Η Άποψή μας
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις και γερά σωματεία παντού!

6/5, Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η μεγάλη επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας έδειξε τη δύναμη του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων να τσακίσουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πριν να φτάσει στη Βουλή. Δώσαμε ένα χαστούκι στην κυβέρνηση που υπηρετεί τους πλούσιους και σπέρνει ανεργία και θάνατο.

Εμπρός να συνεχίσουμε. Να διαλύσουμε τα ψέματα ότι τάχα αυτό το νομοσχέδιο θα κάνει τους εργάτες πιο ελεύθερους να αποφασίζουν για τα ωράριά τους. Τα ψέματα ότι θα προστατέψει τις γυναίκες από τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς. 

Είναι απατεώνες. Τη μόνη ελευθερία που θέλουν είναι για την ασυδοσία των αφεντικών να παραβιάζουν συλλογικές συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται χωρίς όριο. Την ώρα που ο Χατζηδάκης (τρομοκρατημένος από τη δύναμη της απεργίας στις 6 Μάη) παριστάνει ότι είναι ανοιχτός για «διαβούλευση», τα αφεντικά εφαρμόζουν προκαταβολικά τα σχέδιά του εκβιάζοντας τους εργαζόμενους ότι τώρα που τελειώνει το λοκντάουν πρέπει να γυρνάνε στη δουλειά με ατομικές συμβάσεις, ελαστικά ωράρια και μειωμένο μεροκάματο. Το ίδιο κάνουν και οι υπουργοί στο δημόσιο: η Κεραμέως κλαδεύει τις θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και χειροτερεύει τους όρους των αναπληρωτών, ο Κικίλιας λυσσάει ενάντια στον συνδικαλισμό στα νοσοκομεία.

Καμία διαπραγμάτευση

Η απάντηση είναι μέσα από τη συλλογική δράση, το δυνάμωμα των σωματείων, την πάλη για συλλογικές συμβάσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες με λιγότερες ώρες, αυξήσεις και ίση αμοιβή των γυναικών. Καμιά Ομοσπονδία, κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να μπει στη «διαβούλευση» του Χατζηδάκη.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο προχωράμε να οργανώσουμε συνελεύσεις όπως προτείνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων που πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Μάη. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις για νέα πανεργατική απεργία για να αποσύρει ο Χατζηδάκης το νομοσχέδιο, χωρίς να περιμένουν πότε θα φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να μην αφήσουμε τη δυναμική της Πρωτομαγιάς να ξεφουσκώσει, να ξεσηκώσουμε κάθε κλάδο που ανοίγει μετά την καραντίνα. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μαζί με τους φοιτητές να μπουν μπροστά και να συντονιστούν με τους εργαζόμενους της εστίασης που ήδη άνοιξε και του τουρισμού που ακολουθεί. Όλοι μαζί για να μην περάσει το σχέδιο Χατζηδάκη, για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Να τελειώνουμε με ένα σύστημα σάπιο, που φέρνει την καταστροφή στην Υγεία, στο περιβάλλον, στην οικονομία. Ένα σύστημα που σκοτώνει με την πανδημία αλλά και με τον ρατσισμό που καταδικάζει πρόσφυγες να πεθαίνουν στις θάλασσες και σε κλειστά στρατόπεδα-φυλακές.

Εμπρός να οργανωθούμε και συνδικαλιστικά και πολιτικά. Την Κυριακή 16 Μάη συμμετέχουμε στην εκδήλωση της Εργατικής Αλληλεγγύης και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για να κάνουμε τα σωματεία μας να βγουν νικητές από αυτή τη μάχη. Και μέσα από κάθε εργατική μάχη, να δυναμώνουμε την επαναστατική Αριστερά που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού.