Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί-μαζί!

17/5, κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 17/5, φοιτήτριες και φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας, διεκδικώντας το άνοιγμα των σχολών.

«Παρότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση ανοίγει τα πάντα, κρατάει κλειστές τις σχολές. Το μόνο που μας δείχνει αυτό είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται τη συλλογικότητα των φοιτητών» λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής του ΠΑΔΑ και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές. «Τη συλλογική δύναμη των φοιτητών είναι αυτή  που έχει προσπαθήσει να σπάσει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη μια κρατώντας κλειστές τις σχολές και από την άλλη με το νόμο που πέρασε πριν λίγους μήνες, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει. 

Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να ζωντανέψουμε τους πανεπιστημιακούς χώρους. Με συνελεύσεις, αντιμαθήματα, με ανοιχτές εκδηλώσεις φέρνουμε εμείς τον κόσμο πίσω στις σχολές. 

Την ίδια στιγμή χρειάζεται να συνδεθούμε με όλες τις μάχες που είναι σε εξέλιξη. Για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, οι φοιτητές χρειάζεται να δώσουν δυναμικό παρών στο κίνημα που αναπτύσσεται. Ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις συνεργασίες με το κράτος του Ισραήλ, μαζί με τους Παλαιστίνιους στον αγώνα για ελευθερία. 

Ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο κι επιτίθεται στο συνδικαλισμό. Είναι συνέχεια της επίθεσης στον συνδικαλισμό των φοιτητών που τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να την απλώσει στους εργατικούς χώρους. Θέλουν μια εργατική τάξη και μια νεολαία που δεν θα αντιδρά για να μπορούν να περνούν ό,τι θέλουν. Δεν θα τους αφήσουμε».


 Κινητοποίηση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί την Πέμπτη 13/5.

Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ενάντια στην ενάντια στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα. Στάση εργασίας κήρυξαν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενώ το παρών έδωσε και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας».

«Ο εξοβελισμός των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο έχει συνέπειες τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές» μας λέει η Ευθυμία, εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών. «Χάνονται οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών από το Λύκειο και αυτοί που δίδασκαν μεταφέρονται στην αμέσως επόμενη βαθμίδα, το γυμνάσιο και το δημοτικό. Είναι μια αλυσίδα καθώς λιγότεροι αναπληρωτές που δίδασκαν στο γυμνάσιο και το δημοτικό θα δουλέψουν την επόμενη χρονιά. Οι μαθητές διαφορετικών λυκείων που θα θέλουν να δώσουν εξετάσεις για σχολές που προϋποθέτουν π.χ. το σχέδιο, θα πρέπει να τρέχουν σε ένα σχολείο της περιοχής που θα διδάσκεται το μάθημα κάνοντας δύσκολη την κατάσταση και για τα παιδιά. Φανταστείτε στα νησιά που για να διδαχτούν ένα μάθημα θα πρέπει να παίρνουν τα παιδιά το καράβι για να πάνε στο σχολείο που διδάσκεται. Η Κεραμέως προβάλει ψευδή ποσοστά για να δικαιολογήσει το μέτρο, ότι δήθεν πρόκειται για μαθήματα που τα επέλεγαν λίγοι μαθητές. Ήδη όμως διευθυντές απέτρεπαν τους μαθητές από το να δηλώσουν τα συγκεκριμένα μαθήματα. Και το 9% όμως που προβάλει ως ποσοστό, ακόμα και ψευδές, δεν είναι καθόλου μικρό».

Οι εκπαιδευτικοί εικαστικών μαθημάτων καλούν σε νέα κινητοποίηση για μαζικούς διορισμούς στις 21/5, 1μμ στο υπ. Παιδείας.