Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρωτομαγιά αντίστασης στον ρατσισμό

20 Μάρτη, Αθήνα. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύει ότι οι ρατσιστικές της φιλοδοξίες δεν έχουν όριο. Τη στιγμή που η πανδημία θερίζει, η κυβέρνηση προχωρά σε αναγκαστικές εκκενώσεις, μαντρώματα και σκλήρυνση των ρατσιστικών αποκλεισμών προσφύγων, προσφυγισσών και προσφυγόπουλων. 

Αφού πρώτα έκανε μαζικές εξώσεις μέσα στην πανδημία, τώρα προχωρά σε εκκενώσεις στρατοπέδων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, “η αναγκαστική εκκένωση κάποιων στρατοπέδων με τέτοιους όρους σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η φρίκη τελειώνει. Το αντίθετο, κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξουν οι χιλιάδες αιτούντες άσυλο: στην αστεγία στο δρόμο ή θα τσουβαλιαστούν στα υπόλοιπα στρατόπεδα-φυλακές εν μέσω πανδημίας; H αναγκαστική εκκένωση των στρατοπέδων και οι αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου που έχουν σημάνει μαζικά απορριπτικές αποφάσεις, στρώνουν το δρόμο στην κυβέρνηση για περισσότερες απελάσεις. Οι βάρβαρες διαθέσεις της έχουν ήδη φανεί με τις συνεχείς παράνομες επαναπροωθήσεις στα νησιά και στον Έβρο”.

Παλαιότερες προσπάθειες εκκενώσεων, όπως αυτή του στρατοπέδου της Ελευσίνας, είχαν αποτύχει κάτω από τις αντιδράσεις. Ο Μηταράκης όμως επανέρχεται “όπως φάνηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Απρίλη με την έναρξη της εκκένωσης της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ, που αποτελούσε κατάλυμα για τις πιο ευάλωτες οικογένειες. Οι πρώτοι 54 από τους περίπου 600 φιλοξενούμενους μεταφέρθηκαν σε… σκηνές στις λάσπες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, με παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής και με ελλιπή πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες και ντουζ μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Κάθε μέρα θα «ξεφορτώνονται» άλλοι 50 μέχρι να εκκενωθεί πλήρως η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ! Το ίδιο σχέδιο «ξεφορτώματος» ανθρώπων πανηγυρίζει ο Μηταράκης και για το κλείσιμο του Σκαραμαγκά όπου διαμένουν 2.300 άνθρωποι και παιδιά, δηλώνοντας με υπερηφάνεια ότι «έχουν κλείσει ήδη 70 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και από 92.000 άτομα που φιλοξενούνταν σε δομές, πλέον μειώθηκαν σε 50.000»”.

Κι ενώ από τη μία κάποιους τους πετάει στο δρόμο, από την άλλη κόβει το πενιχρό οικονομικό βοήθημα σε αυτούς τους αιτούντες άσυλο που δεν στεγάζονται σε δομές ευθύνης του υπουργείου του και σηκώσει φράχτες νατοϊκού τύπου γύρω από τις κατά τα άλλα ανοιχτές δομές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ “ήδη στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης ο ΔΟΜ έχει ξεκινήσει εργασίες περίφραξης των δομών με τσιμεντένια τείχη ύψους 2,5 μέτρων για να φυλακίσουν κυριολεκτικά τους/τις πρόσφυγες/ισσες... με ηλεκτρονικά συστήματα ταυτοποίησης εισόδου και εξόδου των προσφύγων και τουρνικέ στις εισόδους. Ο προϋπολογισμός της συνολικής δαπάνης για τις εργασίες περίφραξης ανέρχεται στο ποσό των 28.406.664 ευρώ και για εγκαταστάσεις υποδομών στο ποσό των 35.224.264 ευρώ, λεφτά που θα μπορούσαν να δοθούν για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων και όχι για την φυλάκισή τους. 

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας που η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει με τις συνεχόμενες απαγορεύσεις εξόδου τον αποκλεισμό των προσφύγων στα στρατόπεδα σε καθεστώς απομόνωσης έξω από τον αστικό ιστό, κάνει πλέον ένα βήμα εμπρός για τη φυσική μετατροπή των στρατοπέδων σε κλειστές φυλακές. Θέλουν να κάνουν το βίο αβίωτο για χιλιάδες ανθρώπους μέσα σ’ αυτές, όπως τα φρικιαστικά ΠΡΟΚΕΚΑ στα οποία δολοφονήθηκαν πρόσφατα οι Μάκι Ντιαμπατέ και Ιμπραήμ Εργκούν!”

Οι εκκενώσεις, τα μαντρώματα και η εξαθλίωση που στοχεύουν τους πρόσφυγες έρχονται να προστεθούν στον ρατσιστικό αποκλεισμό των παιδιών τους και των ασυνόδευτων ανηλίκων από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα πρόσφατα στοιχεία του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη είναι χαρακτηριστικά. Μόλις 1.483 παιδιά σχολικής ηλικίας σε σύνολο 10.431 καταγεγραμμένων (14,2%) παιδιών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο. Όσον αφορά στα Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης έχουν φοιτήσει μόλις 7 σε σύνολο 2.090 παιδιών, εικόνα που όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ “ανέδειξαν και κατήγγειλαν όλη τη χρονιά οι τοπικοί σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, τα ίδια τα προσφυγόπουλα και όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης που εναντιώθηκε στα παρατεταμένα lockdown και τις απαγορεύσεις εξόδου, τις τραγικές ελλείψεις καθηγητών και υποδομών στις τάξεις υποδοχής, το αλαλούμ ευθυνών με τις σχολικές μετακινήσεις και φυσικά την έλλειψη εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης”.


Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει πως αποτελεί “πρόκληση την ώρα που η πανδημία θερίζει να αποκλείονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τους εμβολιασμούς και την πρόσβαση στην Υγεία” και πως “την εικόνα του θεσμικού κυβερνητικού ρατσισμού συμπληρώνει η προσπάθεια υποβάθμισης και εγκατάλειψης του «Εστία», προγράμματος επιδοτούμενης φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα που αφορά 18.500 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 10.000 παιδιά και 5.000 ευάλωτους”.

Kαι καταλήγει με κάλεσμα για να διαδηλώσουμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στις 6 Μάη, “κοινότητες μεταναστών, επιτροπές προσφύγων, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και ολόκληρη η εργατική τάξη ενάντια στην κυβέρνηση του θανάτου και του ρατσισμού”.

Εξορμήσεις στα στρατόπεδα

Σχιστό: Τρίτη 4 Μάη, 12μ.

Ελαιώνας: Τρίτη 4 Μάη, 4.30μμ.

Διαβατά Θεσσαλονίκης: Τρίτη 4 Μάη, 12μ.

• Εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας (οδό Γερανίου) θα πραγματοποιήσουν οι κοινότητες του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές στις 27/4 και 4/5 στις 5.30μμ.

• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι πρόσφυγες που διαμένουν στον ξενώνα του Ρέντη την Δευτέρα 26/3 ενάντια στις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν μέσα στη δομή. Μαζί τους βρέθηκε και η ΚΕΕΡΦΑ απλώνοντας το μήνυμα για την απεργιακή Πρωτομαγιά στις 6 Μάη.