Εργατικό κίνημα
Εκδήλωση-συζήτηση: “Η επίθεση στα συνδικάτα θα μείνει στα χαρτιά” 16/5, 6μμ

Την Κυριακή 16 Μάη στις 6μμ η Εργατική Αλληλεγγύη διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Η επίθεση στα συνδικάτα θα μείνει στα χαρτιά”. Θα μιλήσουν οι Μαρία Συγγενιώτου, οργανωτική γραμματέας της ΠΟΘΑ, Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και Τάσος Αναστασιάδης, από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. Δέκα μέρες ακριβώς μετά την Πρωτομαγιά, η Εργατική Αλληλεγγύη μας καλεί να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα ενάντια στο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Η επιτυχία της απεργιακής Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί αφετηρία για τη συζήτηση. Το απόγευμα της 6 Μάη, στον απόηχο των διαδηλώσεων, ο υπουργός σε συνέντευξη του στο Newsbomb.gr προσπάθησε, για πολλοστή φορά να παρουσιάσει το νομοσχέδιο σαν φιλεργατικό. Αφού του ξέφυγε και μίλησε για “ξεσηκωμό” ενάντια στα σχέδια του, προσπάθησε επί 30 λεπτά να πείσει ότι το νομοσχέδιο “θα έχει ένα άλλο περιεχόμενο” από αυτό για το οποίο γίνονται οι κινητοποιήσεις. Όμως, οι ελιγμοί του Χατζηδάκη λογοδοτούν στην ανάγκη να περάσει την αντεργατική του επίθεση.

To μένος που έχει δείξει ενάντια στον συνδικαλιστή Κώστα Καταραχιά και οι συνδικαλιστικές (και όχι μόνο) διώξεις και οι ποινές σε μια σειρά από νοσοκομεία ακόμα και σήμερα εν καιρώ πανδημίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρανόησης για το μίσος που τρέφει αυτή η κυβέρνηση για την εργατική τάξη.

Απεργιακά

Τη Δευτέρα 11/5, σε εκδήλωση συνδικάτων και Ομοσπονδιών που οργανώθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του νομοσχεδίου στο Πεδίον του Άρεως, η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, αφού ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους των παρευρισκομένων σωματείων για την συμπαράσταση στον αγώνα ενάντια στη δίωξη του Κώστα Καταραχιά είπε: “Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό το κίνημα των εργαζομένων από τα κάτω, με την τεράστια συμπαράσταση που δείχνουμε ο ένας στον άλλο. Και γι' αυτό όλη τη χρονιά της πανδημίας, αντί να προσλαμβάνει προσωπικό στα νοσοκομεία προσλαμβάνει αστυνομικούς. Αντί για μέσα μεταφοράς κάνει καραντίνες και αυξάνει την καταστολή. Το εργατικό κίνημα και την έκρηξη που έρχεται φοβάται και αυτό θέλει να επισφραγίσει και με το νομοσχέδιο που φέρνει”.

Συνέχισε λέγοντας πως “Πρέπει να τους απαντήσουμε πολύ αποφασιστικά πως ‘Δεν θα περάσει!' Δείξαμε ένα πρώτο δείγμα αυτής της αποφασιστικότητας με την απεργία στις 6 Μάη. Απέναντι και στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που πήγε να προσπεράσει την απεργιακή Πρωτομαγιά με έναν επετειακό εορτασμό χέρι-χέρι με την κυβέρνηση, εμείς αποφασίσαμε απεργία και αποδείξαμε σε όλους και τη δύναμη μας και την αποφασιστικότητα μας. Η επιλογή των εργαζομένων είναι η απεργία και ο αγώνας. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Με αυτήν την αυτοπεποίθηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεβάσει το νομοσχέδιο για διαβούλευση γιατί προφανώς φοβάται τις εκρήξεις από τα κάτω. Απαντάμε ότι με αυτήν την κυβέρνηση των δολοφονικών επιλογών εμείς δεν έχουμε να κουβεντιάσουμε τίποτα”.

Απευθυνόμενη στους συνδικαλιστές, κατέληξε λέγοντας πως “Συμφωνούμε με την πρόταση ότι την ημέρα που το νομοσχέδιο θα βγεί στη διαβούλευση, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να απαντήσει. Το απογευματινό συλλαλητήριο ίσως να είναι μια επιλογή. Αλλά η βασική επιλογή είναι η απεργία. Θα πρέπει σήμερα, όλη αυτή η δύναμη που είναι μαζεμένη εδώ να βγει αποφασιστικά, με σκοπό η κυβέρνηση να μην τολμήσει καν να το κατεβάσει στη Βουλή, να το πάρει πίσω απ' τη διαβούλευση. Αυτό θα γίνει με μια μεγάλη πανεργατική απεργία που θα πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα πως βάζουμε μπροστά να την οργανώσουμε στους χώρους δουλειάς. Εμείς θα προτείνουμε από την πλευρά μας, τη βδομάδα 24-28 Μάη, να βγεί πανελλαδική 24ωρη απεργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοινωμένη από τώρα. Να συντονιστούμε όπως συντονιστήκαμε στις 6 Μάη: από τα κάτω και με τα πρωτοβάθμια σωματεία. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από αύριο στους χώρους δουλειάς να καλέσουμε τους συναδέλφους σε επιτροπές αγώνα, σε συνελεύσεις, να βάλουμε σε κίνηση τους δικούς μας μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς για να μπορέσουμε να τσακίσουμε τους δικούς τους και να τους σταματήσουμε. Η απόφαση που μας αρμόζει και που αναλογεί στη δύναμη που δείξαμε στις 6 Μάη είναι να μείνει ο φόβος στο άλλο στρατόπεδο και εμείς να προκηρύξουμε 24 πανελλαδική απεργία”.


Η συζήτηση που διοργανώνει η Εργατική Αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική για εμάς, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους για να δούμε πώς οργανωνόμαστε για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η εμπειρία μας από τα νοσοκομεία μας δείχνει ότι όποιος νομίζει ότι μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στο Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο που προβάλλει ως φιλεργατικό και να πάμε σε διαπραγματεύσεις μαζί του κάνει λάθος. Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία τα “εντέλλεσθε” πέφτουν με τη σέσουλα από την πλευρά των διοικήσεων. Στο Γεννηματάς, στον Ερυθρό, στο Θριάσιο, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Θεσσαλονίκη, στο Χατζηκώστα στα Γιάννενα..., όταν το προσωπικό αντιμιλάει στις παράλογες και αντιεπιστημονικές απαιτήσεις των διοικήσεων που βρίσκονται σε συνεννόηση με τις ΥΠΕ και το Υπουργείο, αντιμετωπίζει μια βιομηχανία “εντέλλεσθε” συνοδευμένα από την απειλή ΕΔΕ με κορυφαίο παράδειγμα αυτή τη στιγμή την περίπτωση της Αγγελικής Γεωργούλη στον Άγιο Σάββα.

Στο Γεννηματά, ορθοπεδικοί απάντησαν πως δεν μπορούν να δουλέψουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για covid και έλαβαν και αυτοί εντέλλεσθε με απειλή για ΕΔΕ. Είναι μια γενικευμένη γραμμή από τα πάνω και είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι αυτή η κυβέρνηση και ο Χατζηδάκης μπορεί να έχουν οτιδήποτε καλό στο νου τους για την εργατική τάξη.

Δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε μαζί τους ούτε στιγμή. Πρέπει να ξεκινήσουμε γύρους συνελεύσεων και να ετοιμάσουμε έναν πανεργατικό ξεσηκωμό. 

Χρίστος Αργύρης,
γιατρός στο Γεννηματάς και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ


Η απεργία στις 6 Μάη είχε τεράστια επιτυχία. Χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν τους δρόμους και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει. Δίνει τα ρέστα της για να αποφύγει τη σύγκρουση. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να παγώσει την δυναμική που έβγαλε η 6 Μαη.

Δίπλα στην “φιλεργατική” προπαγάνδα ανοίγει ένα διάστημα διαβουλεύσεων, σπρώχνοντας την πίεση να καθίσουν όλοι στο τραπέζι της συζήτησης και όχι στην απόφαση για κλιμάκωση της απεργιακής σύγκρουσης.

Τα συνδικάτα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την διαβούλευση. Αντίθετα πρέπει να αρπάξουν την δυναμική που έβγαλε η απεργία στις 6 Μαη και να την κλιμακώσουν αμεσα με νέα πανεργατική απεργία. Η συζήτηση που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι μέσα στις συνελεύσεις, τις περιοδείες στους εργασιακούς χώρους για να δούμε με ποιο τρόπο θα οργανώσουμε καλυτερα την απεργία. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της 6 Μάη. Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε κλιμακώνοντας.

Προχωράμε σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς σε γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, για να οργανώσουμε τα επόμενα απεργιακά βήματα. Διεκδικούμε από τα συνδικάτα που οργάνωσαν την απεργία στις 6 Μάη να αποφασίσουν άμεσα απεργιακή συνεχεία και κλιμάκωση στην τελευταία βδομάδα του Μαη, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση ούτε να κατεβάσει το νομοσχέδιο.

Σε αυτή την προσπάθεια αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει η Εργατική Αλληλεγγύη θα είναι ιδιαίτερα ενισχυτική και καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να συμμετέχει.

Γιάννης Αγγελόπουλος,
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης