Γράμματα και σχόλια
Μαχητική απάντηση στον έλεγχο της ενημέρωσης

Ειρήνη Φωτέλη

Τις τελευταίες ημέρες τα βλέμματα στράφηκαν στην ΕΡΤ, μετά την καταγγελία της συναδέλφισσας Μάχης Νικολάρα για άσκηση λογοκρισίας στην εκπομπή της. Φοβάμαι, πως η λέξη λογοκρισία, μειώνει τη διάσταση του θέματος, καθώς εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σφυρηλάτησης της επικαιρότητας με ειδήσεις που εγκωμιάζουν την κυβέρνηση και το έργο της και πρόσωπα που εναρμονίζονται με αυτό.

Γι’ αυτό τον λόγο, με την ανάληψη της κυβερνητικής θητείας από τη Νέα Δημοκρατία, διορίστηκε πρόεδρος της ΕΡΤ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Ζούλας, και είδαμε εκπομπές να κόβονται, καταξιωμένους συναδέλφους να εκτοπίζονται από τα μικρόφωνα και στη θέση τους να έρχονται συνάδελφοι ενοικιαζόμενοι, που η σχέση εργασίας τους είναι τόσο ρευστή ώστε να μην αποκλίνουν καθόλου από τη γραμμή του καναλιού.  

Βέβαια είδαμε και άλλους συναδέλφους να τους απαξιώνει και να τους εκθέτει η ΕΡΤ, όπως τη συναδέλφισσα από το Βόρειο Αιγαίο, η οποία ήταν έτοιμη να βγει στο δελτίο απευθείας από τη δυτική Λέσβο, έχοντας δίπλα της τον Δήμαρχο και 4.000 διαδηλωτές και «κόπηκε» και αυτή και ο δήμαρχος με εντολή γενικού διευθυντή ειδήσεων, διότι δεν μετακινήθηκε ώστε να μην φαίνεται το πλήθος των διαδηλωτών. Ο ίδιος ο δήμαρχος τότε έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως είναι η πρώτη φορά που τον λογόκριναν πριν καν ανοίξει το στόμα του. 

Για να μην πούμε για εκείνη την εντολή που δόθηκε στους συντάκτες των περιφερειακών σταθμών όταν τους κόπηκε η δυνατότητα ανάρτησης στην ιστοσελίδα, πως τα κείμενά τους θα στέλνονται στο email του προϊστάμενου ενημέρωσης και αυτός θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες για τη δημοσίευσή τους. Και βέβαια ποντάροντας στην έλλειψη προσωπικού, δικαιολογεί η ΕΡΤ τη μη κάλυψη θεμάτων με αντιπολιτευτική διάσταση, όπως κινηματικά κ.λπ.

Ενωμένοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τακτική. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις των Ενώσεων και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Κι επειδή αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην ΕΡΤ, αλλά και στην πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, θα πρέπει να το παλέψουμε οι εργαζόμενοι στον Τύπο συνολικά με απεργίες και διαδηλώσεις. 

Εκτός από την κατευθυνόμενη ενημέρωση που μας επιβάλλουν έχουμε πολλούς λόγους να διαδηλώσουμε. Στις 22 Απρίλη πέρασε ο νόμος που δίνει την έκδοση των συντάξεων σε ιδιώτες δικηγόρους και φοροτεχνικούς και μετά το Πάσχα θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ουσιαστικά καταργεί το οχτάωρο, μειώνει τους μισθούς αφού ισοφαρίζει τις υπερωρίες με ρεπό, καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις, επιτίθεται στο δικαίωμα στην απεργία και απαγορεύει τις καταλήψεις, άρα έχουμε πολλούς λογούς να βγούμε να διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα υποταχτούμε στα σχέδια της είναι στις 6 Μάη, στη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι στην Τηλεόραση και τα Ραδιόφωνα θα είμαστε εκεί.

Ειρήνη Φωτέλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ