Εργατικό κίνημα
7/5/21 - Ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων μετά την Πανεργατική Απεργία

Ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων μετά τη σημερινή μεγάλη Πανεργατική Απεργία:

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ - ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των εργαζόμενων που απέργησαν και διαδήλωσαν μαζικά στις 6 Μάη στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Ήταν από τις μεγαλύτερες Πρωτομαγιές των τελευταίων χρόνων και πέτυχε τόσο σαν απεργία όσο και σαν διαδηλώσεις.

Η απεργία είχε τεράστια επιτυχία. Τα καράβια έμειναν δεμένα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιημένα, δεκάδες χώροι δουλειάς υπολειτουργούσαν, ακόμη και στα νοσοκομεία η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία. Και στη συνέχεια οι δρόμοι πλημύρισαν με χιλιάδες απεργούς. Για πάνω από δύο ώρες όλο το κέντρο της Αθήνας, ήταν κλειστό από τις μαζικές διαδηλώσεις. Η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα ήταν μια διαρκής τεράστια διαδήλωση. Από την Πλατεία Κλαυθμώνος, τα Προπύλαια και το Σύνταγμα ένα ενιαίο μαχητικό ποτάμι έδειξε τις διαθέσεις των εργαζόμενων να μην περάσουν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του Χατζηδάκη.
Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα από όλες τι πόλεις, με μαζικές εργατικές διαδηλώσεις παντού . Από τα Χάνια και την Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη οι εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν θα περάσει.

Απέτυχε η συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης, με την στήριξη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να σαμποτάρει την απεργία, μεταφέροντας την αργία της Πρωτομαγιά την Τρίτη μετά το Πάσχα.

Ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη καμπάνια, για να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, σαν «φιλεργατικό» και «υπέρ των γυναικών». Δίνουν τα ρέστα τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους εργαζόμενους.

Σήμερα όμως πήραν μια πρώτη γεύση της μαζικής οργής και του θυμού που φωλιάζει σε όλη την εργατική τάξη. Σήμερα κατάλαβαν ότι η μάχη ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα των συνδικάτων και της απεργίας ξεσηκώνει χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενους που απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο τυου Χατζηδάκη.

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στη πλατεία Κλαυθμώνος. Πολλά σωματεία εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αλλά και μια σειρά από εργατικές συλλογικότητες συμμετείχαν στα μπλοκ του Συντονισμού, μαζί με κοινότητες μεταναστών και προσφύγων σε ένα μεγάλο ποτάμι διαδηλωτών, δίπλα δίπλα με δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες.

Πατώντας πάνω σε αυτήν την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας έχουμε να συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο, κλιμακώνοντας.

• Προχωράμε σε κάθε σωματείο και σε κάθε χώρο δουλειάς σε γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, για να αποτιμήσουμε την πρωτομαγιά και να οργανώσουμε τα επόμενα απεργιακά βήματα.

• Απαιτούμε από τα Συνδικάτα που οργάνωσαν την απεργία στις 6 Μάη να αποφασίσουν άμεσα απεργιακή συνεχεία και κλιμάκωση για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να κατεβάσει το νομοσχέδιο.

• Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Κυριακή 16 Μάη την διαδικτυακή εκδήλωση (μέσω ΖΟΟΜ, https://tinyurl.com/syndikata) της εργατικής αλληλεγγύης με κεντρικό θέμα: «Η επίθεση στα συνδικάτα θα μείνει στα χαρτιά».

• Οργανώνουμε την κινητοποιηση στις 25 Μάη την ημέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απόλυση του πρόεδρου του συλλόγου των εργαζόμενων του Άγιου Σάββα Κ. Καταραχιά.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ