Εργατικό κίνημα
Ανακοίνωση της Επιτροπής Καθαριστριών/των Σχολείων Δήμου Αθήνας: Πάρτε πίσω τις 69 απολύσεις

 

Πάρτε πίσω τις 69 απολύσεις καθαριστριών-στών των σχολείων του Δήμου της Αθήνας

Η απόλυση 69 καθαριστριών που είχαν προσληφθεί στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας με 4μηνες συμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια εγκληματική ενέργεια.
Αφήνει χωρίς επαρκή κάλυψη 140 σχολικές μονάδες την ώρα που η πανδημία θερίζει ανθρώπινες ζωές και τα σχολεία από τις 10 Μάη ανοίγουν όλα.
Η λύση δεν είναι να φορτωθούν όλη τη δουλειά οι άλλες καθαρίστριες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα απατούν σοβαρή δουλειά, που δεν βγαίνει με τις απολύσεις, αλλά χρειάζεται προσλήψεις.
Οι καθαρίστριες δεν είναι σκλάβες να ξεζουμίζονται με απάνθρωπους ρυθμούς δουλειάς γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών κάνει οικονομία, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι καθαρίστριες δεν είναι κλοτσοσκούφια να μετακινούνται κάθε τόσο σε άλλα σχολεία.
Δώσαμε ένα αγώνα για να μην απολυθούμε πέρυσι όταν 52 από εμάς, μετανάστριες, αποκλειστήκαμε από τις προσλήψεις με ρατσιστικά κριτήρια: απαίτηση να έχουμε ελληνική ιθαγένεια και γλωσσομάθεια ενώ εργαζόμασταν ακόμη και πάνω από 20 συνεχόμενα χρόνια στα δημόσια σχολεία.
Ο Δήμος της Αθήνας πρέπει τώρα να δώσει λύσεις και όχι να συνεχίζει την κοροϊδία.
Ζητάμε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας για την καθαριότητα των σχολείων. Να γυρίσουν ΤΩΡΑ πίσω οι 69 απολυμένες, άμεση παράταση των συμβάσεων, ώστε να βρίσκονται στα σχολεία στις 10 Μάη.
Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μπει τέλος στην ετήσια πρόσληψη-απόλυση μας, διότι οι ανάγκες που καλύπτουμε δεν είναι εποχιακές αλλά πάγιες και διαρκείς.
Ζητάμε να μπει τέλος στο ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστών από τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Ζητάμε ίση αμοιβή για ίση εργασία. Να μπει τέλος στην άνιση μεταχείριση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση έργου (διαφορά σε μισθό, παροχές και άδειες).
Συμπαρασταθήκαμε στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, για να μην απολυθεί ο γιατρός πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και στις 150 απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.
Συμμετέχουμε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με το ΕΚΑ, στις 6 Μάη και στην συγκέντρωση, στις 11πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 1030πμ
Οχι στις απολύσεις των 69 καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Αθήνας
Οχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις και την εντατικοποίηση της δουλειάς
Οχι στην ανακύκλωση της ανεργίας, μονιμοποίηση όλων και προσλήψεις με βάση τις ανάγκες
Ίση αμοιβή για ίση εργασία, σύμφωνα με τις ΣΣΕ, όχι στις συμβάσεις έργου