Εργατικό κίνημα
6/5: Εργατική Πρωτομαγιά

Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα


Μαζική, μαχητική και οργισμένη ήταν η σημερινή πανεργατική απεργιακή διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Χιλιάδες απεργοί από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πλημμύρισαν τους δρόμους με τα πανό των συνδικάτων, των ομοσπονδιών και των σωματείων τους, στέλνοντας δυνατό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της. Μαζί τους φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες. Στο δρόμο και όλη η Αριστερά, σε ένα απεργιακό ποτάμι που απλώθηκε σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Η Αθήνα παρέλυσε χάρη στην απεργία στις συγκοινωνίες, οι ναυτεργάτες κράτησαν τα καράβια δεμένα στα λιμάνια, ενώ για την επιτυχία της απεργιακής διαδήλωσης ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης ναύλωσε λεωφορεία από πολλές γειτονιές.
Κύρια αιχμή των απεργών ήταν το αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θέλει να καταργήσει το 8ωρο και μια σειρά άλλα εργατικά δικαιώματα, καθώς και να χτυπήσει τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία. Όλοι και όλες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να το κατεβάσει, ενώ απαίτησαν να σταματήσει η δολοφονική πολιτική της στο ΕΣΥ και σε όλους τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας από την πανδημία, αυξήσεις, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, στοπ στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Δυναμικά τα μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος μπαίνοντας στην κορυφή της απεργιακής διαδήλωσης προς τη Βουλή. Εκεί βάδισαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, ΓΝΑ Γεννηματάς και Κρατικό Νίκαιας, εργαζόμενοι από τον Ερυθρό και το Δρομοκαΐτειο, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό, εργαζόμενοι σε δήμους όπως οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Αθήνας, οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις Σχολές, οι Μαθητές/ριες Anticapitalista, η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη κ.α.
Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσαν οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες από το Ρέντη με τα παιδιά τους, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες από το Καμερούν, τη Γουινέα κ.α. Στο κέντρο των διεκδικήσεών τους ήταν η απόδοση δικαιοσύνης για τις κρατικές δολοφονίες των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κλείσιμο των κολαστηρίων και η χορήγηση ασύλου και στέγης για όλους.
Ακολουθούσαν τα μπλοκ των εργατών της Τέχνης, ΣΕΗ, ΠΟΘΑ, ΣΕΧΩΧΟ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, οι τεχνικοί του κινηματογράφου και των συναυλιών και στη συνέχεια όλες οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα από δεκάδες μικρούς και μεγάλους χώρους και κλάδους.
Από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος μεταξύ άλλων, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας, Κώστας Καταραχιάς, ο οποίος κάλεσε σε απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή της επίθεσης Χατζηδάκη και συνολικά της κυβέρνησης.

Δείτε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στα Χάνια,  στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα και στο Βόλο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης :

 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ - ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των εργαζόμενων που απέργησαν και διαδήλωσαν μαζικά στις 6 Μάη στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Ήταν από τις μεγαλύτερες Πρωτομαγιές των τελευταίων χρόνων και πέτυχε τόσο σαν απεργία όσο και σαν διαδηλώσεις.
Η απεργία είχε τεράστια επιτυχία. Τα καράβια έμειναν δεμένα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιημένα, δεκάδες χώροι δουλειάς υπολειτουργούσαν, ακόμη και στα νοσοκομεία η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία. Και στη συνέχεια οι δρόμοι πλημύρισαν με χιλιάδες απεργούς. Για πάνω από δύο ώρες όλο το κέντρο της Αθήνας, ήταν κλειστό από τις μαζικές διαδηλώσεις. Η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα ήταν μια διαρκής τεράστια διαδήλωση. Από την Πλατεία Κλαυθμώνος, τα Προπύλαια και το Σύνταγμα ένα ενιαίο μαχητικό ποτάμι έδειξε τις διαθέσεις των εργαζόμενων να μην περάσουν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του Χατζηδάκη.
Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα από όλες τι πόλεις, με μαζικές εργατικές διαδηλώσεις παντού . Από τα Χάνια και την Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη οι εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν θα περάσει.
Απέτυχε η συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης, με την στήριξη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να σαμποτάρει την απεργία, μεταφέροντας την αργία της Πρωτομαγιά την Τρίτη μετά το Πάσχα.
Ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη καμπάνια, για να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, σαν «φιλεργατικό» και «υπέρ των γυναικών». Δίνουν τα ρέστα τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους εργαζόμενους.
Σήμερα όμως πήραν μια πρώτη γεύση της μαζικής οργής και του θυμού που φωλιάζει σε όλη την εργατική τάξη. Σήμερα κατάλαβαν ότι η μάχη ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα των συνδικάτων και της απεργίας ξεσηκώνει χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενους που απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο τυου Χατζηδάκη.
Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στη πλατεία Κλαυθμώνος. Πολλά σωματεία εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αλλά και μια σειρά από εργατικές συλλογικότητες συμμετείχαν στα μπλοκ του Συντονισμού, μαζί με κοινότητες μεταναστών και προσφύγων σε ένα μεγάλο ποτάμι διαδηλωτών, δίπλα δίπλα με δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες.
Πατώντας πάνω σε αυτήν την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας έχουμε να συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο, κλιμακώνοντας.
• Προχωράμε σε κάθε σωματείο και σε κάθε χώρο δουλειάς σε γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, για να αποτιμήσουμε την πρωτομαγιά και να οργανώσουμε τα επόμενα απεργιακά βήματα.
• Απαιτούμε από τα Συνδικάτα που οργάνωσαν την απεργία στις 6 Μάη να αποφασίσουν άμεσα απεργιακή συνεχεία και κλιμάκωση για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να κατεβάσει το νομοσχέδιο.
• Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Κυριακή 16 Μάη την διαδικτυακή εκδήλωση (μέσω ΖΟΟΜ, https://tinyurl.com/syndikata) της εργατικής αλληλεγγύης με κεντρικό θέμα: «Η επίθεση στα συνδικάτα θα μείνει στα χαρτιά».
• Οργανώνουμε την κινητοποιηση στις 25 Μάη την ημέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απόλυση του πρόεδρου του συλλόγου των εργαζόμενων του Άγιου Σάββα Κ. Καταραχιά.