Οικονομία και πολιτική
Από τη Σαουδική Αραβία ως τη Μαύρη Θάλασσα: Μητσοτάκης-Δένδιας “Ηνίοχοι” πολέμου

Στις 20 Απρίλη ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος βρέθηκαν στην Σαουδική Αραβία όπου και υπέγραψαν δύο συμφωνίες:  Μια με τον ΓΓ του «Συμβούλιου Συνεργασίας του Κόλπου» (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για «μνημόνιο κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Και μια «αμυντική» (κατ’ ευφημισμόν προφανώς) με την Σαουδική Αραβία για την μετακίνηση σε αυτήν μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Πάτριοτ συνοδευόμενη από 40 τουλάχιστον χειριστές αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού. 

«Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα. Είναι μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης» τόνισε ο Δένδιας.

Οι συμφωνίες αποτελούν μια κατάπτυστη αλλά και επικίνδυνη εξέλιξη. 

Κατάπτυστη, γιατί η Σαουδική Αραβία είναι ένα από τα πιο αιμοβόρα, καταπιεστικά και δικτατορικά καθεστώτα του πλανήτη: σφαγές αμάχων στην Υεμένη και εξολόθρευση πληθυσμών στα όρια της γενοκτονίας, βασανισμοί, εκτελέσεις, ισχύς του πιο αντιδραστικού θρησκευτικού νόμου, θεσμοθετημένη ανισότητα των φύλων. Χρειάζεται πραγματικά να είναι κανείς τελείως ξεδιάντροπος για να πανηγυρίζει μια τέτοια συμφωνία.

Αλλά είναι και άκρως επικίνδυνη. Αφενός γιατί μεταφράζεται σε βαθύτερη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στον Περσικό Κόλπο -για την «ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης» όπως απροκάλυπτα δηλώνει ο υπουργός- καθώς η Σαουδική Αραβία (μαζί με το Ισραήλ) αποτελούν τους δύο βασικούς παίκτες ενάντια στο Ιράν, τα μαχητικά του οποίου θα σημαδεύουν οι ελληνικοί Πάτριοτ. 

Πολεμικός ανταγωνισμός

Αφετέρου γιατί κλιμακώνει τον πολεμικό ανταγωνισμό με την Τουρκία καθώς γίνεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τους ανταγωνιστές της στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη αυτό μεταφράζεται σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις του Κόλπου. 

Χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη ήταν η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση Ηνίοχος 2021 που διεξήχθη τις ίδιες μέρες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με τη συμμετοχή  του  ελληνικού στρατού, αεροπορίας και ναυτικού δίπλα σε μαχητικά της Γαλλίας, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ισπανίας, του Καναδά και της Κύπρου με «παρατηρητές» την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Σλοβενία. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής»  με «επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφάνειας, επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων, επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης».

Μια γεύση της «ρεαλιστικής επιχειρησιακής ικανότητας» πήραν και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου στις 22 Απρίλη όταν τα μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν μεσημεριάτικο σε κύματα χαμηλά πάνω από την πόλη «για να χαιρετήσουν την Ακρόπολη» τρομάζοντας τους μισούς και κάνοντας τους άλλους μισούς να σιχτιρίσουν.  

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης της άσκησης της Ανδραβίδας δηλώνοντας ότι «η ετήσια άσκηση Ηνίοχος αντανακλά τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής Λεκάνης». Ενώ για την «μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας» μίλησε στην ίδια τελετή και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ καμαρώνοντας για την «αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη». 

Η «γεωστρατηγική διάσταση» της άσκησης φυσικά δεν αφορά μόνο τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Αφορά και τη Μαύρη θάλασσα. Άλλωστε τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου αυτές τις μέρες ενώ φουντώνει η κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στην Ουκρανία, ξεκίνησαν από την βάση της Σούδας, στην οποία λίγες εβδομάδες πριν στάθμευε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέχει να χωθεί σε κάθε  επικίνδυνο και βρώμικο πολεμικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.