιά, το Ηράκλειο και την Ικαρία.
Η σημερινή απεργία ήταν η μαζική απάντηση των εργαζόμενων στα δημόσια Νοσοκομεία, στο καθημερινό έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία. Οι νεκροί πλέον πλησιάζουν τις 10.000, εκατοντάδες πεθαίνουν γιατί τα δημόσια νοσοκομεία έχουν πρακτικά κλείσει για τις υπόλοιπες ασθένειες, και η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αρνείται να μονιμοποιήσει τους χιλιάδες συμβασιούχους που δίνουν μάχες για τη δημόσια υγεία, αρνείται να προσλάβει προσωπικό.
Η σημερινή κινητοποίηση πέτυχε και εξαιτίας της πρωτοβουλίας του συντονιστικού των νοσοκομείων να ξεσηκώσει τουλάχιστον 13 νοσοκομεία με περιοδείες και εξορμήσεις στις οποίες συμμετείχε ο απολυμένος Κώστας Καταραχιάς. Ήταν περιοδείες που άναψαν την συζήτηση, ανέδειξαν την οργή που ξεχειλίζει, έκαναν βήματα στην οργάνωση των χωρών για την απεργία αλλά και τη συνέχεια.
Στο Υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά ο Κοντοζαμάνης δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές, και έστειλε τα ΜΑΤ να προπηλακίσουν τους συγκεντρωμένους απεργούς που απαιτούσαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Στους συγκεντρωμένους που παρέμεναν για ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας, τον λόγο πήραν καλώντας στην απεργιακή συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Ικαρίας Σωτήρης Δρούλιας, ο Κώστας Καταραχιάς, η Αργυρή Ερωτοκρίτου από το Δ.Σ του Γεννηματά, και εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών.
Επόμενος σταθμός η απεργιακή Πρωτομαγιά στις 6 Μάη και η απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην Κλαυθμώνος. Η προσυγκέντρωση του Συντονιστικού στις 10.30πμ στο υπ. Εργασίας. Και στις 25 Μάη όλοι στα Δικαστήρια στην Ευελπίδων στις 9πμ, στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απόλυση του Καταραχιά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ