Εκπαίδευση και νεολαία
Τα ΤΕΙ έγιναν “ΑΕΙ” για να κλείσουν

14/2/18, κινητοποίηση φοιτητών/τριών του ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στον ν. Γαβρόγλου. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Την ώρα που φοιτητικό κι εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικούν το μεγάλωμα της δημόσιας Παιδείας  σε προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη συρρίκνωσή της ξεκινώντας από το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολών.

Σε άρθρο της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρεται ότι η ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας στέλνει «σαφές μήνυμα προς τα ΑΕΙ αλλά και προς τις τοπικές κοινωνίες…, προχωρώντας για πρώτη φορά στη συγχώνευση τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων. Πρόκειται για τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πρότεινε η Σύγκλητος του Ιδρύματος». Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη σύγκλητο, ξεκινάει από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μειώνοντας τις θέσεις των εισακτέων και συγχωνεύοντας έξι τμήματα σε τρία. Χωρίς εισακτέους θα μείνουν φέτος τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι, τα οποία και θα καταργηθούν.

 Είναι ωστόσο σαφής η πρόθεση της Κεραμέως να συνεχίσει την εκστρατεία μείωσης των σχολών, γεγονός που το παραδέχεται στο ίδιο άρθρο η Καθημερινή σημειώνοντας ότι το υπουργείο προωθεί ανάλογες κινήσεις και για τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλμάρει τις αντιδράσεις της περιφέρειας, το υπουργείο διατείνεται ότι θα μεταφέρει 1.045 θέσεις φοιτητών στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας. Δεν πρόκειται παρά για μια μπακαλίστικη ανακατανομή που θα την πληρώσουν κατά κύριο λόγο οι φοιτητές/τριες και οι οικογένειές τους, καθώς οι νέες θέσεις στα τρία περιφερειακά πανεπιστήμια συνοδεύονται από σημαντική μείωση στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κι όπως προαναφέραμε, της Πάτρας.

Αγορά

Στην πραγματικότητα η Κεραμέως θέλει να κάνει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια παράδοσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα χέρια της αγοράς. Το βήμα αυτό παρουσιάζεται ως προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος της τριτοβάθμιας – που, σύμφωνα με τους απολογητές αυτής της προσπάθειας, γέμισε κάθε πόλη της χώρας με «αχρείαστες» σχολές, για πολιτικούς λόγους. Πρόκειται όμως για τσεκούρι με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των καπιταλιστών. Άλλωστε με δήλωση της ίδιας της υπουργού, η κίνηση για συγχωνεύσεις συνοδεύεται από την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα συνδέει «μέρος της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων με κριτήρια ποιότητας, σχεδιάζοντας ολοκληρωμένα, μακροπρόθεσμα και στρατηγικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αξιολογώντας τα πανεπιστήμια». Όπου «κριτήρια ποιότητας» σημαίνουν ακριβώς αυτές οι ανάγκες των αφεντικών και των επιχειρήσεών τους. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι αντίστοιχες αναμένονται οι κινήσεις και για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς αντίστοιχα είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης στα σχολεία, μέτρο ωστόσο που έχει σκοντάψει στην αντίσταση των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση βαφτίζει το ψάρι κρέας, παρουσιάζοντας ως θετική μια προσπάθεια συγχώνευσης σχολών. Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Παιδείας τον Γαβρόγλου, συγχώνευσε μια σειρά σχολές όπως τα ΤΕΙ Αιγάλεω και Πειραιά που ίδρυσαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τότε το υπουργείο εξωράιζε τις συγχωνεύσεις ως αναβάθμιση, καθώς οι μέχρι πρότινος φοιτητές των δύο ΤΕΙ, θα αποφοιτούσαν από ΑΕΙ. Ωστόσο με μαζικές συνελεύσεις και πολύμηνες καταλήψεις οι φοιτητές/τριες σε μια σειρά τμήματα, ξεκαθάριζαν τότε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για αναβάθμιση, αλλά για αναδιάρθρωση – χτύπημα συρρίκνωσης της εκπαίδευσης, όπως κι αν τελικά τη βάφτιζε η κυβέρνηση.